Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten eronnutta naista pitäisi kutsua?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite on: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi

Rakkaat ystävät! Taannoin Tapani Kokko kysyi, mihin oopperaan viittaa englanninkielinen sanonta "It ain't over until the fat lady sings" eli "se ei ole ohi ennen kuin lihava rouva laulaa". Matti Kuronen kirjoittaa:

"Oopperalaulajana sanoisin, että kysymyksessä on yksinomaan Richard Wagnerin Siegfried, jossa nelisen tuntia teoksen alusta pääsee esille ja ääneen Brünnhilde, joka roolin vaativuuden takia useinkaan ei ole nuori laiheliini vaan oopperaelämää laajasti kokenut keski-ikäinen, hyvä dramaattinen laulajatar. Sanonta lienee peräisin jonkin saksankielisestä esityksestä mitään ymmärtämättömän amerikkalaismiehen suusta, ajalta ennen tekstityslaitetta."

Käsittelimme myös jääkaapin oven pitämistä auki voileipiä tehdessä. Salme Ryhänen kirjoittaa keksineensä ratkaisun ongelmaan: "Oma (Siemens) jääkaappi-pakastimeni alkaa 'huutaa' sietämättömästi, jos sen ovea pitää pitemmän aikaa auki."

 

Harrastaako ihmisen lisäksi mikään muu eläinlaji seksiä muuten kuin parittelumielessä? Missä evoluution vaiheessa ihminen on alkanut harrastaa seksiä?

– Toivo

 

Tuttavapiiriini kuuluu valokuvaaja, joka on innostunut bonobojen seksielämästä.

"Kelaa, ne ratkaisevat kaikki konfliktit seksillä!" hän huudahti kertoessaan minulle ensimmäisen kerran tästä Kongon länsiosassa elävästä uhanalaisesta simpanssilajista.

Bonobot elävät naaraiden hallitsemissa yhteisöissä, joissa seksi on osa päivittäistä kanssakäymistä. Seksiä harrastetaan vähän kaikkien kanssa sukupuoleen ja ikään katsomatta. Sillä puretaan myös jännitteitä, jotka monen muun lajin kohdalla johtaisivat tappeluun. Jos vaikka urokset ovat mustasukkaisia naaraasta, ne saattavat tehdä sovinnon hieromalla peniksiään vastakkain, mitä harvemmin tapahtuu pienen suomalaisen kaupungin grillijonossa.

Eläinten seksuaalikäyttäytyminen on tietysti hyvin monimuotoista, ja valtaosa siitä tähtää lisääntymiseen. Eri lajien seksielämää onkin perinteisesti tutkittu evoluution ja suvun jatkamisen näkökulmasta.

Tiedetään kuitenkin, että moni eläin sekstailee silloinkin, kun hedelmöittyminen on mahdotonta. Esimerkiksi apinoiden ja delfiinien on huomattu harrastavan seksiä omaksi huvikseen.

Luultavasti osa eläimistä tuntee myös mielihyvää yhdynnässä, suuseksissä tai masturboidessa, mutta sitä on hankalampi todistaa vedenpitävästi.

Lukuvinkkinä mainittakoon, että saksalaisen Markus Bennemannin suomennettu kirja Himokas härkäsammakko ja muita eläinkunnan seksipetoja sisältää runsaasti tietoa, joka asettaa oman parittelukäyttäytymisen perin tylsään valoon.

Ihmistä koskevalla kysymyksellä tarkoitat varmaan sitä, missä vaiheessa ihminen on tajunnut, että seksistä voi myös nauttia.

Koska ihmisen anatomia ei ole juurikaan muuttunut kymmeniintuhansiin vuosiin, seksi on todennäköisesti tuottanut esi-isillemme samankaltaista mielihyvää kuin nykyäänkin (silloin kun se on hyvää). Sen sijaan seksiä koskevat kulttuuriset normit ovat muuttuneet, ja niillä on ollut vaikutusta myös siihen, miltä seksi on ihmisestä tuntunut.

 

Kauniiden ja rohkeiden Brookea kutsutaan jälleen sinkkuvaiheessaan miss Loganiksi. Olen ymmärtänyt, että Suomessa neitiys päättyy ensimmäiseen avioliittoon, ja sen jälkeen kutsutaan rouvaksi, vaikkei avioon enää menisikään.

– Kerran rouva, aina rouva

 

Sanat neiti ja rouva olivat vielä sata vuotta sitten yleisiä naisiin liittyviä titteleitä ja puhuttelusanoja. Niillä oli myös tärkeä tehtävä siviilisäädyn ilmaisemisessa.

Kielentutkija Taru Kolehmainen on kirjoittanut aiheesta Kielikello-lehdessä (4/2007). Hän kertoo myös, että 1900-luvun alkupuolella oli pyrkimyksiä löytää naisille yksi yhteinen nimitys herran tapaan.

Yksi esillä ollut sana oli arvotar, joka 1950-luvun alussa päätyi peräti sanakirjaan asti, vaikka jäikin lopulta kuriositeetiksi.

Olet aivan oikeassa siinä, että neiti on tarkoittanut naimatonta naista ja rouvaa on käytetty sekä naimisissa olevasta että naimisissa olleesta naisesta. Eronneet ovat siis olleet rouvia hekin.

Käytännössä aika on ajanut moisen jaottelun ohi ja sanojen merkitykset ovat muuttuneet. Neiti on sanana vanhentunut, enkä muista itsekään käyttäneeni sitä kuin korkeintaan ystävieni tyttölapsista. Rouvasta on tullut puhuttelusana, jota käytetään yleisemminkin naisista, jotka eivät ole enää kovin nuoria.

Voi myös kysyä, miksi nainen ylipäänsä pitäisi määritellä miehen ja siviilisäädyn kautta. Avioero on tarpeeksi epämiellyttävä kokemus muutenkin. Jokainen voi onneksi päättää itse, miten haluaa esittäytyä aviossa tai eron jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat