Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustan eurooppalaisten keltaisia hampaita

Euroopassa kauneus ei ole tärkeintä. Tuulipuvut on saatava takaisin, koska niissä ei näy kroppa.

Sunnuntai
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Tunnustan: kun mietin, mitä on eurooppalaisuus, ensimmäisenä ei tule mieleen sananvapaus. Kun terroristit murhasivat Pariisissa satiirilehti Charlie Hebdon tekijöitä, puhuttiin, että pitäisi puolustaa eurooppalaisia arvoja. Mitä ne minulle ovat?

Kysymys on vakava. Ja tärkeä. Silti mieleeni nousi ensimmäisenä tapaus, joka vähän huvitti.

Muistin, että olen vain yhden kerran elämässäni ajatellut, että tätä on eurooppalaisuus. Se oli suuri oivalluksen hetki. Lontoon katuvilinässä, museokierroksen jälkeen. Katselin ihmisiä. Sivistyneiden, hyvätuloisten brittien habitusta. Nuhjuista tweediä, punakka iho, lupsottavat luomet ja vinot siksakhampaat. Euroopassa saa olla ihanan ruma! Sivistystä arvostetaan. On kansankirjastot ja koulutusta kaikille. Viis ulkokuoresta.

Vastakohtana oli mielessä etenkin amerikkalaisuus. Kauneusleikkauksilla korjatut ihmiset. Ikuinen rusketus. Suuret hymyt ja hohtavat hampaat. Raudat, jotta hampaat ovat taatusti suorassa. Hampaiden valkaisu on nykyään ihan yleistä. Suomalaiset mallit saavat jenkeiltä sapiskaa keltaisista hampaista.

Puolustan keltaisia hampaita! Puolustan ihoa, joka ei ole päivettynyt! Puolustan hinteliä miehiä ja riippurintaisia naisia!

Pientä huolta tunnen tuulipukujen katoamisesta. Sanotaan, että suomalaiset ovat tuulipukukansaa. Vaan missä tuulipukuja enää näkee? Mökillä väljä takki ja persuksista revenneet housut vedetään päälle, kun lähdetään marjaan hirvikärpästen keskelle tai kalaan. Joskus mintunvihreän tuulipuvuntakin näkee stadissa pultsarilla.

Ennen pariskunnilla oli iltakävelyllä samanlaiset viuhuvat asut. Unisexiä, sukupuolta ei korostettu. Nyt ihonmyötäiset ulkoiluasut paljastavat kaiken. Ulkoilutakitkin ovat slimfitiä, kapealinjaisia. Tuulipuku oli kannustava vaate. Siinä kehtasi ulkoilla vähemmänkin slimmillä vartalolla.

Sydäntalvella täällä Euroopan pohjoiskolkassa ei kyllä vartalonmuotoja liiemmin näe. Kovalla pakkasella vaatteita on monta kerrosta, pipo ja kaulaliina peittävät ison osan kasvoistakin. Ei näy kuin silmät. Kuin burkhassa. Me teemme sen vapaaehtoisesti. Syy ei ole uskonnossa. Syy on säässä.

Suomalainen päättää itse, paljonko paljastaa. Kyllä meilläkin silti paheksutaan. Kesän ensimmäisenä aurinkoisena päivänä. Silloin vitivalkoinen liha näkee valon, säärikarvat kurottuvat kesään ja rasvanahka palaa punaiseksi. Suomalainen hankkii rajat. Se on juhlaa. Jotkut käskevät naisten ja miesten peittää itsensä, mutta ei siksi, että näky olisi liian seksikäs. Päinvastoin.

Meidänhän käsketään aina pukeutua seksikkäämmin.

Puolustan seksittömyyttä! Puolustan kaikkien oikeutta näkyä!

Yhtenä aamuna Helsinginkadulla tonki roskiksia huivipäinen, pitkäkaapuinen nainen. Oliko musliminainen keräämässä pulloja? Ei. Sehän oli vanha kassialma, kotimainen klassikko.

Huivia käytetään Suomessa enää vähän. Aiemmin huivi liittyi meilläkin uskontoon. Kirkossa pidettiin huivia. Herätysliikkeillä oli huivit. Huivi oli muotiakin: prätkätytön huivi, stallarihuivi, papiljottihuivi. Minun nuoruudessani oli vielä erilaisia muodikkaita tapoja solmia ja taitella huivi päähän. Ei ole enää.

Huivista tuli Euroopassa musliminaisen merkki. Jos laittaisin huivin päähäni samalla tavalla kuin 70-luvulla, näyttäisin ilman muuta muslimilta. Kaapissa oleva huivipino uhkaa siis jäädä käyttämättä. On vallattava huivi takaisin. Puolustan huivia!

Jos kaikki naiset Euroopassa ottaisivat huivin käyttöön, muuttuisiko sen merkitys? Päästiinhän tässäkin syvällisiin asioihin.

Anna-Stina Nykänen HS Twitter: ASNykanen
Kirjoittajaa jäävät vaivaamaan elämän pienet, hupsut sivuseikat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat