Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syttyykö salamarakkaus psykologin keinoin? – parit ovat rakastuneet vastaamalla näihin 36 tehtävään

Kaksi ventovierasta, 36 intiimiä kysymystä ja neljä minuuttia tuijotusta. Kokeilimme kohuttua rakastumismetodia.

Sunnuntai
 
Heidi Piiroinen HS
Näin läheltä ei oikeasti voi katsoa toista ihmistä silmiin.
Näin läheltä ei oikeasti voi katsoa toista ihmistä silmiin. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Viime sunnuntaina The New York Times -lehdessä julkaistiin kirjoitus, jonka otsikko lupasi paljon: "Tee näin, niin rakastut keneen tahansa". Kirjoittaja Mandy Len Catron kertoi maailmalle, miten oli kokeillut tutkija Arthur Aronin 1990-luvulla tekemää koetta – ja rakastunut.

Kokeessa toisilleen tuntematon pari istuu vastakkain ja kysyy toisiltaan sarjan ennalta määrättyjä kysymyksiä. Sitten he tuijottavat neljä minuuttia toisiaan silmiin hiljaisuudessa.

Ja pim. Romanssi on alkanut.

Tätä on kokeiltava.

Kokoushuoneeseen on varattu kaksi kahvikuppia, teetä ja kahvia sekä suolapalaa. Asetumme eri puolille pöytää.

"Vai että rakastua", Tuomas Nieminen sanoo ennen kuin aloitamme.

Olemme tavanneet ensimmäisen kerran 12 minuuttia aiemmin. Nieminen on pyydetty testiin, koska hänellä on aiempaa kokemusta vastaavista ihmiskokeista. Dokumenttielokuvassa Rakkauden insinöörit (2014) hän ja kolme muuta insinööriä yrittää löytää rakkauden. Samalla he testaavat erilaisia tieteellisiä teorioita rakkaudesta.

Kuvauksissa Nieminen muun muassa pukeutuu näyttelijä Mikko Leppilammen hikiseen treenipaitaan testatakseen, sytyttävätkö feromonit rakkauden. Tässä kokeessa on kuitenkin kyse psykologiasta. Meidän on tarkoitus vain puhua – ja lopulta olla hiljaa. Kysymyksiä ja tehtäviä on 36.

Aloitetaan. Otan älypuhelimen pöydältä ja luen ensimmäisen kysymyksen ääneen: "Jos voisit valita kenet tahansa, kenet haluaisit illallisvieraaksi?"

Vastaamme. Seuraava kysymys.

"Haluaisitko olla kuuluisa? Millä tavalla?"

"Milloin viimeksi lauloit itseksesi? Entä jollekin toiselle?"

Kysymykset käyvät koko ajan henkilökohtaisemmiksi. Tunnin jälkeen puhumme rakkaimmista ja pahimmista muistoistamme. Siitä, mitä muuttaisimme, jos tietäisimme kuolevamme vuoden kuluttua. Siitä, mitä ystävyys tarkoittaa.

Jaamme toisillemme viisi kohteliaisuutta. Minulla on kuulemma kauniinväriset silmät ja kiva nauru. Hänellä leveät hartiat ja avoin mieli.

Emme malta jättää keskustelua vain kysymyksiin ja vastauksiin. Tekee mieli kertoa enemmän. Löydämme asioita, jotka yhdistävät meitä. Käy ilmi, että ostamme silmälasimme samalta optikolta. Tuomas kertoo, miten hänet kutsuttiin kuohuviinille optikkoliikkeen 25-vuotisjuhliin.

Istumme kokoushuoneessa kolmatta tuntia. Aika on mennyt nopeasti. Jäljellä on viimeinen tehtävä: tuijotus.

Aiemmin päivällä olen yrittänyt löytää Aronin alkuperäisen tutkimuksen verkosta. Vuonna 1997 julkaistussa artikkelissa The Experimental Generation of Interpersonal Closeness hän on testannut kysymyspatteristoa kolmella eri ryhmällä.

Artikkelissa ei puhuta rakkaudesta, vaan läheisyydestä. Koehenkilöiden piti heti kokeen jälkeen arvioida, kuinka läheiseksi he tunsivat testiparinsa. Tulos: hyvin läheiseksi. He arvioivat suhteen yhtä läheiseksi kuin joka kolmas vastaavasta koehenkilöjoukosta arvioi kaikkein läheisimmän ihmissuhteensa. Tämä siis 45 minuutin tuttavuuden jälkeen. Salaisuuksien kertominen lähentää ihmisiä.

Neljän minuutin tuijotuksesta ei tässä artikkelissa kuitenkaan puhuta mitään. En onnistu löytämään sille alkuperäistä lähdettä. Yritän tavoittaa itse tohtori Aronin, mutta turhaan.

Hällä väliä, kokeilemme silti.

Otamme silmälasit ensin pois, mutta panemme ne heti takaisin. Pöytä on niin leveä, ettemme näe toistemme silmiä ilman laseja.

Än yy tee nyt.

Tuomas hymyilee. Hymyilen takaisin. Silloin on vähemmän vaivaannuttavaa katsoa häntä silmiin, mutta toisaalta posket väsyvät. Ajatus harhailee.

Tiedän nyt vastapäätä istuvasta ihmisestä paljon. Haluan hänen löytävän rakkauden. Mutta en tästä huoneesta. Olemme lopulta aika erilaisia.

Kokoushuoneen kello napsahtaa. Tämän on täytynyt kestää ainakin neljä minuuttia.

Ja niin se onkin. Huh.

En ole rakastunut, ei Tuomaskaan. Menemme kaljalle purkamaan kokemusta.

Opimme, että itsestään on kiva puhua. Että avoimuus palkitaan avoimuudella. Että olemme eri mieltä siitä, millainen on naiselle sopiva hiustenpituus.

Ja että maailmassa joku toinenkin osaa arvostaa hyvää optikkoa.


Anna-Sofia Berner HS, teksti
Heidi Piiroinen HS, kuva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat