Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin pääset eroon turhista siivouspaineista

Siivoamiseen liittyy syyllisyyttä ja häpeää, vaikka sen tarkoitus on helpottaa elämää. Saara Henriksson ja Aino-Maija Leinonen neuvovat, miten turhista paineista pääsee.

Sunnuntai
 
Emilia Kangasluoma
Näin peset vessan kahdessa minuutissa
Näin peset vessan kahdessa minuutissa
Vessan peseminen ei ole iso homma, kun siihen vain tarttuu. Sen näyttää siivousalan yrittäjä Aino-Maija Leinonen.

Siivoaminen on innostavaa ja kiinnostavaa – varsinkin kun saa istua ja puhua siitä hyvässä seurassa. Saara Henriksson, 33, ja Aino-Maija Leinonen, 34, ovat siihen juuri oikeita ihmisiä. Heidän kirjansa Leppoisa opas huusholliin (Into 2014) on inspiroiva, fiksu ja hauska.

Juomme kahvia Henrikssonin luona Tampereen Kalevassa, vanhassa kerrostalossa. Istumme ensin keittiössä, siirrymme sitten olohuoneen sohvalle, jotta Henrikssonin mies voi laittaa tyttärelle ruokaa. Me puhumme siivouksesta suu vaahdossa monta tuntia.

Henrikssonin koti on oikea ympäristö puhua siivoamisesta. Tässä lapsiperheen asunnossa ei ole liian siistiä. Se tarkoittaa, että ei ole steriiliä tai lavastemaista, koti ei muistuta sisustuslehden kuvia eikä Marttojen oppaita. Täällä on kodikasta ja mukavaa. Mitä se sitten tarkoittaa? Että vieras ei tunne itseään nukkavieruksi. Eikä myöskään tarvitse pelätä, että istuu leivän tai marsun päälle.

Ehdimme iltapäivän aikana käydä läpi siivouksen tärkeimmät puolet: yhteiskunnalliset kysymykset, strategiset vaihtoehdot ja tietenkin parhaat niksit.

Siivous on arkista, se ei ole erityisen seksikäs aihe. Silti se herättää intohimoja. Varsinkin uudet niksit, vempaimet ja tehoaineet kiinnostavat heti. Ehkä arkinen rutiini on niin tuskastuttavaa, että aina odottaa ihmettä: tulisi temppu, joka tekisi puuhasta helpompaa tai toisi edes vähän vaihtelua.

Ilman käytännön neuvoja syvällisinkään siivousguru ei ole uskottava. Henrikssonilla ja Leinosella ei ole tätä ongelmaa. Tämä kirja ei ole henkisen valmennuksen opas. Positiivinen ajattelu ei pelasta kotia kaaokselta. Tiskirätti pelastaa, he kirjoittavat.

Lukijan silmät saa loistamaan sokeripalan käyttö siivousvälineenä. Sillä hinkataan hellan levyt puhtaaksi. Radikaalimpi idea liittyy niihin tiskirätteihin.

Tiskirätti on heitettävä pyykkiin mieluiten joka päivä tai viimeistään kolmantena päivänä. Rättien eli siivousliinojen pitää siis aina olla konepestäviä.

Ei siis ollenkaan käytetä niitä pehmeitä tiskirättejä, vaikka niissä olisi kuinka hauska teksti. Sienimäiset selluloosarätit, myös biohajoavat, joita ei voi pestä, muuttuvat harmaiksi koppuroiksi ja alkavat haista.

Jos rätin käytön jälkeen on pestävä kädet, ollaan jo ällön äärellä, he kirjoittavat.

Rättejä pitäisi siis olla kamalan paljon.

"Tiskiräteissä enemmän on tosiaan enemmän", Leinonen sanoo.

Millainen ihminen on kiinnostunut siivoamisesta? Mieleen tulee stereotypioita, kaikki naisia: Suomifilmien pirtsakka essunainen. Neuroottinen nurkkien hinkkaaja. Kotia hirmuhallitseva matroona. Tai joku alistettu akkapahanen.

Henriksson ja Leinonen eivät muistuta mitään niistä.

Henriksson on kotoisin Helsingistä, hän on harrastanut balettia ja pianonsoittoa, myös sci-fi kiinnostaa. Nuorena hän oli mukana Luonto-Liitossa ja Maan ystävissä. Koulutukseltaan hän on medianomi ja yhteiskuntatieteen maisteri, gradun hän teki poliittisesta historiasta.

Leinonen on Tampereelta. Hän opiskeli muun muassa huonekalujen entisöintiä, mutta siivous on lempilapsi, joka veti puoleensa. Hän keräilee kodinhoito-oppaita ja kirjasi jo pienenä omia niksejään, koska oli nokkela. Hänen siivousalan yrityksensä, ekologisuutta painottava Suopa ja sitruuna sai Tampereen yrittäjänaisten palkinnon 2012.

He tutustuivat Tampereella feministiäitien ryhmässä. Lastenvaunuja työnnellessä he totesivat, että kumpikin mieluummin siivosi kuin leikki lapsen kanssa.

"Siivotessa aivot ovat vapaat", Leinonen sanoo.

Harva nainen kehtaa ylistää siivoamista, se on aliarvostettua.

Kun yhteinen kirja tuli ulos, Henriksson sai parilta sukulaisnaiselta säälivää palautetta. Että joutui sitten kahden romaanin jälkeen tekemään siivousoppaan.

Leinonen sanoo, että feministipiireissäkin siivoaminen on vähän hankala asia. Vähän niin kuin meikkaaminen. Ei feministinainen oikein voi intoilla meikkaamisesta – tai siivouksesta.

"Jos saisikin siivota tyhjiössä, ilman historian painolastia ja muistoja omasta lapsuudenkodista", Henriksson sanoo.

Siivous on yhteiskunnallista monella tavalla. Se liittyy tasa-arvoon: miesten ja naisten rooleihin, luokkayhteiskuntaan, maahanmuuttajien asemaan. Kenelle siivoaminen kuuluu?

Varsinkin Ruotsissa on kiistelty siitä, saako kodin siivouksen ostaa ammattilaiselta. Myös Leinosen asiakkaat Suomessa ottavat joskus asian puheeksi – mutta vain naiset, eivät miehet.

Siivouksessa näkyvät kulttuurierot, eri maissa ja eri perheilläkin on omat käytäntönsä. Psykologiakin on kiinnostavaa. Erilaiset persoonat siivoavat eri tavalla. Joku on hyvä järjestelemään kirjahyllyä mutta voi unohtaa vessan pesun.

Jos naisen luona on epäsiistiä, häntä syytetään helposti laiskuudesta. Miehestä sanotaan, ettei äiti opettanut pitämään kämpästä huolta. Leinonen on ammattilaisena nähnyt paljon koteja ja sanoo, ettei siisteys kerro ihmisestä vielä mitään.

Siivoukseen liittyy syyllisyydentuntoa ja häpeää. Kuka pääättää, missä kulkee siistin ja sotkuisen raja?

Raja kulkee vähän välttämättömän yläpuolella, sanoo Henriksson. Välttämättömiä ovat asiat, jotka sosiaalitoimi hoitaa, jos ei itse pysty: roskien vieminen ja tiskaaminen. Sossu ei huolehdi verhojen ripustuksesta tai pölyisistä lasilinnuista.

Kaksikko suosittelee noudattamaan kotona siisteimmän standardeja. Riitoja tulee silloin vähemmän. Siisteyttä kaipaavaa ei saisi orjuuttaa siivoamaan yksin. Eikä siisteydestä saisi syyllistää.

"Mitä pahaa siinä on, jos tykkää maata sohvalla ja ihailla kristallikruunun kimallusta", Leinonen sanoo.

Emilia Kangasluoma
Kodin pitää näyttää kodilta eikä lavastukselta, sanovat Saara Henriksson (vas.) ja Aino-Maija Leinonen.
Kodin pitää näyttää kodilta eikä lavastukselta, sanovat Saara Henriksson (vas.) ja Aino-Maija Leinonen.

Suuri kysymys kuuluu: miksi ihminen siivoaa? Henriksson on miettinyt sitä paljon.

"Ihminen ei siivoa siksi, että kotona olisi siistiä. Siivous on välttämätöntä, jotta elämä pyörii: on puhtaita astioita ja vaatteita. Pintojen kiilto ei ole tärkeää. Levon ja yhdessäolon kannalta tietty siisteys ja järjestys on kuitenkin hyvä asia, se sujuvoittaa elämää", hän sanoo.

Puhtaus on kodeissa jo pienempi huoli kuin järjestys. Tavaroiden haaliminen uhkaa maapallon tilaa – ja kotien myös.

Miten kaaoksesta selviää? Tavaroista luopumisen lisäksi on pari hyvää strategiaa. Henriksson neuvoo.

Tärkeintä on huomioida vapaa virtaus: lehdet putoavat postiluukusta ja löytävät ulos, pyykki kiertää kaapista käyttöön ja pyykkiin, ruokaa kannetaan sisään ja jätteitä ulos, turhat tavarat kierrätetään uusien alta pois. Jos virta tukkeutuu, pyykit tai jugurttipurkit leviävät puroina ympäri huushollia ja seuraa kaaos.

Henriksson jakaa kotinsa transitorisiin alueisiin ja pysyvyyden alueisiin.

Transitorisia alueita ovat heillä esimerkiksi tiskiallas, olohuoneen pöytä ja eteisen kaappi. Niissä tavaran pitäisi liikkua koko ajan. Kamaa kertyy, se raivataan pois, ja uutta tulee tilalle. Ihan kuin lentokentän transithalli vuoroin täyttyy ja tyhjenee täyttyäkseen taas.

Pysyviin alueisiin kuuluu esimerkiksi olohuoneen kirjahylly. Kun sinne panee kirjan, sitä tuskin koskaan enää siirretään mihinkään, Henriksson sanoo.

On vapauttavaa, kun voi keskittyä strategisesti tärkeisiin solmukohtiin. Jos tiskipöytää ei raivaa, arki alkaa tökkiä. Kirjahyllyn voi enimmäkseen unohtaa.

Kotitöiden toisteisuus on niiden siunaus ja kirous, sanotaan kirjassa filosofisesti. Uuni muurataan sadaksi vuodeksi, se on tehtävä kerralla täydellisesti. Siivous toistuu toistumistaan. Juuri siksi sen voi tehdä vähän sinne päin, sekin nostaa elämänlaatua.

Ei ihme, että toimittaja Hannu Taanila on kutsunut Henrikssonin ja Leinosen kirjaa vapautuksen teologiaksi.

Kun heiltä nyt kysyy parhaita neuvoja siivoamiseen, ne liittyvät asenteeseen.

"Älä pyydä anteeksi", neuvoo Henriksson. Ei pidä hävetä, kun tulee vieraita. Joskus voi ottaa vieraat vastaan siivoamatta. Ehkä siitä leviää ystäväpiiriin rentouden aalto. Imurin voi pitää olohuoneessa koko ajan ja tarttua siihen, kun huvittaa.

"Ei kannata väkisin vaalia itsestään keskiluokkaista kuvaa", on Leinosen neuvo. Sisustuksen ja lavastuksen välinen ero on pieni. Jos tiskipöytä on liian stailattu, sitä on vaikea käyttää elämiseen.

Pystyykö siivouksen ammattilainen itse pitämään kodin järjestyksessä? Ei.

"Omille tavaroille on sokea, ei näe metsää puilta. Oman kodin siivoamiseen liittyy myös niin paljon masentavaa", Leinonen sanoo.

Toisen kodissa tietää, että ammeen siivous vie viisi minuuttia. Kotona homman aloittamista lykkää aina vain. Toisen tavaroista näkee heti, millaisiin kategorioihin ne voisi järjestää ja likakin on vain mielenkiintoinen lähtötilanne.

Onneksi siivous tuottaa ihmiselle myös hyvää mieltä. Mistä se tulee?

Henrikssonille siivous on kirjoittamisen vastapaino: tulee tehtyä käsillä ja käytettyä aivoja eri tavalla. Ja siisteydessä elämä sujuu paremmin. Leinonen puhuu suorituksen palkitsevuudesta. Se on myös estetiikkaa.

"Ihmisen silmää ilahduttaa, kun asiat ovat suorassa. Silloin huone näyttää huoneemmalta."

Anna-Stina Nykänen HS, teksti
Emilia Kangasluoma, kuva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat