Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtapoliitikot hiipuivat hissuttelijoiksi

Vaalikevät alkoi suurten puolueiden hissuttelulla, Unto Hämäläinen kirjoittaa

Sunnuntai
 
Kimmo Räisänen
Kolmen suuren puolueen johtajat Alexander Stubb (kok), Antti Rinne (sd) ja Juha Sipilä (kesk) kohtasivat tiistaina Pörssitalolla Evan tilaisuudessa.
Kolmen suuren puolueen johtajat Alexander Stubb (kok), Antti Rinne (sd) ja Juha Sipilä (kesk) kohtasivat tiistaina Pörssitalolla Evan tilaisuudessa. Kuva: Kimmo Räisänen

Kesäranta, pääministerin virka-asunto Helsingin Meilahdessa, oli varhain aamulla keskiviikkona 14. tammikuuta kevyen lumen peitossa, kun Alexander Stubb otti vastaan arvovieraitaan.

Koolla oli talousneuvosto, korporatiivisen järjestelmämme ydinryhmä. Siihen kuuluu ministereitä, tärkeimpien etujärjestöjen johtajia ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

Tasan kello 8 pääministeri toivotti vieraat tervetulleeksi ja antoi puheenvuoron Anders Borgille, Ruotsin entiselle valtiovarainministerille, jonka talousneuvosto oli syksyllä pestannut tekemään selvityksen taloudellisesta tilanteesta.

Aluksi puhuja muistutti, millaisia menestystarinoita Suomi ja Ruotsi olivat takavuosina olleet. Loppua kohti puhe muuttui hyvin kriittiseksi. Borg ei ollut selvitystehtävää vastaanottaessaan arvannut, kuinka huonossa jamassa Suomen talous on.

Alustuksesta keskusteltiin tunti. Eräs keskustelija tokaisi, että Suomi on nyt sitten se "Euroopan sairas mies". Kukaan ei väittänyt vastaan.

Talousneuvoston kokous oli yksi niistä kymmenistä palavereista, joissa päättäjät paraikaa pohtivat, mitä pitäisi Suomen taloudelle tehdä huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen.

Näissä kabinettipalavereissa ollaan lähes yhtä mieltä siitä, että seuraava hallitus joutuu tekemään todella ikäviä päätöksiä: etuisuuksia leikataan, palveluja huononnetaan, palkkoja ja työehtoja heikennetään ja todennäköisesti verojakin kiristetään.

Suomalaisilla on edessään samanlainen hevoskuuri, jonka virolaiset joutuivat sietämään muutama vuosi sitten.

Viimeinen varoitus tuli torstaina, kun EU:n komissio ennusti Suomelle vain 0,8 prosentin talouskasvua tänä vuonna. Euromaista vain Kyproksen ja Italian talous kehittyy heikommin.

Mutta vaalikeskustelussa hissutellaan, puhutaan paljon, mutta sanotaan vähän.

Kävin kuuntelemassa kaksi keskustelua, ensin Vanhalla ylioppilastalolla ja sitten Pörssitalolla, joissa esiintyivät suurten puolueiden johtajat. Puheenjohtajat pyrkivät välttämään niin tarkkoja vastauksia, että niistä voisi jäädä kiinni vaalien jälkeen.

Perjantaiaamuna poikkesin vielä kokoomuksen tilaisuudessa, jossa esiteltiin puolueen "strateginen hallitusohjelma".

Puheenjohtaja Alexander Stubb arvioi, että hallituskaudella valtiontaloutta pitää "sopeuttaa" kolmella miljardilla eurolla.

Mistä pitäisi leikata, kysyttiin. Stubb ei antanut leikkauslistoja.

Ohjelmassa esitettiin rankkaa remonttia työlainsäädäntöön. Kokoomus arvioi, että muutos toisi lisää työpaikkoja. Kuinka paljon työpaikkoja syntyisi, kysyttiin. Stubb ei ennustanut.

Hän kertoi seitsemän ministerivuoden aikana oppineensa, ettei yksityiskohdista ja numeroista kannata vaalien alla puhua.

Vaalitaistelua latistaa myös keskustan ylivoimainen gallup-johto. Edellisissä vaaleissa pari kolme puoluetta on tavoitellut pääministerin paikkaa.

Nyt ei kukaan viitsi edes mainita sanaa "pääministerivaalit", koska Juha Sipilää pidetään niin varmana pääministerinä.

Sdp, kokoomus ja perussuomalaiset ottelevat tasapäisesti toiseksi suurimman puolueen paikasta mutta varovat haastamasta keskustaa, jotta suhteet säilyisivät hyvinä.

Toiseksi suurimman puolueen asema ei takaa pääsyä hallitukseen mutta antaa hyvän mahdollisuuden, jos suurin puolue huolii kumppanikseen.

Varovaisuus näkyy varsinkin Sdp:n Antti Rinteen ja perussuomalaisten Timo Soinin esiintymisissä. Missä on kovasuinen ammattiyhdistysjohtaja? Entä viime eduskuntavaalien armoton laukoja?

Tosin eduskunnan Kreikka-keskustelu osoitti, että Rinne ja Soini osaavat yhä väitellä – keskenään.

Kun haastajat aristelevat, keskustan pitäisi ottaa aloite ja paljastaa ohjelmansa jo ennen vaaleja.

Sdp:n Paavo Lipponen esitteli ennen vuoden 1995 vaaleja ohjelmansa leikkauslistoineen. Sdp menetti hieman gallup-kannatustaan, mutta sai suurvoiton.

Tosin Lipposella oli vankka selkänoja. Presidentti Martti Ahtisaari oli kesällä 1994 nimittänyt Matti Pekkasen työllisyystyöryhmän, joka teki suunnitelman siitä, miten Suomi pääsisi lamasta. Lipponen otti Pekkasen ohjelmasta pääkohdat.

Sipilällekin on ehkä selkänoja tarjolla.

Anders Borg ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtaja Juhana Vartiainen viimeistelevät talousraporttiaan, joka julkistetaan maaliskuussa.

Borg on kokoomuslainen ja Vartiainen demari, mutta Sipilän ei kannata olla ennakkoluuloinen. Ruotsin talous jäi Borgin kahdeksan vuoden mittaisen valtiovarainministerikauden jälkeen hyvään kuntoon, ja Vartiainen on tunnettu tinkimättömänä ekonomistina.

Unto Hämäläinen HS, teksti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat