Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittiteinistä tuli vetelä kuin suomalainen – Onko se megatrendin alku?

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Mikään ei ole niin ikävää katsottavaa kuin vetelä ja pälyileväkatseinen teini. Paitsi tietysti vetelä ja pälyileväkatseinen aikuinen ihminen, joka ei saa sanaa suustaan ja jonka kädenpuristuksen nihkeyden kätkee vain sen äärimmäinen velttous.

Britanniassa on nyt herätty vetelien teinien aiheuttamaan kansalliseen uhkaan. Keskustelun aloitti viikko sitten suuren Barclays-pankin pääjohtaja Antony Jenkins, joka valitti nuorison valuvan työhaastatteluihin ilman alkeellisimpiakaan käytöstapoja.

Huonoryhtinen nuoriso ei kuulemma osaa enää katsoa silmiin tai edes kätellä jämäkästi. Nuoriso ei osaa myöskään kävellä itsevarmuutta uhkuen huoneeseen, vaan jää ovenpieleen lymyämään. Kokonaisen sukupolven kilpailukyky kansainvälisillä työmarkkinoilla on vaarassa, Jenkins varoitti The Sunday Times -lehden haastattelussa.

Pankki onkin ryhtynyt järjestämään koululaisille käytöskursseja, joissa brittinuorisoon valetaan itsevarmuutta sosiaalisia tilanteita varten. Jenkins itsekin on piipahtanut kouluissa näyttämässä nuorisolle, miten kätellään. (Älä lymyä, vaan hymyä. Purista lujasti, älä vatkaa. Ja muista katsoa silmiin.)

Suomalaisin silmin katsottuna Jenkinsin ja kumppanien huoli vaikuttaa vahvasti liioitellulta. Harvassa maassa nuoret ihmiset käyttäytyvät yhtä kohteliaasti ja itsevarmasti kuin Britanniassa.

Mutta jos britit rupeavat koulimaan jälkikasvustaan entistäkin sujuvampia sosiaalisten tilanteiden taitajia, mitä se tarkoittaa suomalaisen nuorison kannalta? Sitä, että rimaa pitää nostaa Suomessakin.

Haaste on kova, ja suurin este ei löydy nuorisosta vaan suomalaisaikuisten asenteista. Milloin viimeksi joku on Suomessa murehtinut sitä, että lapsi tai nuori ei osaa kätellä tai kävellä ovesta sisään rinta sopivasti rottingilla? Eihän meillä ole edes tilanoton kulttuuria, vaan vuosisatojen perinne on ollut istahtaa torpan ovenpieleen penkille odottelemaan. Suomessa ihannenuori röhnöttääkin nurkassa koodaamassa eikä häiritse aikuisia. Kätellä nuoria ei ainakaan kannata, pesevätköhän teinit edes käsiään.

Brittien nuorisohuolia voi katsoa myös positiivisesta kulmasta. Ehkä ilmiössä onkin kyse suomalaisen käytöskulttuurin ylivertaisuudesta. Ehkä suomalainen tapa tuijotella mykkänä nurkkiin on nousemassa tekniikan kehittyessä kansainvälisesti hyväksytyksi etiketiksi.

Jenkinsin ja kumppanien mielestä nuoriso ei opi toimimaan sosiaalisissa tilanteissa, jos se viettää liian kauan aikaa tekniikan parissa ja sosiaalisessa mediassa. Käytöstavat eivät ehdi iskostua takaraivoon. Nuoriso jää veltoksi ja veteläksi, mykäksi ja pälyileväksi. Mutta jos tämä on kerran globaali suuntaus, niin silloin suomalaiset ovat vahvoilla. Ehkä sisäänpäin käpertyminen on se seuraava todellinen megatrendi.

Ehkä ei.

Britanniassa koteja ja kouluja usutetaan lasten ja nuorten tapatalkoisiin. Kättelyharjoitukset voi Jenkinsin mukaan vetää vaikka aamiaispöydässä. Tiedoksi Suomeen: näin muualla.

Annamari Sipilä HS Kirjoittaja uskoo kaikesta pahinta, mutta ei ota tilannetta henkilökohtaisesti.
annamari.sipila@hs.fi, Twitter: AnnamariSipila

Annamari Sipilä on vieraana HSTV:n Nikula, Aittokoski ja maailma -ohjelmassa, jonka aiheena on tällä kertaa rakkaus. Katso ohjelma tästä:

Nikula&Aittokoski: Toisin kuin ihminen, kansakunta ei saa mennä toisen sisään
Nikula&Aittokoski: Toisin kuin ihminen, kansakunta ei saa mennä toisen sisään
Ystävänpäivä lähestyy, joten myös Heikki Aittokosken ja Jone Nikulan täytyy puhua rakkaudesta. Nikula&Aittokoski kertovatkin nyt lopullisen totuuden rakkauden merkityksestä heille, meille ja koko maailmalle. Vieraana ohjelmassa on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat