Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos jäljittelisin kapellimestaria osaamattomana, millainen tulisi taiteellisesta lopputuloksesta?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite on: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi

Viimeksi oli puhetta siitä, miksi juhlimme aattoiltoja. Kirkkohistorian dosentti Esko M. Laine kirjoittaa:

"Siskon monipuolisesta vastauksesta puuttui yksi olennainen tieto, nimittäin se, että kirkollinen vuorokausi vaihtuu jo klo 18 eikä vasta klo 24. Tällöin jouluilta sijoittuu nykyisen valtiollisen kalenterin laskutavassa joulupäivää edeltävään iltaan. Iltaa tarkoittava, ruotsin sanaan 'afton' palautuva 'aatto' tunnetaan suomen kielessä ensimmäisen kerran kirjallisessa muodossa tiettävästi Henrik Florinuksen sanakirjasta vuodelta 1688."

"Kirkollisen vuorokauden vaihtumisesta klo 18 on konkreettisena muistutuksena lauantaisin tähän aikaan soitettavat ehtookellot, jotka kertovat sunnuntain alkamisesta. Tämä järjestelmä perustuu antiikissa noudatettuun roomalaiseen käytäntöön, joka levisi 2. ja 3. vuosisadalla myös valtakunnan itäosiin. Siinä vuorokausi oli jaettu siten, että päivä alkoi klo 6 aamulla auringon noustessa ja kesti 12 tuntia klo 18:een (12. tunti). Toisen osan vuorokaudesta muodosti yö, joka koostui kolmen tunnin välein tapahtuvasta vartionvaihdosta (vigilia). Alkukirkossa roomalainen ajanlasku näkyi rukoushetkien eli hetkipalvelusten (horae) rytmissä. Yövartion vaihtaminen korvautui luostareissa 'hengellisillä yövartioilla' eli öisillä rukoushetkillä, joiden ajoitus määrittyi vallinneesta maallisesta käytännöstä."

Kiintoisaa! Sitten kysymyksiin.

 

Jos jäljittelisin kapellimestaria täysin osaamattomana, niin millainen taiteellinen lopputulos olisi? Eivätkö soittajat seuraa kuitenkin nuotteja ja soita niiden mukaan?

– Puupää Lohjalta

 

Hauska ajatusleikki. Lukupiirini orkesteriviulisti kertoi, että vaikka soittajat tosiaan osaavat nuottinsa, kapellimestari on kuitenkin se, joka sitoo kaiken yhteen. Hän on ikään kuin ohjaaja.

Kaikkein tärkein kapellimestarin rooli on harjoitusten alkuvaiheessa. "Se antaa suunnan, millä tavoin kappaletta lähdetään rakentamaan."

Periaatteessa kokenut orkesteri pystyy kyllä soittamaan sinfonioita ilman kapellimestariakin, mutta se ei ole ideaalitilanne.

"Silloin orkesterin sisäisen hierarkian tärkeys korostuu. Konserttimestari on ykkösviulujen ryhmänjohtaja ja koko orkesterin sisäisen hierarkian johtaja. Lisäksi jokaisessa soitinryhmässä on oma äänenjohtaja. Jos kapellimestari on kahvilla, vetovastuu siirtyy heille."

Sellaistakin käy joskus, että kapellimestari on kyllä paikalla mutta ei hallitse hommaansa.

"Silloin suljetaan silmät ja soitetaan vain", viulisti kertoo.

Se on ikävä tilanne, jota ei toivo kukaan. Tavallisesti kapellimestarilla on tärkeä rooli myös esityksessä.

"Jos on pelisilmää, voi konserttitilanteessa tehdä paljonkin. Näkyvin asia on tietysti tempo, sekä se, miten taitoskohdista mennään yli: kuinka pitkäksi aikaa musiikki pysähtyy."

Ja vaikka on yhteisesti sovittu, että jossain kohdassa soitetaan tietyllä tavalla, kapellimestari voi konsertissa päättääkin tehdä toisin.

"Juuri siitä syntyy se sähköisyys ja taika, jota ihmiset konsertista tulevat hakemaan."

 

Käytösoppaissa mainitaan usein eri kulttuureiden kukkatervehdyksistä. Itse käytän lähes aina tervehdyksessäni leikko-orkideaa, joka on pitkäikäinen ja kaunis, käsittääkseni myös neutraali kukka ojennettavaksi. Onko olemassa yleismaailmallisesti "turvallista" eli merkitykseltään neutraalia kukkaa ojennettavaksi?

– Anne

 

Kasveihin liittyy paljon sekä tapoja että taikauskoa. Esimerkiksi isoäitini kauhistui, kun sain lahjaksi kanervan, joka merkitsi hänestä kuolemaa.

Omasta mielestäni se merkitsi, että ystävä antoi kivan kasvin, joka näytti mukavalta ikkunalaudalla.

Kukkien ja värien merkitykset vaihtelevat paikasta ja ajasta toiseen. Viktoriaanisen ajan Englannissa kukkien salakieli kehiteltiin huippuunsa. Kimpun kokoonpanolla tunteita ja elämäntilanteita saattoi ilmaista hyvin monisyisesti.

Nykyisin suurin osa kukista on vapautunut menneistä merkityksistään. Toki kirjoista ja internetistä löytyy oppaita, joissa aivan jokaiselle kasville löytyy tarkka merkitys: punainen kukka viestii rakkautta ja intohimoja, valkoinen viattomuutta tai toisaalta kuolemaa.

Mutta vaikka tapakulttuuri on sydäntäni lähellä, mielestäni hyvä tahto ja huomaavaisuus ylittävät säännöt. Lämmin ele on tärkein.

Leikko-orkidea on mitä kaunein lahja. Menneisyydessä orkideatkin ovat ehtineet symboloida esimerkiksi hedelmällisyyttä, rakkautta, viattomuutta, viriiliyttä, vaurautta, voimaa, valtaa ja niin edelleen.

Nyky-Suomessa yksikään näistä merkityksistä ei kuitenkaan leimaa kasvia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat