Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan ja Algerian yhteinen historia on pitkä ja verinen

Ranska on tarvinnut algerialaisia – aina välillä.

Sunnuntai
 
photo 12/UIG
Paikalliset tarjoavat Champignyn asemalla punaviiniä algerialaisille sotilaille, jotka ovat matkalla Marnen rintamalle elokuussa 1914.
Paikalliset tarjoavat Champignyn asemalla punaviiniä algerialaisille sotilaille, jotka ovat matkalla Marnen rintamalle elokuussa 1914. Kuva: photo 12/UIG
HS seuraa ensimmäistä maailmansotaa.
Sarja jatkuu vuoteen 2018.

Hyökättyään Charlie Hebdon toimitukseen Kouachin veljekset Saïd ja Chérif piileskelivät poliisia Pariisin Charles de Gaulle -lentokentän pohjoispuolella N2-moottoritien varressa. Seuraavana yönä poliisi uskoi saartaneensa heidät Longpontin pikkukaupunkiin.

Samasta pienestä Longpontista taisteltiin ensimmäisessä maailmansodassa vimmatusti. Se tuhottiin kahteen kertaan.

Veljekset taas saivat surmansa painotalossa hankalan nimisessä Dammartin-en-Goëlessa. Siellä saksalaisten eteneminen Pariisiin pysäytettiin syksyllä 1914.

Kouachin veljekset olivat toisen polven maahanmuuttajia Algeriasta.

Mahtoivatkohan veljekset tietää, että samoilla seuduin, samoissa metsissä ja pelloilla ensimmäisen maailmansodan algerialaiset esi-isät vaaransivat henkensä yhteisen isänmaan puolesta. Nimittäin Ranskan.

Algeria ei ollut perinteinen siirtomaa, vaan sen katsottiin olevan osa Ranskaa – vapauden, tasa-arvon ja veljeyden kotimaata –, joka ulottui "Dunkerquesta Tamanrassetiin", siis Saharaan. Välimeren piti olla kuin Seine Pariisissa, molemmin puolin samaa Ranskaa.

Tasan sata vuotta sitten taisteltiin Champagnen maakunnassa, Pariisista koilliseen. Se oli ensimmäistä maailmansotaa älyttömimmillään: sadan metrin eteneminen tai mäennyppylän valtaus saattoi viedä tuhansia miehiä. Algerialaisyksiköt kärsivät raskaita tappioita.

Algerialaisia muutti jo ensimmäisen maailmansodan alla työskentelemään lähinnä Marseillen satamassa ja kaupungin kuuluissa saippuatehtaissa. Heitä oli vain noin 10 000.

Tulijat eivät olleet varsinaisesti maahanmuuttajia, koska Ranska ja Algeria olivat yhtä, mutta Ranskan kansalaisuutta he eivät silti saaneet. Heitä nimitettiin Algerian muslimiranskalaisiksi (Français-musulmans d'Algérie).

Itse asiassa muuttoliike oli päinvastainen: Algeriaan muutti ranskalaisia, italialaisia, maltalaisia. Heitä kutsuttiin nimellä pieds-noirs, mustajalat.

Nimityksen alkuperästä on monta mielipidettä. Se saattoi alun perin tarkoittaa algerialaisia työläisiä, joiden paljaat jalat olivat hiilen mustaamat. Nimitys olisi teorian mukaan siirtynyt Algeriaan muuttaneille ranskalaisille. Tai sitten se tarkoitti ranskalaisia viininviljelijöitä, jotka polkivat rypäleitä paljain jaloin niin, että jalat muuttuivat tummanpunaisiksi.

Pied-noirit tekivät muslimimaasta viinintuottajan. Halpaa algerialaista punaviiniä juotiin aiemmin Suomessakin.

Ranskalaiset pied-noiritmuodostivat Algeriassa taloudellisen ja kulttuurisen eliitin, joka hyödynsi halpaa paikallista työvoimaa ja kolonialistista lainsäädäntöä. Algerian aurinkoon syntyi pienois-Ranska, joka näkyy Albert Camus'n romaaneissa: henkilöt ovat ranskalaisia, kulttuuri on ranskalainen, kaikki puhuvat ranskaa. Paikallinen arabiväestö on taustaa.

Algeriassa syntyneitä mustajalkoja ovat Camus'n ohella esimerkiksi muotisuunnittelija Yves Saint Laurent, kirjailija Marie Cardinal, ekonomisti Jacques Attali sekä filosofit Louis Althusser ja Jacques Derrida. Charlie Hebdossa tapettu piirtäjä Georges Wolinskikin kuuluu oikeastaan heihin. Hän oli Ranskan protektoraatista Tunisiasta.

Mutta ensimmäiseen maailmansotaan tarvittiin alkuperäisiä algerialaisia. Heitä taisteli Ranskan armeijassa 172 000, ja lähes saman verran työskenteli Ranskan sodanajan teollisuudessa. Se vastasi noin kolmannesta Algerian työikäisestä miespuolisesta väestöstä. Juoksuhaudoissa puhuttiin siis myös arabiaa ja kabyylia.

Algerialaiset muodostivat omia yksiköitään (tirailleurs), samoin kuin esimerkiksi senegalilaiset. He käyttivät punaista päähinettä, sinistä liiviä ja punaisella vyöllä vyötettyjä löysiä haaremihousuja.

Algerialaisyksiköitten tappiot olivat raskaat jopa maailmansodan mittakaavassa.

Pariisin Suuri moskeija rakennettiin Latinalaiskortteliin 1920-luvun alussa kiitokseksi näille sotilaille, jotka kaatuivat Ranskan puolesta. Vihkijäispuheessa muistutettiin, että "algerialaisten veri oli sekoittunut ranskalaisten vereen."

Sodan jälkeen algerialaiset työläiset passitettiin kotiin samalla kun sotilaatkin.

Algeriassa talous oli kriisissä. Maan ranskalaiseliitti halusi halpaa työvoimaa maatiloilleen ja yrityksilleen. Se ei saanut enää karata Ranskaan.

Algerialaisia vastaan käytiin Ranskassa kampanjoita, joissa heitä kuvattiin rikollisiksi ja seksuaalisesti uhkaaviksi.

Siitä huolimatta algerialaisia saapui työskentelemään Ranskaan, mutta heidän määränsä ei saavuttanut edes sataatuhatta.

Kun toinen maailmansota alkoi, algerialaisia sotilaita tarvittiin jälleen ranskalaisen isänmaan palvelukseen. Ja kun se sota oli päättynyt, heitä vietiin taistelemaan Indo-Kiinaan.

Algerian ja Ranskan väliltä poistettiin liikkumisrajoitukset vuonna 1947. Teollisuus tarvitsi työvoimaa, ja siirtotyöläisiä käytettiin myös taisteluun ammattiliittoja ja näiden lakkoja vastaan. Algerialaisia työskenteli suurissa kaupungeissa töissä, joita muut eivät halunneet tehdä. He kokosivat Renaulteja ja louhivat hiiltä ja rautamalmia pohjoisen kaivoksissa.

Suurten kaupunkien, Pariisin, Lillen, Marseillen, Lyonin, ympärille syntyi hökkelikyliä, bidonvilleja. Niissä olosuhteet olivat viheliäiset. Nyt muuttajat tulivat perheineen. Algerialaisten, siis muslimiranskalaisten, määrä nousi vuonna 1956 300 000:een.

Samaan aikaan syntyi Algerian kansallinen vapautusrintama FLN. Sisällissota alkoi 1954 ja jatkui erittäin verisenä vuoteen 1962. Arviolta puoli miljoonaa ihmistä kuoli.

Sota oli likainen. Molemmat osapuolet käyttivät terrori-iskuja, kiduttivat ja joukkomurhasivat. Ajan tunnelmia kuvaa hyvin Gille Pontecorvon kuulu elokuva Taistelu Algeriasta.

Levottomuudet levisivät Ranskaankin. FLN hyökkäsi poliisin kimppuun, ja poliisi iski takaisin. Välit olivat erittäin kireät, ja kaikki huipentui 17. lokakuuta 1961 Pariisin verilöylyyn. Kuolleiden määrää ei saatu selville, mutta arviot vaihtelevat 50:stä 200:aan. Loukkaantuneita oli toistatuhatta. Yli 11 000 protestoijaa pidätettiin. Seinessä kellui kymmeniä ruumiita.

Ranska vetäytyi ja Algeria itsenäistyi 1962. Pied-noirit saivat lähteä. Heitä oli Algeriassa jo 1 200 000. Lähtö oli katkera, sillä he olivat asuneet Algeriassa parin sukupolven ajan ja perustaneet maatiloja ja yrityksiä. Valtaosa oli kuitenkin työväestöä ja kaupunkien keskiluokkaa.

Sodan vuoksi ilmapiiri Ranskassa ei ollut enää vastaanottavainen. Samaan aikaan algerialaisten muutto Ranskaan kuitenkin kasvoi. Heistä monet olivat Ranskan puolella taistelleita algerialaisia, joista käytettiin nimitystä harki. Vuonna 1975 Ranskassa oli 700 000 algerialaista.

Viimeiset bidonvillet purettiin. Niiden asukkaat muuttivat lähiöihin (banlieu) suurten kaupunkien ympärillä. Ne muuttuivat maahanmuuttajalähiöiksi, joihin kasautui sosiaalisia ongelmia.

Seuraava siirtolaissukupolvi oli jo syntynyt. Sen lukumäärää on vaikea arvioida määrittelyvaikeuksien vuoksi. Ranskassa ei ole korrektia kysyä ranskalaisen etnistä alkuperää, mutta Ranskan kansallisen tilastokeskuksen mukaan vuonna 2008 maassa oli noin 5,3 miljoonaa maahanmuuttajaa ja noin 6,7 miljoonaa maahanmuuttajien jälkeläistä, yhteensä noin 12 miljoonaa. Algeriasta tulleita oli 713 000, ja toista sukupolvea oli miljoona.

Toinen sukupolvi on syntynyt ja kasvanut Ranskassa, mutta ei koe saavansa samaa kohtelua kuin muu väestö. Identiteettikriisiin on islamistifanaatikkojen hyvä iskeä. Alun perin uskonnolllisesti välinpitämättömät Kouachin veljekset saivat uuden identiteetin uskonsotureina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat