Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat naiset ovat parempia kuin nuoret

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Muotia kannattaa seurata, koska muoti näyttää, minne maailmamme on menossa. Muoti kertoo talouden, politiikan ja mielipideilmaston muutoksista. Muoti kertoo, millaisia meidän – etenkin naisten – pitäisi ihanneolosuhteissa olla.

Tämän talven puhutuin mainoskampanja tulee ranskalaiselta Céline-muotitalolta, joka on valinnut kansikuvatytökseen amerikkalaisen kirjailijan Joan Didionin.

Mallien tapaan Didion on langanlaiha, kaitakasvoinen ja mutrusuinen. Kuten muutkin mallit, hän suosii lautasantennin kokoisia silmälaseja, ja hänen polkkatukkansa kaipaisi paria harjanvetoa lisää. Tämän lisäksi Didion sattuu olemaan 80-vuotias. Hän sairastaa MS-tautia ja on jo ehtinyt haudata niin aviomiehensä kuin tyttärensäkin.

Célinen mainoskuvassa Didion poseeraa mustassa poolopaidassa ja isoissa aurinkolaseissa. Kaulassa riippuva amuletti on niin iso, että kirjailija jaksaa tuskin ottaa se kaulassa askeltakaan. On vaikea päättää, onko Didion kuvassa eniten chic, cool vai hot. Ainakaan hän ei näytä siltä, että on kasvattamassa ikävuosineen yhdenkään valtion kestävyysvajetta.

Muotitalojen halu hyödyntää kulttuurihahmoja ja taidetta markkinoinnissaan ei ole uusi ilmiö. Ei siinä mitään. Didionin valinta malliksi ei pönkitä vain Célinen brändiä. Se pönkittää myös eläkeikäisten naisten brändiä.

Vanhat naiset ovat niin paljon parempia ja mielenkiintoisempia kuin nuoret. Vanhat naiset ovat nähneet kaiken, tehneet kaiken ja kokeneet kaiken. Siksi vanhat naiset voivat viitata kintaalla sille, mitä muut heistä ajattelevat. Heitä ei voisi vähempää kiinnostaa.

Britanniassa Didion-kampanja on saanut paljon huomiota, sillä Britannia elää parhaillaan omaa kuherruskuukauttaan ikääntyneiden naistähtien – useimmiten näyttelijättärien – kanssa. Heitä kutsutaan Britanniassa kansallisaarteiksi: Judi Dench, 80, Maggie Smith, 80, ja Joan Collins, 81. Tässä joukossa neljäs kansallisaarre Helen Mirren on pelkkä tyttönen, sillä hän täyttää tänä vuonna vaivaiset 70 vuotta.

Vanhojen naisten arvo on siis nousussa, edellyttäen tietysti että he jaksavat yhä hoitaa hommansa ja huolehtia huulipunastaan. Heiltä suvaitaan myös räväköitä mielipiteitä.

Naiselle kriittisin ikä on nyt 50–70 vuotta eli näkymättömyyden vuosikymmenet. Esimerkiksi Britanniassa puidaan parhaillaan sitä, miten yleisradioyhtiö BBC on hyllyttänyt ikääntyviä eli yli viisikymppisiä naisjuontajiaan. Asiaa puitiin kuluvalla viikolla myös Britannian parlamentissa.

Mutta missä arvossa ovat Suomen kansallisaarteet? Osaammeko mennä etsimään viisautta ja tyyliä sinne mistä sitä löytyy: varttuneiden naisten joukkoon?

Tarvitsemme lisää vanhoja naisia muoti- ja uutiskuviin. Eikä vain puhumaan vanhusten asiaa, vaan puhumaan asiaa.

Annamari Sipilä HS Kirjoittaja uskoo kaikesta pahinta, mutta ei ota tilannetta henkilökohtaisesti.
annamari.sipila@hs.fi, Twitter: AnnamariSipila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat