Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitkä ovat työmatkakävelijän hiilidioksidipäästöt?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite on: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Edellisellä palstalla puhuttiin koiperhosten torjunnasta. Pirkko kertoi taistelleensa koita vastaan siivoamalla, setripuulla ja laventelilla, mutta tuloksetta. Lopulta avun toi kuitenkin Ruskovillan koiperhoslaatikko, jonka toiminta perustuu uroskoiden houkutteluun feromoneilla liimapinnalle, josta ne eivät pääse enää hedelmöittämään naaraita. Näin koiden lento lopulta lakkasi, Pirkko kirjoitti.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

 

Mitkä ovat reippaan työmatkakävelijän hiilidioksidipäästöt keskikokoiseen henkilöautoon verrattuna? Huomioidaan tietysti paitsi uloshengitys myös kulutetun energian eli ruuan tuotannossa ja kuljetuksessa muodostuneet päästöt.

– Olli Tamminen

 

Tällaisessa laskelmassa täytyy tehdä joukko olettamia. Oletetaan ensin, että työmatka on viisi kilometriä suuntaansa. Toisekseen oletetaan, että auto on tavallinen suomalainen henkilöauto ja se on ostettu lähinnä työmatkoja varten. Näin työmatkan hiilidioksidipäästöksi autolla saadaan noin 200 grammaa per kilometri. Siinä on mukana noin 20 grammaa auton valmistuksessa syntyneitä päästöjä.

Kymmenen kilometrin päivittäinen ajelu tuottaisi näin laskettuna noin 2 kilogramman hiilidioksidipäästöt.

Entäpä sitten kävelijämme?

Koska ihminen tuottaa hiilidioksidia aina hengittäessään, ei kävely lisää hengityksen hiilidioksidituotantoa merkittävästi. Oleellisempi kysymys on, kuinka paljon enemmän energiaa ihminen kuluttaa kävellessään kuin istuessaan ratin takana (tai levätessä kotosalla, 5 kilometriä kun yleensä autoilee nopeammin kuin kävelee).

80 kiloa painava mies kuluttaa kävellessään noin 50 kilokaloria per kilometri. 10 kilometrin kävelyssä kilokaloreita kuluisi siis 500. Vastaava, noin 100 minuutin istuminen auton ratissa tai television ääressä kuluttaisi noin 166 kilokaloria. Näin ollen kalorien kulutus lisääntyisi noin 334 kilokaloria.

Tämä olisi noin 13 prosentin lisäys 2 500 kilokalorin päivittäiseen peruskulutukseen.

Jos edelleen oletamme, että kävelijämme syö kuten keskimääräinen suomalainen, hänen päivittäisen ravintonsa tuotantoon kuluu noin 4 kiloa hiilidioksidia. Jos tämä lisääntyy 13 prosenttia, lisääntyisivät hiilidioksidipäästöt 520 grammaa.

Näin kävelijä kuluttaisi hieman yli neljäsosan autoilijan energiamäärästä.

Käytännössä laskelma on kuitenkin teoreettinen, sillä liikkuminen on ihmiselle tarpeellista muodossa tai toisessa. On myös kyseenalaista, lisääntyisikö ruuan kulutus vai pienenisikö hävikki, jos kävelijä olisi hieman nälkäisempi.

Ruuan hiilipäästöihin voi vaikuttaa muuttamalla ruokavaliota: esimerkiksi jättämällä lihan pois lautaselta päivittäisen ravinnon hiilijalanjälki pienenee neljästä kilosta kahteen.

 

Montako litraa ehtoollisviiniä kuluu vuosittain Suomen evankelisluterilaisen kirkon tilaisuuksissa?

– Pyyholman isäntä

 

Kiinnostava kysymys, johon on vaikea antaa tarkkaa vastausta.

Suomen 412 evankelisluterilaista seurakuntaa tilaavat kaikki viininsä itse, eikä asiaa tilastoida. Torsti pyrki selvittämään asiaa kysymällä menekkiä viinin myyjiltä. Varsinaista ehtoollisviiniä myy Suomessa seurakunnille kolme tahoa.

Näistä suurin on Suomen merimieskirkko. Se toimitti seurakunnille viime vuonna ehtoollisviiniä 9 551 litraa, joista 112 litraa oli alkoholitonta. Valamo toimitti evankelisluterilaisille seurakunnille 4 206 litraa kirkkoviiniä ja Joensuun kirkkotarvike 2 307 litraa, josta alkoholitonta oli 332 litraa.

Näiltä kolmelta toimittajalta seurakunnat ostivat siis yhteensä 16 064 litraa viiniä.

Lisäksi osa seurakunnista on saattanut ostaa ehtoollisviininsä suoraan Alkosta, mutta Alko ei kommentoi yksittäisiä asiakkaita. Merimieskirkon ehtoollisviininä myymää viiniä myydään Alkossa nimellä Malaga.

Toinen tapa haarukoida asiaa on pohtia sitä ehtoollisvieraiden kautta.

Vuoden 2014 tilastot eivät ole vielä valmiit, mutta vuonna 2013 ehtoollisella kävi 1 725 459 ihmistä. Jos heidän ajatellaan kaikkien nauttineen noin ruokalusikallisen (1 cl) viiniä, olisi kulutus siis ollut 17 225 litraa.

Tämä ei tosin ota huomioon hukkakulutusta, jota syntyy, koska messua varten siunattua viiniä ei saa säilyttää seuraavaan viikkoon. Näin ollen messun toimittajat joko juovat viinin tai kaatavat sen kirkon kivijalkaan. Siunattua viiniä ei saa kaataa viemäriin.

 

Miksi puhelinliittymien välillä voi kääntää puheluita mutta ei tekstiviestejä?

– Tauvo Heinonen

 

Puhelinoperaattorilla työskentelevän tikkaremmiläisen mukaan tekstiviestien uudelleen ohjaukselle ei ole teknistä estettä.

Kaikki operaattorit ja puhelinmallit kattavan järjestelmän kokoaminen vaatisi kuitenkin paljon työtä, eikä sille ole koettu olevan kysyntää.

Vuosina 2002–2003 Soneralla oli käytössä järjestely, jossa tekstiviestejä saattoi ohjata uudelleen Soneran liittymästä toiseen. Sen käyttö jäi vähäiseksi, ja siitä luovuttiin.

Tekstiviestien käännössä olisi myös mahdollisuuksia sekaannuksille, sillä tekstiviestistä voi olla vaikea päätellä, onko se uudelleen ohjattu vai ei. Puheluissa riski on vähäisempi, sillä soittaja yleensä huomaa, tavoittiko haluamansa henkilön.

 

Torstin remmi heittää tikkaa myös Facebookissa. Voit osallistua keskusteluun osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat