Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyhjien talojen maa – Kemijärvellä kolmion saa 20 000 eurolla

Suomessa on kahdenlaisia alueita. Vähän niitä, joissa on paljon ihmisiä ja asunnoista kova pula. Ja paljon niitä, joissa asunnot eivät mene kaupaksi edes pilkkahintaan. Suuri osa asunnoista sijaitsee siis väärällä paikkakunnalla, esimerkiksi Kemijärvellä.

Pekka Mykkänen HS
Sami Kilpiö HS

Kirvesmies Juha Lehtola istui tukholmalaisessa vuokra-asunnossa ja mietti, että ei helvetti, mitä tämä tällainen elämä on. Että tuijotetaan illat kerrostaloasunnon seiniä ja todistetaan, kuinka työkaverit naapurikämpissä kulaus kulaukselta alkoholisoituvat.

Toista on kotipuolessa Kemijärven kairoilla: ihmiset elävät tervettä elämää, uistelevat ja hiihtävät, ovat toistensa tukena.

Minä olen kivitalot nähnyt, hän päätti ja pakkasi. Muutama vuosi keikkaelämää Ruotsin rakennustyömailla sai riittää.

Helmikuussa 1986 Juha Lehtola löi lapionsa perintötontin maaperään Kemijärven Lehtolan kylässä, näköetäisyyden päässä synnyinkodistaan.

Ensin tehtiin kahdeksan metrin syvyinen kaivo, sukulaismiesten talkooavulla, pelkillä lapioilla. Naapurin Reinon sirkkelillä sahattiin omalta maalta kaadetut puut – niistä tuli talon runko.

Ja niin nousi ensimmäinen uusi omakotitalo Lehtolan kylälle sitten 1970-luvun puolivälin. Komea ja kodikas tiilellä verhoiltu sähkölämmitteinen 130 neliön koti, tasan 26 kilometriä Kemijärven kirkolta.

Talo valmistui syksyllä 1986. Sen pystyttämistä muistellessa tulee nostalginen olo. Siinä oli sitä todellista kemijärveläistä me-henkeä.

Lattian tekoonkin tuli neljä ammattimuuraria hernesoppapalkalla.

Juha Lehtolan esimerkki innosti muitakin Lehtolan kylän poikia palaamaan. Vaarojen lomaan ja vetten liepeille nousi toistakymmentä taloa 1980- ja 1990-lukujen taitteessa.

Se oli oikein rakennusbuumi, Lehtola muistelee. Tulevaisuudenuskoinen kuhina kävi myös Kemijärven kirkolla.

Nyt, 25 vuotta myöhemmin, tunnelmat ovat kovin toisenlaiset.

Kemijärvellä ei ole töitä kirvesmiehelle. Uusia asuntoja ei rakenneta, vanhoja taloja on paljon tyhjillään. Edes timpurin ei kannattaisi nyt tehdä itselleen kotia.

Kemijärveltä voi ostaa kerrostalokolmion 20 000 eurolla. Mutta nekään eivät oikein mene kaupaksi.

Ei ole ostajia. Kemijärvellä ei oikeastaan ole normaalisti toimivia asuntomarkkinoita.

Noin 900 kilometrin päässä Kemijärveltä sijaitsee Helsinki ja sen keskustassa Suomen Hypoteekkiyhdistys. Asumiseen erikoistuneen 155-vuotiaan luottolaitoksen toimitusjohtaja Ari Pauna tuntee Kemijärven tilanteen, koska hänen sukunsa ja vaimonsa ovat kaupungista kotoisin.

Paunan mukaan Kemijärvi on monella tavalla Suomen rakennemuutoksen symboli. Ensin meni Nokialle alihankintaa tehnyt Salcomp, sitten Stora Enso lopetti sellutehtaan. Metsäteollisuuden ja it-alan vaikeudet näkyvät monessa muussakin kaupungissa, kunnassa ja kylässä.

Siksi suomalaisten pitää Paunan mukaan havahtua ajattelemaan uudella tavalla sitä, miten maata asutetaan. Ja ennen kaikkea, mitä asuntovarallisuus tarkoittaa.

Sami Kilpiö / HS
Lehtolassa toimi aiemmin Teemu Lehtolan vaimon Hilkan pyörittämä T-kauppa. Se sulki ovensa 1990-luvun lopulla. Pariskunta viettää rakennuksessa vanhuudenpäiviään.
Lehtolassa toimi aiemmin Teemu Lehtolan vaimon Hilkan pyörittämä T-kauppa. Se sulki ovensa 1990-luvun lopulla. Pariskunta viettää rakennuksessa vanhuudenpäiviään.

Pauna latelee tilastoja, jotka vetävät varmasti kodinomistajat hiljaisiksi. Suomen kunnista vain kolmasosassa on toimivat asuntomarkkinat, hän väittää.

"Ei asunnolla ole kaupallista arvoa, jos ei joku sitä osta. Suurella osalla Suomen asunnoista on vain käyttöarvo. Runsas kolmannes asunnoista sijaitsee väärällä paikkakunnalla tulevien asuntotarpeiden kannalta", Pauna sanoo.

Tämä on lausunto, jota kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään.

Jos Pauna on oikeassa, noin miljoona Suomen 2,9 miljoonasta asunnosta on sellaisia, joiden arvo mahdollisesti laskee. Kyse on suurista rahoista, mutta myös merkittävästä ajattelutavan muutoksesta. Suomalaiset ovat perinteisesti ajatelleet, että oma koti on paras sijoitus vanhuuden varalle ja pieni pesämuna jälkipolville.

Kemijärvellä tällaisia kuvitelmia ei enää ole.

Miten toimii markkina, jota ei oikeastaan ole? Sitä on parasta kysyä alan asiantuntijalta.

Koillis-Suomen kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Rainer Naakka plaraa totisen näköisenä papereitaan toimistossaan Annaliisankadulla Kemijärven keskustassa.

Hän näyttää myyntiesitettä, joka saa etelän miehen hiljaiseksi.

Kittilän kultakaivokselle töihin lähtenyt Mika Pyhäjärvi myy taloaan, joka sijaitsee kuuden kilometrin päässä Kemijärven keskustasta. Rakennusvuosi 1985, neliöitä 111, kokonaispinta-ala 159 neliötä, leivinuuni, sauna, 1 300 neliön piha, uusi keittiö, hintapyyntö 76 000 euroa.

Omakotitalo 76 000 eurolla! Talo on ollut kaupan jo puoli vuotta. Yhteydenottoja on ollut vain kaksi.

Sami Kilpiö / HS
Kiinteistönvälittäjä Rainer Naakka yrittää myydä kaivostöihin lähteneen Mika Pyhäjärven omakotitaloa, jonka kokonaispinta-ala on 159 neliötä. Hintapyyntö on 76 000 euroa.
Kiinteistönvälittäjä Rainer Naakka yrittää myydä kaivostöihin lähteneen Mika Pyhäjärven omakotitaloa, jonka kokonaispinta-ala on 159 neliötä. Hintapyyntö on 76 000 euroa.

Ainoan aidosti kiinnostuneen ostajan kaupantekoa on pidätellyt pankkien tiukentunut lainapolitiikka.

Pankissa kenties ajatellaan, että kemijärveläisen talon vakuusarvo on selvästi alhaisempi kuin monessa muussa Suomen kaupungissa. Vaikeuksien tullen pankille jäisi talo, jota se ei ehkä saisi kaupaksi.

Silti Rainer Naakka ei oikein ymmärrä, miksi talo ei mene kaupaksi niin huokeaan hintaan.

Mutta toki hän sen on sisäistänyt, että Kemijärvellä myydään vain kourallinen taloja vuodessa. On vaikea määritellä oikeaa hintaa sellaisilla markkinoilla, joilla tavara ei liiku.

Yksi laskutoimitus on kuitenkin helppo tehdä.

Uusia omakotitaloja ei Naakan mukaan kannata rakentaa, koska kuka käyttäisi talon tekemiseen yli 200 000 euroa, kun laadukkaita vanhoja taloja saa puoleen hintaan tai sitäkin halvemmalla.

Rainer Naakka osaa tietenkin selittää, mistä hullut hinnat johtuvat.

Kemijärven teollisuuden tukipilarit ovat kadonneet yksi toisensa jälkeen. Kännykän latureita valmistaneen Salcompin ja sellutehtaan lisäksi on lopetettu Torstai Oy:n tekstiilitehdas ja Orionin lääketehdas. Kemijärven työvoimasta viidennes on vailla työtä.

Kemijärven teollisuuden romahduksen myötä ihmiset ovat kadonneet kuin paniikissa: Ouluun, Rovaniemelle, Helsinkiin, Ruotsiin.

Kun Juha Lehtola painoi lapionsa perintötonttinsa maahan 1980-luvulla, Kemijärvellä asui yli 12 000 ihmistä. Nyt heitä on alle 8 000. Vuonna 1990 kemijärveläiset olivat nuorempia kuin suomalaiset keskimäärin, mutta nykyisin kaupunki kuuluu maan harmaimpiin: keski-ikä on kivunnut 51,4 vuoteen, kun valtakunnallinen lukema on 41,9 vuotta.

Tohtori Timo Aron elokuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan vuosina 2009–2013 kaksi kolmasosaa suomalaisista kunnista kärsi muuttotappiosta.

Muuttoliike suuntautuu varsinkin suurimpiin kaupunkeihin.

Hypoteekkiyhdistyksen Ari Paunan mukaan Suomen asuntomarkkinoiden aidosti toimiva tukiranka sijaitsee viidellä alueella. Ne ovat pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Kuopio ja Oulu. Näitä Pauna kutsuu "sote-kaupungeiksi".

Sote on uutisista tuttua hallintoslangia, jolla tarkoitetaan sosiaali- ja terveyspalveluja ja niiden järjestämistä. Harmaantuva väestö tarvitsee sote-palveluita, ja niiden ympärille keskittyy suomalainen asuminen ja asuntovarallisuus.

Asunnot eivät kuitenkaan ole siellä, minne ihmiset muuttavat. Suomen 1,1 miljoonasta omakotitalosta sote-kaupunkien ympäristöissä sijaitsee vain 300 000. Toisin sanoen 800 000 omakotitaloa sijaitsee muualla kuin suurissa kasvukeskuksissa.

"Me olemme Suomessa eläneet toiveunessa, että asuntojen hinnat vain kaikkialla koko ajan nousevat", Pauna sanoo.

Pauna kertoo, että hänen väittämiinsä on suhtauduttu epäileväisesti, populistiksikin on soimattu. Pauna ajatteli pari vuotta sitten olevansa kuin ensimmäiset ilmastonmuutostutkijat, joiden viesti menisi perille vasta nikottelun ja sulattelun jälkeen.

Mutta enää ei kuulemma epäillä. Paunan mukaan enemmän tulee palautetta syrjäisiltä alueilta, että tilanne on vieläkin pahempi kuin mitä Hypoteekkiyhdistys esittää. Pikkukuntien syrjäkylissä sijaitsevien talojen hinnoilla ei saa aina edes yksiötä oman keskuskunnan taajamasta. Joskus taloista ei saa mitään.

Siksi monia suomalaisia uhkaa eläkeiässä uusi asuntovelka, kun on pakko muuttaa lähemmäksi palveluita.

Vuodesta 2010 asuntojen hinnat ovat laskeneet juuri Pohjois-Suomessa ja Oulun seudulla.

"Nyt on menossa asuntovarallisuuden isojako. Moni saa Monopoli-pelissä sattumakortin, jossa lukee takaisin lähtöruutuun. Yhä useammalla paikkakunnalla asunto on kuin käytetty auto. Sitä voi käyttää, mutta omiasi et välttämättä saa siitä aikanaan takaisin", Pauna sanoo.

Toki jokainen paikkakunta on oma erikoistapauksensa.

Myös Oulussa ja Salossa on kärsitty Kemijärven tavoin Nokian ja it-alan syöksystä. Mutta Oulua suojelee sen status "puolen Suomen pääkaupunkina" ja Saloa sijainti Helsingin ja Turun välissä.

Taantuman pitkittyessä myös kasvukeskusten asuntojen hinnat ovat lähteneet laskuun, vaikka korot ovat painuneet lähelle nollaa. Viime vuonna asuntolainoja myönnettiin vähemmän kuin kymmeneen vuoteen.

Suomen Pankin ennusteen mukaan talous kasvaa jatkossakin kituliaasti, keskimäärin prosentin vuosivauhtia vuoteen 2030 saakka.

Näin vaatimaton kasvu tuskin riittää muuttotappioalueiden ja niiden asuntomarkkinoiden elpymiseen.

Jos on tottunut Helsingin 4 000 euron neliöhintoihin, Lapissa riittää ihmettelemistä.

Sami Kilpiö / HS
Remonttimies Kauko Kantola viimeistelee asuntoa vuokrauskuntoon Kemijärven kaupungin vuokratalossa. Viereistä vuokrataloa ei enää remontoida, se puretaan.
Remonttimies Kauko Kantola viimeistelee asuntoa vuokrauskuntoon Kemijärven kaupungin vuokratalossa. Viereistä vuokrataloa ei enää remontoida, se puretaan.

Kemijärven Särkikankaalla, osoitteessa Varsitie 12, seisoo julkisivultaan ihan fiksun näköinen, vuonna 1983 rakennettu kerrostalo. Sille on annettu tappotuomio. Asunnot ovat tyhjiä, ovista on napsittu irti postiluukut ja lukkopesät. Pesuhuoneista on revitty kaikki käyttökelpoisen näköinen.

"Säälittää purkaa. Tämä on rakenteeltaan ja tekniikaltaan hyvä talo, ja pihat on laitettu viimeisen päälle", sanoo kiinteistönhoitaja Kari Särkelä.

Kemijärven kaupunki on ryhtynyt karsimaan kovalla kädellä yli tuhannen vuokra-asunnon omistuksiaan. Se on julmalta kuulostava operaatio, jossa kolme kerrostaloa lyödään nurin ja monet muut myydään pilkkahintaan.

Tässä esimerkki asunnosta, jonka Kemijärvelle halajava voi nyt saada omakseen 21 400 eurolla: 3h+k+s, 72,5 neliötä. Saunallisen kolmion neliöhinta on siis hieman alle 300 euroa. Yksiöitä on myyty 7 000 eurolla.

Kiinteistönvälittäjä Rainer Naakan mielestä kaupungin halvat asunnot vaikeuttavat yksityisten asuntojen ja omakotitalojen myyntiä ja painavat hintoja alaspäin.

"Markkinathan menevät sekaisin, kun niille tulee paljon myytävää", hän sanoo.

Vuokra-asuntojen purku-, myynti- ja vuokrausurakkaa johtaa Kiinteistö Oy Kemijärven Vuokratalojen toimitusjohtaja Kari Varrio. Hän sumplii asuntojen kohtaloa valtion kanssa, sillä osa taloista on saanut valtion aravalainaa.

Sami Kilpiö / HS
Kemijärven vuokratalojen toimitusjohtaja Kari Varrio katsoo ulos kerrostalosta, joka pian puretaan.
Kemijärven vuokratalojen toimitusjohtaja Kari Varrio katsoo ulos kerrostalosta, joka pian puretaan.

Varrion mukaan taloja pitää purkaa siksi, että ei ole odotettavissa muutosta, joka täyttäisi tyhjät asunnot. Joissakin taloissa on ollut noin puolet asunnoista tyhjillään, mistä syntyy kaupungille lisäkuluja.

Mutta kallista on purkaminenkin. Varsitien talon kaataminen, rojun pois kärrääminen ja sotkun siivoaminen maksaa Varrion mukaan yli satatuhatta euroa. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA patistaa kuntia päättäväisiin toimiin.

"ARA:ssa ajatus on, että ei kannata sääliä, nurin vain", Varrio sanoo.

ARA:n asuntomarkkina-asiantuntija Hannu Ahola kertoo, että Kemijärvi ei ole yksin ongelmansa kanssa. Aravatalojen halvalla myyminen tai purkaminen muuttotappioalueilla "on ilman muuta tämän ajan ilmiö".

ARA on 2000-luvulla myöntänyt purkulupia yhteensä 3 500 asunnolle eri puolille Suomea.

Kovin ovat ajat muuttuneet siitä, kun Kari Varrio muutti Kemijärvelle vuonna 1988. Hän tuli perustamaan insinööritoimistoa buumikaupunkiin.

"Täältä ei silloin tahtonut saada asuntoa. Kun etsin toimistolle tiloja, ainoa mitä tarjottiin oli liiketalon kellarikerros."

Varrio rakensi oman kotitalonsa Kostamon syrjäkylälle 15 kilometrin päähän kaupungin keskustasta.

"Siitä ei pääse ikinä eroon. Ainakaan kunnon hinnalla", hän sanoo.

Kun Kemijärven Lehtolan kylään syntyi uusia taloja, sinne syntyi myös kosolti vauvoja. Kirvesmies Juha Lehtola muistelee, että vuonna 1990 seitsemän emäntää kulki kolmen kilometrin pituista raittia vatsa pystyssä. Vääräleuat keksivät kysyä, että onko Lehtolassa järjestetty orgiat.

Nyt ei Lehtolassa lapsia näy. Kyläkoulu pantiin kiinni vuosikymmen sitten, ja se on tyhjillään. Paitsi kesäisin, kun siihen majoitetaan thaimaalaisia marjanpoimijoita.

Kylän asukasluku on puolittunut parissa vuosikymmenessä. Kyläkauppa lopetti jo 1990-luvun lopulla.

Sami Kilpiö / HS
Palanut navetta ja tyhjillään oleva talo Kemijärven Lehtolan kylässä.
Palanut navetta ja tyhjillään oleva talo Kemijärven Lehtolan kylässä.

Moni talo on tyhjillään. Ne on helppo tunnistaa. Talojen edustoilla on koskematon hanki.

Yhden asumattoman talon edessä huojuu tykkylumen peittämä sähkövaijeri kummallisesti pylväiden varassa, vaikkei oikein tuule.

"Pakkanen vetää vaijeria kireämmälle, ja se rupeaa tuolla lailla humppaamaan", Lehtola selittää 25 asteen pakkasessa.

Yleinen tarina on se, että talot ovat jääneet tyhjilleen, kun vanhukset ovat kuolleet tai muuttaneet keskustan terveyspalveluiden lähelle.

Tavallinen tarina Lehtolassa ja muuallakin Kemijärvellä kuuluu olevan myös se, etteivät perikunnat halua luopua asunnoista, koska niistä ei saa hääviä hintaa. On mukavampi säilyttää talo suvun lomapaikkana, josta pääsee kalastelemaan, metsästämään, hiihtämään ja laskettelemaan lähistön tuntureille. Kaunis luonto ei ole kadonnut minnekään.

Sama ilmiö näkyy muuallakin Suomessa.

Hypoteekkiyhdistyksen Ari Pauna kertoo, että Suomessa on yhteensä 300 000 asuntoa, joissa ei asuta säännöllisesti. Moni niistä on perikuntien omaisuutta, jota ei haluta tai voida muuttaa rahaksi.

"Me olemme kakkosasuntojen luvattu maa", Pauna sanoo.

Vaikka tuhannet kemijärveläiset ovat jättäneet kotikuntansa, vielä useammat ovat toistaiseksi jääneet.

Lehtolan kylässä kirvesmies Juha Lehtola ja hänen puolisonsa Saara Lehtola ovat tottuneet sopeutumaan ja ponnistelemaan rakennemuutoksen keskellä.

Sami Kilpiö / HS
Juha ja Saara Lehtola asuvat itse rakentamassaan 130 neliön talossa 26 kilometrin päässä Kemijärven keskustasta.
Juha ja Saara Lehtola asuvat itse rakentamassaan 130 neliön talossa 26 kilometrin päässä Kemijärven keskustasta.

Saara Lehtola opiskeli ensin merkonomiksi, sitten vaiheompelijaksi, sitten elektroniikka-asentajaksi. Aina kun yksi firma on kadonnut, on opintotodistusten pino kasvanut. Pian hän valmistuu neljänteen ammattiinsa, lähihoitajaksi.

"Olen mennyt niin kuin elämä on vienyt. Hoitotyö on näillä korkeuksilla ainoa, jossa on jotain tulevaisuudenodotuksia."

Mukautuvainen on myös talon isäntä. Juha Lehtola oli kymmenen vuotta Salcompin hommissa, kunnes firma muutti Kiinaan. Sitten hän palasi rakennuksille ja kulkee nykyään ympäri Suomea keikkatöissä.

Puhumme asuntomarkkinoista. Juha Lehtola pohtii hetken aikaa kotitalonsa mahdollista myyntihintaa. Mutta pian hän jättää ajatusleikin sikseen.

Lehtolat eivät ole muuttamassa Lehtolasta minnekään. Talo on koti, ja kodilla on arvo, jota ei mitata rahassa. Kun tuli se kaivokin tehtyä lapiolla.

"Se on semmoinen side, kun on niin kovalla työllä tuo vesi tehty tähän. Kaivo on ja pysyy minun käytössäni niin kauan kuin jalka nousee."

Pekka Mykkänen HS, teksti
Sami Kilpiö HS, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat