Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvalloissa vapaana kävelevät lapset ovat harvinaisuus

Sunnuntai
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Suomessa se olisi arkista, mutta täällä Washingtonissa poliisi kutsuttiin paikalle.

Kymmenvuotias poika ja hänen kuusivuotias sisarensa kävelivät lauantai-iltapäivänä puolentoista kilometrin matkan puistosta kotiin. Vanhemmat olivat antaneet heille luvan ja harjoitelleet heidän kanssaan reittiä.

Vastaantulija pysäytti lapset ja kysyi, missä heidän vanhempansa ovat. Poliisi kuljetti lapset kotiin. Nyt vanhempia epäillään heitteillejätöstä.

Lain mukaan alle kahdeksanvuotiasta lasta ei saa jättää yksin kotiin tai autoon, tai vanhempi voi saada 500 dollarin sakot tai 30 päivää vankeutta. Kotiin kävelylle ei kuitenkaan ole ikärajaa.

Viime lauantaina naapurit tulivat meille kylään tänne Washingtonin esikaupunkiin. Kaikki puhuivat tapauksesta.

Vallitseva mielipide oli vanhempien puolella. Naapurit muistelivat, kuinka olivat lapsina viettäneet pitkiä aikoja vailla valvontaa. Entinen amerikkalaislapsuus olisi nyt rikos.

Rikollisuus Yhdysvalloissa on laskenut selvästi, vaikka televisiota katsellessa ei siltä tuntuisikaan, yksi äiti huomautti.

Mutta silti. Minä en päästä poikaani kadulle, sanoi viisivuotiaan isä. Hän oli kysynyt pojalta, mitä pitää tehdä, jos tuntematon aikuinen pyytää mukaan katsomaan söpöä kania. Tietysti menen, oli poika vastannut.

Vanhempi pariskunta kertoi hieman nolona, että he kuljettivat aina tyttärensä kaikkialle. Kun parikymppisen tyttären piti mennä kotikaupungissaan työhaastatteluun, hän ei osannut perille.

Se mikä Suomessa on maan tapa, on Yhdysvalloissa kasvatusfilosofia.

Pysäytetyillä lapsilla oli tapana kantaa mukanaan lappua, jossa luki, että perhe harjoittaa "vapaan vaelluksen vanhemmuutta" (free range parenting).

Nimi muistuttaa vapaan kanan munista (free range eggs), ja sen tarkoitus on tehdä lapsista itsenäisiä. Yhdysvalloissa vapaa vaellus on vastaliike "helikopterivanhemmuudelle", jossa vanhemmat pörräävät lapsensa elämässä ja haluavat päättää kaikesta.

Brändäämällä kotiinkävelyn kasvatusfilosofiaksi koulutetut amerikkalaisvanhemmat myös tekevät eron vanhempiin, jotka eivät välitä siitä, missä lapset luuhaavat.

Haluaisin päästä sanomaan amerikkalaisnaapureille, että Suomessa lapset kävelevät kotiin vailla huolen häivää. Olisin kuitenkin tekopyhä.

Kun olin itse lapsi lähiössä 1980-luvulla, kävelin kolmen kilometrin matkan kotiin kaverin kanssa. Helsingin keskustassa en kuitenkaan olisi päästänyt ekaluokkalaistani yksin kouluun. En pelkää kanisetiä, vaan Mechelininkadun autoja.

Kiitos vanhemmilleni, jotka antoivat minun vaeltaa vapaasti, sillä se teki minusta rohkean.

Kunnes sain omia lapsia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat