Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritin olla yleisesti hyväksytty hyvä äiti

Äitien käyttäytymisessä on paljon samaa kuin Sikojenlahden maihinnousussa: viisaat ihmiset tekevät tyhmiä päätöksiä väärien olettamusten pohjalta.

Sunnuntai
 
Katriina Pajari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Kun sain lapsen runsas vuosi sitten, olo oli kuin teini-ikäisellä.

Tarkkailin muita, yritin olla erottumatta porukasta ja sopia yleiseen äitimuottiin: älä sano se vaan hän, muista sormiruoka, kantoliina on hyvä ja kiintymysvanhemmuus ehdoton.

Näin jälkikäteen on kamala muistella, kuinka kauheasti yritin olla yleisesti hyväksytty hyvä äiti.

Yhtenä torstaina epävarmuuskohtaus ja muskari osuivat samaan aamuun. Lähtiessä mietin, olisiko vauvan eväät pitänyt sittenkin panna pakasterasiaan, jotta kukaan ei huomaisi hänen syövän kaupan porkkanasosetta.

Kun vauva oli puolivuotias, jätin hänet hoitoon ja lähdin Ruisrockiin. Oli ihanaa, mutta en kertonut sitä Facebookissa, koska muut olisivat voineet ajatella, että siellä se huono äiti festaroi.

Harva tietää, kuinka paljon kotona oleminen hetkittäin ahdisti. Vaikka vauva oli ihana ja helppo, olemisen aivottomuus turhautti.

Kamalinta on kuitenkin tajuta nyt, että osaltani olen juuri kaikella mainitulla syyllistynyt äitimyytin ylläpitoon, vaikka oikeasti vihaan koko sanaa.

Minulla oli suunnitelma äitiyteen. Aioin olla hyvällä itsetunnolla varustettu maalaisjärki-ihminen, joka ei katoa äitiysaukkoon. Miten tässä näin kävi?

Ensimmäinen oppi: ei siinä varsinaisesti käynyt mitään erikoista.

Vastaavat tuntemukset ovat hyvin yleisiä, sanoo Anneli Miettinen. Hän on paitsi Väestöliiton vanhemmuustutkija, myös neljän lapsen äiti.

Itse asiassa voi melkein sanoa, että olen tilastotapaus. Hienosti sanoen kolmekymppinen korkeakoulutettu nainen, joka ui ristipaineessa, jonka muodostavat työ- ja äitiminä.

Tuntuu liki synninpäästöltä, kun Miettinen luettelee havaintoja tutkimuksista, joissa verrataan kaksi- ja kolmekymppisinä äidiksi tulleita: Kolmekymppiset naiset janoavat lisätukea omaan vanhemmuuteensa. Heille vanhemmuuden alkutaival on vaikeampi, ja he ovat nuorempia useammin yllättyneitä siitä, miten rankkaa lapsen hoitaminen on.

Tiedän – kuulostaa aavistuksen niin kutsutulta kermaperseilyltä, mutta Miettinen armahtaa tässäkin. Se on vähän kuin työehtosopimusneuvotteluissa: saavutetuista eduista ei haluaisi millään luopua. "Työelämä on jo ehtinyt luoda taloudellista turvaa ja vapaamman elämän. Vauvan myötä talous usein tiukkenee ja vapaus vähenee. Se on iso muutos", Miettinen sanoo. "Koulutus tuo kriittisyyttä ja opettaa arvostamaan tietoa. Paine syntyy, kun haluaa soveltaa sen hyväksi äitiydeksi."

Jään miettimään tietoa– se nimenomaan on yksi ydinkysymyksistä. On tutkittua tietoa ja on hiljaista tietoa. Jälkimmäinen alkaa helposti ahdistaa.

Kun aamuöisin kysyin Googlelta, kasvoton äitijury kertoi minulle netissä, että älä hullu lopeta imetystä, imetät vuoden, sitten ostat naudan luomuruhon pakkaseen ja soseutat siitä palan kerrallaan puhdasta sapuskaa. Töihin palaat, kun vauva on siihen valmis. Ehkä kun hän on kolmevuotias.

Ei mikään neuvoista ole sinänsä väärin – ongelma syntyi, kun aloin odottaa itseltäni niiden noudattamista, koska niin kuuluu tehdä, jos rakastaa lastaan.

Toinen oppi: äidiksi tulo ei tee kenestäkään parempaa ihmistä.

Moni ystävistäni kipuilee lasten hankintaa.

Tietenkin on heitä, jotka haluaisivat, mutta ei vain natsaa. Mutta on myös joukko fiksuja kolmekymppisiä naisia, joiden mielestä vanhemmuus vaikuttaa niin uuvuttavalta taakalta, ettei lisääntyminen kiehdo. Että mitä jos eläisikin kivasti ihan vain kahdestaan. He ovat ajatelleet hankkivansa lapsia, mutta harkitsevat uudelleen, koska nykyäitiys näyttäytyy heille projektina, joka vie yöunien lisäksi mielenterveyden, uran, vartalon ja parisuhteen.

Ensin ajatus tuntuu yksinkertaiselta – toisaalta: voisivatko he edes miettiä toisin? Vanhemmuudesta puhutaan usein ääriesimerkein. On uraäidit ja kotiäidit. Soseuttajat ja purkkiruokamutsit. Uhrautuvat alistujat ja supersuorittajat. Valtaosa äitiblogeistakin edustaa joko ylisöpöyslaitaa tai inhorealismia.

Olen vähän kateellinen äideille, jotka eivät googlaa. Yritin olla sellainen, mutta kaltaiselleni, joka katsoo sään netistä ikkunan sijaan, se on mahdotonta.

Vaikka en tietenkään lue kaikkea totena, rivien välistä muodostuu yleiskuva siitä, millainen on hyvä äiti. Julkinen puhe muovaa käsityksiä, ja tuore äiti on helposti muokkautuva pelto.

Luin hiljattain kirjaa Sikojenlahden maihinnoususta. 1960-luvun operaatio lässähti huonoon suunnitteluun (ajatuksena oli siis masinoida Kuubaan kansannousu, joka syöksee Castron vallasta – pieleen meni). Sikojenlahden maihinnousu on tunnettu esimerkki ryhmäajattelusta, ja siinä on paljon samaa kuin suomalaisessa äitikeskustelussa: sinänsä viisaiden ihmisten ryhmä tekee typeriä loppupäätelmiä väärien olettamusten pohjalta. Päätökset polarisoituvat.

Niin kuin tutkija Miettinen sen pukee: siitä seuraa harvoin hyvää, kun kasvottomat neuvovat toisiaan netissä.

Kolmas oppi: valtaosa äideistä on ihan tavallisia. Netin äitikuva on satuhahmo, josta ei kannata ottaa mallia enempää kuin Aku Ankasta.

Neljäs oppi: kysy niiltä, joiden järkeen itse luotat. Kyseenalaista.

Voisinpa soittaa vasta synnyttäneelle itselleni, sanoa pari asiaa.

Ensinnäkin, anna itsellesi armoa. Keskity olemiseen. Ei ole yhtään typerää huojua 3 845 gramman taakasta: mikään koulu ei valmista siihen.

Ei ole yhtään väärin kaivata ajattelutöihin, sillä ensimmäinen vuosipuolikas vauvan kanssa on mekaanista suorittamista. Äiti saa olla itsekäs.

Soittaisin toisenkin puhelun. Että ei se vauva vihaa, vaikka katsookin tuimasti. Se ei vain osaa hymyillä.

Ja ehkä vielä sen kolmannenkin kerran soittaisin. Muistuttaisin, että ei kannata laittaa vauvaa postiluukun alle puoliltapäivin, sillä naamalle putoava päiväposti säikäyttää ikävästi.

Huh, paljon kerrottavaa. Pitäisi roikkua luurissa koko ajan, ahdistavaa.

Viides oppi: mieti aina kahdesti, ennen kuin alat antaa neuvoja.

Katriina Pajari
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman asioita, kosketusetäisyydeltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat