Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itäukrainalaisessa pikkukaupungissa taistellaan asukkaiden sieluista

Debaltseven pikkukaupungista Itä-Ukrainassa taistellaan tykein ja ohjuksin. Taustalla kamppaillaan siitä, tuntevatko asukkaat itsensä ukrainalaisiksi vai venäläisiksi.

Sunnuntai
 
Jussi Konttinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Vuosi sitten Kiovassa tutustuin toimittaja Jevhen Bulavkaan, joka on kotoisin syvältä idästä, venäjänkieliseltä Donetskin alueelta, Debaltseven pikkukaupungista.

Itäukrainalaiseksi Bulavka on erikoinen tapaus, sillä hän on vaihtanut tietoisesti kielensä venäjästä ukrainaan.

"Alun pitäen Donetskin aluekin oli ukrainalaista. Opin ukrainan isoäidiltäni, jonka kotikylä on seitsemän kilometriä Debaltsevesta", Bulavka kertoo.

Tällä viikolla 25 000 asukkaan Debaltseve on noussut otsikoihin Suomessakin.

Kun Venäjän tukemat Itä-Ukrainan kapinalliset aloittivat hyökkäyksen viime viikolla, he ilmoittivat tavoitteekseen motittaa Debaltsevessa olevat ukrainalaisjoukot.

Debaltseven kohdalla Ukrainan syyskuussa sovittu tulitaukolinja tekee syvän kiilan separatistialueiden sisälle.

Kaupunki on strategisesti tärkeä. Se on rautateiden risteysasema ja maanteiden solmukohta, joka sijaitsee Donbassin korkeimmalla kohdalla.

Toimittajat eivät pääse helposti Debaltseveen. Kaupunkiin on vaikea saada yhteyttä. Ihmiset pystyvät lataamaan puhelimiaan vain aggregaateilla, kun niihin satutaan saamaan polttoainetta. Lähin tukiasema ei toimi.

Saadakseni tietoa soitan Bulavkan luokkakaverille Tanja Gladyševalle ja hänen miehelleen Sašalle.

Tanja poistui Debaltsevesta viime viikolla, Saša tämän viikon tiistaina kävellen, kun tulitus hetkeksi taukosi. Tanja on sairaalan ylihoitaja. Saša työskentelee rautateillä yhteyspäällikkönä.

Kun Venäjän masinoima Itä-Ukrainan kapina alkoi huhtikuussa, separatistit ottivat kaupungin haltuunsa, mutta siellä ei taisteltu.

Debaltseven arki muuttui 25. heinäkuuta, kun Ukrainan armeija valtasi kaupungin takaisin. Taistelut kestivät kaksi päivää.

"Juoksin sairaalaan, kun ammukset viuhuivat pään päällä. Sairaalaan tuotiin separatisteja, joilta amputoitiin käsiä ja jalkoja. Osalla oli sirpaleita", Tanja muistelee.

Kaupunki siirtyi ukrainalaisjoukkojen haltuun. Nyt tulittivat separatistit, ja sairaalaan tuotiin haavoittuneita ukrainalaissotilaita.

Alkoi elo piiritysoloissa, jotka jatkuvat yhä pahenevina. Tulitauko ei ole pitänyt Debaltsevessa, vaan kapinalliset ovat tulittaneet sitä syksyn ja talven.

Useita taloja on tuhoutunut ja kokonaisia perheitä saanut surmansa, kun kranaatit ovat osuneet koteihin. Kaikkiaan Debaltsevessa on Tanjan arvion mukaan kuollut kymmeniä siviilejä.

Uusi vaihe Debaltsevessa alkoi 19. tammikuuta kapinallisten kiivaalla tykkitulella.

"Lopetin työt asemalla, kun Grad-raketinheittimellä ammuttiin kolmesta suunnasta", Saša kertoo.

Kapinalliset ovat ilmoittaneet hyökkäyksen tavoitteeksi synnyttää Debaltsevessa paniikkia.

Kaupunki elää nyt ilman sähköä ja lämpöä. Sotilaat tuovat vettä. Ateriat valmistetaan nuotioilla silloin, kun tulitus taukoaa. Ihmiset nukkuvat pommisuojissa ja kellareissa, osa kodeissaan, vaikka niissä ei ole turvassa. "Meillä oli kotona viisi astetta", Saša sanoo.

Sairaalassa on Tanjan mukaan yhä 12 potilasta. "Puhuin hoitajan kanssa puoli tuntia sitten. Taustalta kuului ammuntaa."

Sašan mukaan kapinalliset ampuvat tahallaan kaupunkiin eivätkä ukrainalaisten asemiin kaupungin ulkopuolella. "Tarkoitus on, että ihmiset alkavat syyttää Ukrainan armeijaa siitä, että joudumme tulituksen kohteeksi."

Vaikka Debaltsevessa räjähtelevät kranaatit, sodan varsinaista sytykettä ovat identiteetit.

Sota on vahvistanut Ukrainassa kansallista identiteettiä. Myös venäjänkieliset ovat alkaneet tuntea itsensä ukrainalaisiksi. Tuoreessa mielipidemittauksessa enemmistö kannatti voimatoimia kapinallisia vastaan. Donbassin sotatoimialueella tilanne on kuitenkin monisyisempi. Vuosi sitten tutkimuksessa kolmannes alueella asuvista kannatti yhdentymistä Venäjän kanssa.

Debaltseven tapahtumia seurataan venäjänkielisessä Vkontakte-palvelun ryhmässä. Kaupunkilaisten postaukset hukkuvat trollien pauhuun. Venäläismieliset nimittelevät vastapuolta fasisteiksi ja banderalaisiksi. Ukrainalaismieliset kutsuvat kapinallisten tukijoita "neukuiksi" ja "vanutakeiksi", jolla viitataan työläisten toppatakkeihin.

Tanja ja Saša ovat puolensa valinneet. "Ilman muuta tämä sota on tehnyt minusta entistä ukrainalaisemman", Tanja sanoo.

Hän kuitenkin arvelee, että hieman suurempi osa kaupunkilaisista sympatisoi kapinallisia. Hänen mukaansa konflikti on jo rikkonut perheitä, ja hänkin on katkaissut välit osaan suvusta.

Suurin osa debaltsevelaisista ei pariskunnan mukaan ole kummankaan osapuolen puolella, vaan haluaa rauhaa.

Viime viikolla Debaltsevessa kuoli 11-vuotias poika ja hänen isänsä, kun kapinallisten ammus osui asuintaloon.

Pojan täti Jelena Kravtšenko ihmettelee puhelimessa, miksi kapinalliset ampuvat asutusta, mutta syyttää ennen muuta Ukrainan hallitusta.

"Mikseivät he voi sopia rauhasta? Miksei ihmisiä evakuoida?"

Kun rauha joskus palaa, yhteiselo ei ole helppoa. Parhaiten voivat jatkaa elämäänsä neutraaleina pysytelleet. Viime kesänä kaupungintalolla heilui välillä varmuuden vuoksi kaksi lippua, Ukrainan ja separatistien.

Puolensa valinneilla on vaikeampaa. Kapinallisten riveissä taistelevien perheitä lähti kesällä kaupungista.

"Olen auttanut Ukrainan armeijaa. Jos tulee kansantasavalta, minun ei ole turvallista olla siellä", Tanja sanoo.

Tätä kirjoitettaessa Debaltseven tilanne on yhä auki. Separatistit ovat tunkeutuneet viereiseen Vuhlehirskiin.

"Kunhan sähkö palaa, menen takaisin. Siellä ovat työ, elämä ja vanhempani", sanoo Saša.

Ollaan Euroopassa vuonna 2015.

Jussi Konttinen
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat