Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velkavipu katkesi, yhtiö upposi

Sunnuntai
 

Kevät 2010. Korealaisen telakkayhtiö STX:n Busanin telakalla laivoja valmistuu kuin liukuhihnalta. Tosin amatöörikin näkee, että teossa olevista rungoista syntyy melko yksinkertaisia aluksia tavaroiden siirtelemiseen. Tulosta tehdään suurella määrällä työntekijöitä ja palkkaamalla heitä Kiinasta. Kuten aluetta esittelevä työnjohtaja luonnehtii: "Meillä on kaksi perjantaita."

Vuonna 2010 STX elää jo Kelju K. Kojootin aikaa. Maa on kadonnut jalkojen alta, mutta koivet juoksevat yhä rotkon päällä.

Yhtiön patriarkka, Duk-Soo Kang kertoo Financial Timesin haastattelussa (29.8.2010), että finanssikriisistä säikkyneiden yhtiön rahoittajien pelot ovat turhia: "Meillä ei ole rahoitusongelmia. Emme ole koskaan hakeneet liiallista laajentumista."

Todellisuus on toinen. Valtavalla velanotolla äkkijyrkkään kasvuun ja kovaan vauhtiin piiskattu STX on törmännyt finanssikriisin tsunamiin, mutta yritys vain jatkaa. Halpa raha vetäytyy, laivojen kysyntä romahtaa.

STX:n nousussa pääosaa esittänyt Duk-Soo Kang aloitti sementtitehtaassa monialayhtiö Ssangyongissa. Kun Ssangyong ajautui Aasian talouskriisin myötä 1990-luvun lopulla vaikeuksiin, Kang keräsi säästönsä ja alkoi kasata monialayhtiön paloja sieltä täältä. Hän loi raunioille STX-chaebolin ja laajensi sitä nopeasti eri puolille maailmaa.

Chaebol koostuu useista rypäleistä – yhtiöistä –, jotka ovat kiinni toisissaan. Yksi yhtiö tekee vaikkapa kodinkoneita, toinen taloja, kolmas tarjoaa rahoituksen.

STX ei ollut iso chaebol, mutta velkarahalla se kasvoi nopeasti. Se kiri Koreassa kohti kymmenen suurimman yrityksen kärkeä. Laivojen rakentaminen oli vain yksi haara.

Laajentumisvaiheessaan yhtiö ilmestyi Suomeenkin. Se osti norjalaisen Aker Yardsin ja sai kaupassa kolme telakkaa Suomesta.

STX:n vastaus Kiinan laivatuotantoon oli kaksikärkinen. Yhtiö laajensi Kiinaan tehdäkseen siellä rahtialuksia ja Eurooppaan tehdäkseen hyvillä katteilla risteilyaluksia.

Suomen telakkabisnes oli STX:n kokonaisuudessa vain vähäinen sivujuonne.

STX:n Suomen-toimintojen loppuajat Kelju K. Kojootti jo putosi. Kun STX:ltä loppuivat halpa raha ja tilaukset, velkavipu katkesi.

Kang joutui luopumaan patriarkan paikastaan velkojien vaatimuksesta. Lokakuun lopussa hänet tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Oikeuden mukaan hän oli syyllistynyt petoksiin ja kirjanpitorikoksiin siirrellessään rahaa STX chaebolin sisällä ja hieman itselleenkin. Korean finanssivalvonta epäilee, että STX:n saneerausta johtanut KDB-pankki antoi STX:lle apua väärin perustein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat