Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilimandžaro oli Saksan korkein vuori

Afrikassa ei tiedetty, vieläkö sota Euroopassa jatkui.

Sunnuntai
 
Deutsche KolonialGesellschaft Stadt- und Universitätsbibliothek Frankfurt am Main
Saksalainen siirtomaaherra Kamerunissa.
Saksalainen siirtomaaherra Kamerunissa. Kuva: Deutsche KolonialGesellschaft Stadt- und Universitätsbibliothek Frankfurt am Main

Euroopassa sota hukkui mutaan. Jatkuvat sateet olivat alkaneet marraskuussa ja päättyivät vasta tammikuussa. Taisteluhaudat tulvivat, ja myllätty maa upotti haaroja myöten.

Afrikassa oli ainakin lämpimämpi sotia. Maailmansota oli alkanut siellä heti elokuussa 1914, Togosta.

Pikkuinen Togo oli Saksan "suojelualue", Togoland.

Togossa oli juuri kesäkuun lopussa 1914 saatu valmiiksi radioasema. Ylänköseudulle oli raahattu valtava määrä terästä ja pystytetty kuusi 120 metriä korkeaa mastoa sekä kolme matalampaa. Lähellä oli kylä, jonka nimi oli Kamina, ja se oli myös tämän saksalaisen Telefunkenin rakentaman radioaseman nimi.

Kaminan tarkoitus oli välittää sanomat, jotka tulivat Pohjois-Saksan Nauenista. Togosta ne kulkivat muihin Saksan Afrikan-siirtomaihin ja saksalaisille aluksille Etelä-Atlantilla.

Upouusi asema sai heti elokuun alussa välittääkseen uutisen liikekannallepanosta. Itä-Afrikassa viesti vastaanotettiin, mutta siihen ei kyetty vastaamaan. Samoin Kaminan kautta tuli saksalaisille laivoille käsky hakeutua turvalliseen satamaan.

Saksan Nauenin ja Togon Kaminan välistä liikennettä yritettiin häiritä Euroopasta käsin lähettimellä, joka oli sijoitettu Eiffel-torniin.

Jos Kaminan toiminta lakkaisi, Afrikassa olevat saksalaiset olisivat vailla yhteyttä kotimaahan.

Niinpä britit ja ranskalaiset hyökkäsivät Kultarannikolta (nykyinen Ghana) ja Dahomeysta (Benin) Togoon heti sodan ensimmäisinä päivinä vallatakseen Kaminan. Saksalaista Togoa suojasivat vain kevyet poliisijoukot, vastarinta ei kestänyt kauan, ja suurella vaivalla pystyyn saadut mastot oli kaadettava. Kamina sai toimia vain kuukauden, mutta se ehti kuitenkin varoittaa saksalaista kauppalaivastoa.

Togon antauduttua Britannia, Ranska ja Belgia hyökkäsivät Saksan Kameruniin – kolmelta suunnalta: Nigeriasta, Tšadista ja Kongosta. Tietön Kamerun oli yhtä laaja kuin Saksa ja Britannia yhteensä, mutta sitä puolusti vain 12 komppaniaa. Sotilasta kohden oli 250 neliökilometriä.

Syksyn mittaan 1914 saksalaiset tekivät sitkeää vastarintaa mutta joutuivat perääntymään pohjoiseen.

Lopulta oli jäljellä yksi komppania, 204 sotilasta – saksalaisia 14, muut kamerunilaisia. Päällikkö oli kapteeni Ernst von Raben. Saksalaiset linnoittautuivat aivan Kamerunin pohjoiskärkeen, vuorelle, jolla on pohjoismaiselta kuulostava nimi: Mora.

Saksalaisilla ei ollut yhteyttä kotimaahan. Kun jouluaattona 1914 britit nostivat valkoisen lipun, saksalaiset luulivat rauhan tulleen Eurooppaan.

Solmittiin vuorokauden aselepo, ja brittien kapteeni Fox lahjoitti huopia, savukkeita ja joulupuun.

Näihin aikoihin sata vuotta sitten Moran piiritys Kamerunissa jatkui jo kuudetta kuukautta. Euroopan tapahtumista ei tiedetty mitään.

Nykymaailma seuraa kauhistuneena satelliiteillaan aivan samoja seutuja. Nyt siellä riehuu Boko Haram.

Radioyhteyden katkettua saksalaiset eivät tienneet, olivatko he sodassa myös Portugalin kanssa. Varmuuden vuoksi saksalainen osasto hyökkäsi Saksan Lounais-Afrikasta, "Namibia", omin päin Portugalin Länsi-Afrikkaan, "Angola".

Sota julistettiin vasta 1916.

Toisen mittaluokan sota oli alkanut mantereen toisella laidalla Saksan Itä-Afrikassa, "Tansaniassa". Ensimmäiset taistelut oli käyty Kilimandžaron juurella. Vuonna 1915 se oli Saksan keisarikunnan korkein vuori.

HS seuraa ensimmäistä maailmansotaa.
Sarja jatkuu vuoteen 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat