Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intian ja Kiinan tuhat miljoonaa nuorta ottavat vallan maailmassa

Jos haluat tietää, miltä maailma näyttää 20 vuoden kuluttua, kysy, miltä Intian ja Kiinan 1 060 miljoonaa alle 25-vuotiasta haluavat sen näyttävän.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

On aika puhua siitä, mistä on kyse 2000-luvun ensimmäisellä vuosisadalla.

Kyse on tuskin eurooppalaisten arvoista, sillä Euroopan valta hiipuu. Kyse ei ole välttämättä edes amerikkalaisten arvoista.

Vuosisataamme tulevat hallitsemaan Kiinan ja Intian nykynuorison arvot. Siksi on aika alkaa joko a) puolustaa b) vastustaa tai c) ymmärtää niitä.

Alle 25-vuotiaita intialaisia on 600 miljoonaa. Saman ikäisiä kiinalaisia on 460 miljoonaa. Intian ja Kiinan nuoria on siis 1,06 miljardia eli saman verran kuin on ihmisiä EU:ssa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Turkissa ja Australiassa. Yhteensä.

Esimerkiksi Standard Chartered -jättipankki ennustaa, että maailmantaloutta 2030-luvulta eteenpäin hallitsevat kiinalaiset, amerikkalaiset ja intialaiset. Tässä järjestyksessä. Vallassa ovat silloin sukupolvet, jotka nyt ovat kaksi- tai kolmekymppisiä.

Mitä tästä kaikesta seuraa?

Maapallon suurimmat aatteet vuonna 2035 saattavat olla Aasian kahden talousjätin kaksi erilaista nationalismia.

Tapasin Shashank Singhin ensimmäisen kerran keväällä 2011. Hän oli 20-vuotias delhiläinen geelitukka, jalassaan pillifarkut.

"Riittää, että saan kauniin talon, kauniin auton ja taskurahaa, että voin ostaa mitä haluan ja matkustaa ulkomaille. Kun minulla on ne, voin ajatella perheen perustamista", Shashank listasi.

Hän toivoi, että Intia olisi "kuin Eurooppa tai Yhdysvallat".

"Vihreä ja puhdas, ei liikaa väkeä eikä saasteita", hän sanoi.

Se lämmitti, vaikka utopia ei ollut totta. Keväällä 2011 Euroopasta puhuttiin pääosin kuin stemmaäänet kadottaneesta seniorikuorosta.

Kysyin, uskooko Shashank Intiaan.

"En. Intia on korruptoitunut maa. Talous kehittyy, mutta ei tästä tule mitään New Yorkia. Inhoan poliitikkoja, koska he ovat suuria valehtelijoita. Aion äänestää ensi vaaleissa tyhjää."

Tapasin Shashankin seuraavan kerran keväällä 2014. Oli Intian vaalit. Hän ei enää haikaillut eurooppalaisen unelman perään. Hän oli löytänyt hindunationalistisen BJP-puolueen.

Shashank hoki: BJP:n Narendra Modi on vahva johtaja. Hän rakentaa maantiet ja sairaalat, tehostaa hallinnon ja rasvaa talouden rattaat.

Silti en nähnyt Shashankissa vanhan liiton nationalistia. Kuten miljoonilla aasialaisnuorilla, hänen aatteistaan tärkein oli halu vaurastua.

"Kun puhuin vauraiden intialaisnuorten kanssa, heidän puheensa oli yhtä raivoisan materialistista ja kapitalistista kuin heidän vanhempiensa puhe ei ollut. He puhuivat kuin olisivat tulossa amerikkalaisen kauppakamarin seminaarista", toimittaja Anand Giridharadas kuvaa kirjassa Calling India.

Sekin on vain osatotuus. Intian kaupungeissa elää maan itsenäisyyden ajan oppinein nuoriso. Se saattaa olla maan suvaitsevin sukupolvi, josta moni hylkää esimerkiksi kastisyrjinnän.

Oletko kuullut valtakeskuksesta nimeltään Chindia?

Se on visio siitä, että tehdasteollisuuden godzilla Kiina ja palvelualojen goljat Intia yhdistävät vahvuuteensa. Lopputuloksena syntyisi maailmantalouden mahtavin dynamo.

Toistaiseksi se on kaukainen haave. Kiina on autoritaarinen yksipuoluemaa ja Intia 1 600 puolueen kaoottinen demokratia. Silti Kiinan johto ehdotti viimeksi lokakuussa 2014 "uutta Silkkitietä", kaupankäynnin valtaväylää Kiinan Yunnanista Intian Kolkataan.

Koska Chindia on kuitenkin mahdollinen, on syytä miettiä, mitä Intian ja Kiinan 1 060 miljoonaa alle 25-vuotiasta elämältään tahtovat?

Toukokuussa 2014 Kiinan puoluejohtaja Xi Jinping patisti nuorisoa omimaan "sosialistiset ydinarvot". Niitä ovat Xin mukaan isänmaallisuus, omistautuminen, kunniallisuus ja ystävyys.

1980-luvulta lähtien puolue on selittänyt Kiinan talousihmettä myös vanhoilla kungfutselaisilla arvoilla, kuten koulutuksen arvostamisella, ahkeruudella, epäitsekkyydellä ja yhteisellä hyvällä.

Xi vertasi arvoja paidan napittamiseen. "Jos ensimmäinen nappi menee väärin, loputkin menevät."

Xi saattoi osua oikeaan. Vaurastuva kiinalaisnuoriso on viime vuosikymmeninä alkanut täyttää arvotyhjiötä, joka syntyi 1950–70 -luvuilla. Silloin kommunistipuolue teki hartiavoimin töitä tuhotakseen ikivanhat kiinalaiset maailmankatsomukset, kuten kungfutselaisuuden.

Millä muulla tyhjiö täyttyy kuin talouskasvulla, on vielä arvoitus.

Intian ja Kiinan 1 060 miljoonaa nuorta ei voi niputtaa yhteen aatelokeroon. Ei edes kahteen.

Mutta on megatrendejä: Iso osa heistä on isänmaallisia ja itsevarmoja. Intiassa isoin aate on hindunationalismi, Kiinassa erilaiset nationalismin alalajit.

Silti kahden aasialaisjätin nuorista enemmistö on epäpoliittista.

"Kyynistyminen epäpolitisoi [Intian] nuorisoa, sillä monella on suuri inho hallinnon tehottomuuteen. Mutta sanon nuorille, että jos ette äänestä, tukkikaa sitten turpanne", intialainen vaalikampanjaguru Prahlad Kakkar julisti Hindustan Timesissa.

The Economistin kyselyssä keväällä 2014 Intian kaupunkilaisnuoret toivoivat vahvaa johtajaa ja pelkäsivät alueellista valtaansa aggressiivisesti kasvattavaa Kiinaa. Työpaikat, korruptio, väkivalta ja talous huolestuttivat heitä.

Yli puolet nuorista halusi muuttaa Yhdysvaltoihin, Eurooppaan ei juuri kukaan.

Maailma on muuttunut siitä, kun suomalainen kirjailijaryhmä Tulenkantajat julisti 1920-luvulla: "Ikkunat auki Eurooppaan!"

Nyt ikkunat ovat auki jo Kiinaan asti. Seuraavaksi on aika avata muutama ikkuna nousevaan Intiaan.

 

Nyky-Intiasta ja sen asukkaista kertova Tommi Niemisen blogi alkaa tänään osoitteessa: hs.fi/blogi/vastausonintia/

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat