Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jan Vapaavuori: STX oli ennakkotapaus

Sunnuntai
 

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) muistelee STX:n 50 miljoonan euron tukivaatimusta ja siihen otettua kantaa eräänlaisena valtion teollisuuspolitiikan ennakkotapauksena.

"Me tulimme siihen johtopäätökseen, että 50 miljoonan tarve ei pidä paikkaansa. Meidät olisi vedetty osapuoleksi syventyvään tappiokierteeseen. Se olisi ollut vastoin kaikkia mahdollisia teollisuuspolitiikan periaatteita."

Hänen mukaansa valtio ei voinut mennä mukaan omistajaksikaan, koska ainoaksi ulospääsyksi nähtiin se, että korealaisista telakanomistajista on päästävä eroon.

"Alkoi olla selvää, että suomalaisen meriteollisuuden pelastaaksemme korealaisista oli päästävä eroon. Ei tämän analyysin jälkeen voinut lähteä vanhaan kuvioon takuumieheksi."

Linjaksi tuli, että valtio voi avustaa, etsiä uutta teollista toimijaa ja olla mukana kestävässä omistusrakenteessa, mutta se ei lähde pitämään pystyssä heikkoa liiketoimintaa eikä ota vetovastuuta.

Vapaavuoren mukaan tämä linja on ollut arvokas selvitettäessä kaivosyhtiö Talvivaaran tapausta. "Me olemme olleet pragmaattisia mutta ennen kaikkea johdonmukaisia koko ajan."

Vääntö korealaisten kanssa oli hankalaa. "Oli suuri vaiva saada heidät ottamaan meidät vakavasti."

STX oli valtava yritysryväs. "Joskus jäin miettimään, tietävätköhän ne, missä Suomi on", Vapaavuori muistelee. "Ehkä eivät edes tienneet, mitä ostivat, kun ostivat Suomen telakat."

Vapaavuoren mukaan Turun telakka on "seesteisessä tilassa". Mutta kilpailu nousee Aasiasta. Siellä tehdään jo jäänmurtajiakin. Risteilijöiden valmistuksessa Suomella on alihankintaketjujensa ja osaamisensa vuoksi toistaiseksi hyvä asema.

Vapaavuori kertoo, että Turun telakan ostajaa haettiin tiiviisti myös Venäjältä. Se vaikutti aluksi ilmeiseltä ilmansuunnalta.

Vapaavuori luonnehtii Turun telakan ostanutta Meyeriä "parhaaksi mahdolliseksi ajateltavissa olevaksi kumppaniksi". Hän korostaa Meyerin sitoutuneen kehittämään Turun telakkaa, jonka kaipaamia investointeja STX ei tehnyt.

"Jos suomalaisen huippuluokan alihankintaverkoston ja koetellun saksalaisen omistajan yhdistelmällä ei pärjätä, niin ei sitten millään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat