Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viinilaatikon pussista syntyy säkkipilli – lukijoiden uskomattomat uusiokäyttöideat

Lukijat ideoivat uusiokäyttöä viinilaatikon hanoille. Useimmat säilyttäisivät myös pussin. Siitä saa vaikka tyynyn tai kylmäkallen.

Sunnuntai
 
Katso, kuinka soi viinipussista tehty säkkipilli
Katso, kuinka soi viinipussista tehty säkkipilli
Muusikko Mikko Perkoila on tehnyt tyhjästä viinipussista säkkipillin. "Isompi viiden litran pussi olisi vielä parempi, mutta niitä ei Suomesta saa." Perkoila on rakennellut muitakin soittimia kierrätysmateriaaleista. toimittaja: Jussi Konttinen , kuvaus & editointi: Petri Krook
Hanne Salonen HS
Nyt vain verkonmerkkiä tai säkkipilliä askartelemaan.
Nyt vain verkonmerkkiä tai säkkipilliä askartelemaan.

Maailmaa ei ole tuomittu tuhoon.

Kysyimme tammikuun alussa, mitä uusiokäyttöä lukijat keksisivät viinipussien hanoille. Vastauksia tuli kymmenittäin. Moni oli löytänyt hanoille hyötykäyttöä – yllätys, yllätys – hanana.

Aatu Dorochenko on liittänyt hanan kaksikomponenttiliimalla valopetrolikanisterin korkkiin. Näin petrolia pystyy valuttamaan kanisterista ilman suppiloa.

Harri Natunen vaihtoi viinipussin hanan vesikanisteriin hajonneen hanan tilalle. "Se sopi pikku värkkäyksellä siihen ja on toiminut jo viitisen vuotta mainiosti."

Osa lukijoista lähti fantasioimaan hanoille aivan uudenlaista elämää.

Kreetta Vuorinen ehdotti hanasta seinäkoukkua, jos sen taakse panisi kaksipuolisen tarran tai imukupin. Hanoista saisi hänestä myös oivan helistinketjun vauvanrattaisiin. "Jotta ei herättäisi paheksuvia katseita, niin voi neuvoa sanomaan, että hanat on dyykattu tai ketju on myyjäisistä ostettu."

Satu Pirhonen visioi hanoista stressileluja vanhusten vuodeosastolle. "Hana on sopivan kokoinen, sitä ei voi tunkea suuhunsa. Siitä ei irtoa pieniä osia. Hanaa voisi painella toimettomilla käsillä, jotka muussa tapauksessa yrittäisivät värkätä irti tippakanyylia, sängyn nostinkaukosäädintä, happimaskia tai kutsulaitetta."

Moni käyttää viinihanoja koristeina.

Miia Pakarinen oli askarrellut hanasta nukkekotiin maitotonkan. Mia Simpanen ehdotti hanoista tykkejä merirosvolaivaan.

Jolyon Tigerstedt
Hanojen ja kantokahvojen talossa on avoimet ovet.
Hanojen ja kantokahvojen talossa on avoimet ovet.

Jolyon Tigerstedt lähetti kuvia hanoista tehdyistä ötököistä. Ne asuvat viinilaatikosta rakennetussa kodissa.

Suurin osa vastaajista katsoi kuitenkin, ettei hanaa kannata suotta irrottaa, vaan käyttöä on sekä pussille että hanalle.

Suosituin sovellus oli tyyny, jota ehdotti peräti kuusi lukijaa.

"Tyhjentyneenä pussi menee pienen pieneen tilaan. Sen voi täyttää painamalla hanan auki ja puhaltamalla täyteen ilmaa. Siinäpä kelpo matkatyyny väsyneelle kulkijalle. Pussin voi taas tyhjentää avaamalla hanan ja puristamalla pussin kasaan. Aihio taskuun odottamaan seuraavia nokosia", opasti Markku Hämäläinen.

Epäselväksi jää vain, pitääkö pussin kanssa käyttää tyynyliinaa. Ja joutuuko herkkäuninen suojautumaan pussin rapinalta korvatulpilla.

Nimimerkki Virkamiesmatkailija täyttää puhalletuilla viinipusseilla matkalaukkuun jäävää tyhjää tilaa, jotta vaatteet eivät rypistyisi läjään.

Moni käyttää viinipusseja kylmäkalleina.

"Laita tyhjentynyt viinipussi ylösalaisin siten, että hanan suu osoittaa ylöspäin. Tartu siivekkeistä kiinni niin, että hanan suu aukeaa. Laske hanasta raikasta vettä. Laita pakastimeen odottamaan seuraavaa reissua", opasti yksi lukija.

Täyttämällä pussin lämpimällä vedellä siitä saa kuumavesipullon vuoteeseen. Useampi lukija hyödynsi pussia käsienpesuveden säiliönä kesämökin ulkohuussissa.

"Olen jo vuosia käyttänyt pussia vesisäiliönä huussin kulmalla. Rakensin pussille sopivan linnunpönttömäisen kotelon puusta, johon porasin hanalle sopivan reiän. Hygieniahaittoja ei ole esiintynyt. Sama pussi on kestänyt talvetkin rikkoontumatta. Haittana on, ettei siitä saa vettä kuin yhdelle kädelle kerrallaan", kertoi Vesa Kervinen.

Kalervo Valo
Viinipussista vesipussiksi ja tien päälle.
Viinipussista vesipussiksi ja tien päälle.

Kalervo Valo
Vesipussin voi täyttää vaikka tunturipurossa.
Vesipussin voi täyttää vaikka tunturipurossa.

Esko Kuokkanen
"Niksinööri" Esko Kuokkanen väsäsi hanoista kynttilänjalan.
"Niksinööri" Esko Kuokkanen väsäsi hanoista kynttilänjalan.
Esko Kuokkanen
Hanan painonapista tuli kärpässienikorvis.
Hanan painonapista tuli kärpässienikorvis.

Kalervo Valo käyttää pussia vesisäiliönä retkillä. "Etuna on keveys ja pieni tilan tarve. Leirintäpaikalla pussin täyttö on helppoa vaikka tunturipurosta vastavirtaan vetäen."

Pusseista ehdotettiin myös pakastepussia omenamehulle sekä auton konepellin alla pidettävää säiliötä lasinpesunesteelle. Suosittua on panna viinipusseja verkonmerkiksi, ja Mikael Miikkola käyttää niitä veneessään tutkanheijastimina. "Pussi heijastaa valon ja kokemukseni mukaan palauttaa tutkasäteitä", hän kertoi.

Jaakko Sora on rakentanut uimapatjan panemalla puhalletut pussit pussilakanan sisään. "Vene vaan vesille ja melomaan vastarannalle tai muutoin ilonpitoon. Hyvin toimii!"

Ilmeisin ehdotus tuli Marko Niskaselta: pussista saa kätevästi foliohatun, jolla estetään NSA:ta lukemasta ajatuksia.

Lukijoiden ehdotusten lisäksi on tiedossa, että muusikko Mikko Perkoila on rakentanut viinipussista säkkipillin.

Mutta jos hanojen ja pussien kanssa ei halua ruveta askartelemaan, niistä pääsee kyllä järkevästi eroon muutenkin.

Viime kesästä lähtien useimmat Uudenmaan ja Varsinais-Suomen Alkot ovat keränneet niitä kierrätykseen. Pusseista tehdään polttoainetta sementin valmistukseen. Niillä korvataan kivihiilipölyä, joten ne vähentävät sementin hiilidioksidipäästöjä. Energiajätteenä viinipussi on pulmallinen, sillä sen eristekerros aiheuttaa ongelmia polttolaitoksissa.

Näin soi Finlandia sählypallo-okariinalla
Näin soi Finlandia sählypallo-okariinalla
Muusikko Mikko Perkoila soittaa Finlandian tekemällään sählypallo-okariinalla. Soitin on tehty teipistä, mehupillistä, pussinsulkijasta ja sählypallosta. kuvaus & editointi: Petri Krook
Leena Hannukkala
Hanasta tuli nukkekodin maitotonkka – kahvoina rautalankaa.
Hanasta tuli nukkekodin maitotonkka – kahvoina rautalankaa.
Vesa Kervinen
Pussista tuli vesisäiliö huussin kulmalle.
Pussista tuli vesisäiliö huussin kulmalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat