Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä alkuräjähdys tapahtui?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite on: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Teppo Vapaavalta huomautti Torstin olleen ehtoollisviinivastauksessa epätarkka kutsuessaan yhtä senttilitraa ruokalusikalliseksi. Yleensä ruokalusikan määritelmä on 15 millilitraa eli 1,5 senttilitraa.

Jorma Mikkonen puolestaan paheksui, kun Torsti käytti hiilidioksidivastauksessa energian yksikkönä kaloria, vaikka virallisesti pitäisi puhua jouleista. 10 kilometrin työmatkakävelyn energiankulutus olisi siis täsmällisemmin ilmaistuna ollut 1 398 kilojoulea.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

 

Onko alkuräjähdys tapahtunut jossain tunnetussa suunnassa, koska Hubble ja muita teleskooppeja on suunnattu tutkimaan tuota kohdetta? Eli jos suunta on olemassa avaruudessa, niin mikä sen sijainti on tähtikartalla?

– Alkuräjähdys

 

Edessäni liikennevaloissa seisoi auto, jonka takaikkunassa oli tarra. Tarrassa luki: "I am the centre of the Universe". ("Olen universumin keskipiste.") Asia alkoi mietityttää. Oliko asia näin?

– Keskipiste

 

Tikkaremmin kosmologi vastaa, että ei ole olemassa erityistä suuntaa tai paikkaa, jossa alkuräjähdys tapahtui. Se tapahtui kaikkialla yhtä aikaa. Siitä lähtien maailmankaikkeus on laajentunut.

Maailmankaikkeuden varhaisia vaiheita tutkitaan tarkastelemalla teleskoopeilla hyvin kaukaa tulevaa valoa. Olennaista tässä ei ole valon lähtöpaikan etäisyys meihin vaan valon ikä. Mitä vanhempaa valoa katsotaan, sitä lähempänä alkuräjähdyksen hetkeä se on lähtenyt liikkeelle. Sillä, mihin suuntaan kaukoputki suunnataan, ei ole merkitystä.

Teleskoopeilla ei kuitenkaan voi nähdä itse maailmankaikkeuden alkua, koska varhaisimpina aikoina maailmankaikkeus ei ollut läpinäkyvä.

Kun maailmankaikkeus laajenee, galaksit etääntyvät toisistaan. Tämä ei tarkoita sitä, että galaksit liikkuisivat avaruudessa, vaan sitä, että niiden väliin syntyy lisää tilaa. Tilaa syntyy saman verran joka suunnassa, joten laajenemisella ei ole suuntaa. Kaikki havaitsijat näkevät kaukaisten kohteiden etääntyvän itsestään.

Asiaa voi havainnollistaa ilmapallolla, jonka pinnalle on merkitty pisteitä. Kun puhaltaa palloon, kaikki pisteet etääntyvät toisistaan. Jos katsoo pintaa pitkin, niin jokaisesta pisteestä katsottuna kaikki muut pisteet etääntyvät.

Laajenemisnopeus ei ole sama kaikkialla. Alueet, joissa aineen tiheys on iso, eivät laajene ollenkaan. Ne ovat irtautuneet yleisestä laajenemisesta. Esimerkiksi aurinkokunta tai Linnunrata eivät laajene. Vastaavasti alueet, joissa aineen tiheys on pieni, laajenevat nopeammin, koska aineen painovoima ei hidasta laajenemista niin paljon.

Vaikka alkuräjähdys tapahtui kaikkialla, ei jokaista avaruuden pistettä ole mielekästä pitää maailmankaikkeuden keskipisteenä. Niinpä ikkunatarra pitää paikkansa korkeintaan kuljettajan omasta, psykologisesta näkökulmasta.

 

Matkustan paljon bussilla ja olen ihmetellyt pitkään syytä lipun hintaan. Express-bussilipun hinta Jyväskylästä Helsinkiin on halvimmillaan 50,50 euroa. Sama bussi kuljettaa myös matkahuollon kautta lähetettyä rahtia, josta tulee tuloja yhtiölle. Onnibussin hinta on alle 20 euroa, eivätkä he kuljeta rahtia. Mihin perustuvat yli tuplasti kalliimmat lippujen hinnat?

– Paleleva matkustaja

 

Bussiliikenne on ollut säädeltyä viime vuosiin asti. Liikennöintilupia myönnettiin tarveharkintaisesti vain yhdelle tai kahdelle yrittäjälle reittiä kohden. Lupien saamiseen liittyi ristisubventiomenettely, jossa liikennöitsijät ottivat myös huonompia vuoroja ajettavakseen saadakseen tuottoisammat reitit.

Lippujen hinnat sovittiin yhdessä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa aina 2000-luvun alkuun asti. Näin tehtiin, jotta hintataso ei olisi karannut käsistä yksinoikeudella toimivilla reiteillä. Käytännössä lippujen hinnat pyrkivät seuraamaan alan kustannusten nousua.

Viime vuosikymmenen aikana säätelyä on purettu. Moni reitti on avattu kilpailulle, ja lähivuosina vapautuvat loputkin. Tämä on tuonut uusia yrittäjiä, jotka ajavat vain kannattavia reittejä ja hinnoittelevat liput niin, että tyhjiä paikkoja jäisi mahdollisimman vähän.

Tämä on johtanut lippujen hintojen laskuun ja matkustajamäärien kasvuun. Hintakilpa vaikuttaa myös vanhoihin bussiyhtiöihin. Matkahuollon verkkokaupasta saa tarjouslippuja: Helsingistä voi päästä Jyväskylään viidellä eurolla.

Toisaalta huonommin kannattavia reittejä on lopetettu, koska niiden liikennöimiseen ei velvoiteta. Hintavertailussa kannattaa myös huomata, että huokeammissa lipuissa on yleensä tiukemmat ehdot.

 

Torstin remmi heittää tikkaa myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat