Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Juha Mieto mölisee urheilugaalassa, se tuntuu hyvältä

Sunnuntai
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Istuin illallispöydässä Urheilugaalassa. Selkäni takaa kuului jatkuva kommenttiraita. Jykevä miesääni otti kantaa joka valintaan. Kalkattava naisääni komppasi ja nauroi. Äänet kuulostivat tutuilta. Kurkkasin. Ketkäs siellä olivatkaan: Juha Mieto ja Marja-Liisa Kirvesniemi.

Kun vuoden 2014 läpimurtopalkinnon ehdokkaat esiteltiin, Mieto kajautti: "SE ON ILIMAN MUUTA IIVO. . ." Hiihtäjä Iivo Niskanen kiitti isäänsä ja äitiänsä, kun veivät hänet ladulle. "JA KEENEISTÄ", lisäsi Mieto. Juu, geenit ovat tärkeät myös.

Se oli koko illan kestävä yksityinen show.

Miedon ja Kirvesniemen näkeminen alkaa heti hymyilyttää. Syy on tv-viihteessä. Sketsihahmoina he ovat hauskoja. Eiväthän he oikeasti ole koomikoita, vaan urheilutähtiä.

Yllättävän hyvää viihdettä Urheilugaala silti oli. Löysin illan aikana siihen monta syytä. 1) Ilo. Ei journalistigaalassa näe yhtä hilpeää revitystä. 2) Avoin kilpailun halu. Kuka Finlandia-voittaja kehtaisi kiljua riemusta ja hyppiä onnesta. 3) Pateettisuus. Vuoden nuori taiteilija ei kiitä nyyhkien äitiä ja isää, enkä ainakaan itkisi mukana. 4) Sankarius. Urheilija voi olla ihan kökkö esiintyjä. Häntä rakastaa, jos suoritus on sulattanut sydämen.

5) Lapsellisuus. Urheilussa se ei häiritse. Valmentaja Tuomas Sammelvuo lähetti itkua nieleskellen terveisiä lapsilleen, että isi rakastaa teitä. Sitten hän kääntyi ja rupesi hihkuen pomppimaan ringissä pelaajien kanssa. Isi siinä teki töitä. Aikuinen mies. Urheilu on vähän infantiilia. Kilpaurheilu kuuluu lapsuuteen ja jää yleensä, kun aikuistuu. Lapsenkengissä olevat valtiot pönkittävät sillä kansallistunnetta. Jotenkin se vetoaa.

6) Kroppa. Urheilijalla on lavakarismaa. Hän on kroppansa kanssa sinut. Jokin presence, läsnäolo, välittyy.

7) Erilaisuus. Urheilu ei ole kauneuskilpailu. Se ei vaadi eikä tuota perinteistä kauneutta. Joka laji muokkaa kroppaa erilaiseksi. On ketteriä, siroja tyyppejä slimmeissä puvuissaan. Ja jättiläisiä. Avoimet iltapuvut paljastavat mahtavia hartioita ja hauiksia, vankkoja sääriä, selväpiirteisiä selän lihaksia. Lajien kirjo iltapuvuissa, ah, siinä on katsottavaa.

Urheilugaala on alan eliitin juhla. Vai onko? Palkintoja jaetaan paljon, muillekin kuin tähdille. Onneksi. Jaetaanhan Oscareitakin 30. Jotkut antavat elämänsä elokuvalle, jotkut urheilulle. Kuka sitä arvostaisi, jos ei ala itse.

On päivänselvää, että minä en kuulu urheilupiireihin. Siitä huolimatta tulen urheiluperheestä, en kulttuurikodista, ja olen siitä hyvin tietoinen.

Lapsena kävin treeneissä, kisoissa ja leireillä. Äiti oli seuran aktiivi, veli lajinsa huippu, isä veti yhden seuran bisneksiä. Olen myynyt seuran tarroja ja vetänyt bingoa. Se jätti jälkensä.

Yliopistolla työväenluokasta tuleva on orpona sivistyseliitin keskellä. Samalla tavalla urheilevan lapsuuden elänyt tuntee olevansa outo klassiseen kulttuuriin kasvaneiden keskellä.

Meikäläisestä urheilugaala tuntui vähän sukujuhlalta: näki lapsuuden tähtiä ja lapsuuden tuttuja.

Palkitun kisapapin Leena Huovisen isä oli minun isäni bestis. Molemmat kovia urheilumiehiä – vaikka eiväthän he itse urheilleet. Viihtyivät hyvin altaan äärellä ja vähän muuallakin. Yksi gaalavieraista oli samassa päiväkerhossa kuin minä vuonna 1965. Taiteilijaisä toi hänet joskus Pirkkolan urheilukentän laidalle HKV:n harjoituksiin taksilla, se jäi mieleen.

Ketkä ovat oikeaa urheiluväkeä? Urheilussa on kirkkaat tähtensä, mutta siihen avaruuteen mahtuu niin paljon muutakin. Myös lukuisia sammuneita tähtiä ja muutama tällainen musta aukko.

Anna-Stina Nykänen HS Twitter: ASNykanen
Kirjoittajaa jäävät vaivaamaan elämän pienet, hupsut sivuseikat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat