Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sananvapaudessa vastuu siirtyy kuulijalle

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Pariisin toissaviikkoiset tapahtumat saivat mielessäni aikaan kaksi ajatusketjua. Ensimmäinen on hieman masentava.

Ihmisten kyvyllä nähdä uusi dramaattinen käänne todisteeksi siitä, mitä he uskoivat jo entuudestaan, ei ole mitään rajoja. Olipa kanta mikä vain, aina oli joku väittämässä, että terrori-isku tukee vastaansanomattomasti juuri sitä. Islam on ja ei ole uhka. Turvatoimia tarvitaan ja ei tarvita lisää. Tapaus oli ja ei ollut omiaan sattumaan juuri Ranskassa. Terrorismi johtuu ja ei johdu Lähi-idän tilanteesta. Charlie Hebdo on ja ei ole islamofobinen lehti. Kaikkia näitä näkemyksiä on vuorollaan esitetty täsmälleen samaan voitonriemuiseen sävyyn.

Toinen ajatussarjani liittyy sananvapauskeskusteluun. Minusta on alkanut tuntua yhä oudommalta eräs argumentti, johon siinä turvataan jatkuvasti.

Tämän argumentin mukaan huumori on pelkkiä sanoja ja kuvia, siis pelkkää kieltä. Se ei voi vahingoittaa ketään, ellei joku itse päätä vahingoittua siitä. Ei haukku haavaa tee. Kun sananvapautta käytetään, vastuu siirtyy kuulijalle – kuten väitetysti tapahtuu myös savolaisten puhuessa.

Tällä on perusteltu vaatimusta, että uskonrauhan rikkominen tulisi poistaa Suomen rikoslaista. Mutta jos ajatusta seuraa loppuun saakka, se tuntuisi tukevan monen muunkin asian poistoa. Onhan laissa paljon muitakin rikoksia, joihin syyllistyminen tapahtuu juuri käyttämällä kieltä. Kaikki juridinen vastuu, joka syntyy kieltä käyttämällä, rajoittaa viime kädessä sananvapautta.

Niinpä rikoslaista pitäisi poistaa myös esimerkiksi petos- ja väärennysrikokset. On oma vika, jos tulkitsee jonkun puheita niin, että tämä on muka luvannut jotain. Vastuu on kuulijalla. Runoilijoita panevat vankilaan vain diktaattorit.

Tai jos pyydän sähköpostitse verkkopankkitunnuksiasi, niin eikö se ole vain sananvapautta? Vapaassa maassa saa lähettää viestejä, joissa saa olla mitä tahansa suomen kielen sanoja missä tahansa järjestyksessä. Ei sähköposti haavaa tee.

Tämä ei ole vain viisastelua. Vaikka ei puhuttaisi rikoksista, niin nykymuotoisen sopimusoikeudenkin historia on lyhyempi kuin voisi kuvitella.

Nykyään ajattelemme, että kertaalleen tehdyt sopimukset täytyy itsestään selvästi pitää, vaikka ne olisivat epäviisaitakin. Jos joku ei näin tee, hänet saa vetää oikeuteen. Tämä ajatus on kuitenkin melko uusi. Se alkoi Euroopassa syntyä keskiajan loppua kohti, mutta yleislänsimaiseksi normiksi se tuli oikeastaan vasta 1700-luvulla, markkinatalouden nousun myötä.

Lupaukset toki loivat ihmisten välille velvoitteita jo kauan ennen tätä. Mutta ne eivät perustuneet lakiin vaan sosiaaliseen asemaan, epävirallisiin tapoihin ja perinteisiin. Ihmisille ei tullut edes mieleen, että riita-asian voisi viedä juuri oikeuteen. Ja jos se yritettiinkin viedä sinne, ei ollut lainkaan selvää, että se otetaan käsittelyyn.

Yritänkö tehdä naurettavaksi näkemyksen, että jumalanpilkka ei kuulu lakiin? En. Pohdin vain ajatusta, että vastustettavan ja hyväksyttävän raja kulkee jumalanpilkan ja muiden kielellä tehtävien tekojen välissä. Tämä ajatus on historiallisesti ja kulttuurisesti määräytynyt. Raja voisi periaatteessa olla toisaallakin.

Tommi Uschanov
tommi.uschanov@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat