Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen feministi kävi Suomessa kouluttamassa poliitikkoja

Pelkät puheet tasa-arvosta eivät riitä Gudrun Schymanille. Hän haluaa nähdä muutoksen ennen kuolemaansa.

Sunnuntai
 
Laura Oja
Laura Oja HS
Ruotsalainen Gudrun Schyman on ponnistanut monien kohujen jälkeen taas pinnalle.
Ruotsalainen Gudrun Schyman on ponnistanut monien kohujen jälkeen taas pinnalle. Kuva: Laura Oja HS

G udrun Schyman, 66, on ruotsalainen poliitikko ja feministi, jonka voi tilata kotiinsa. Jos koolla on 25 ihmistä ja kalenterissa tilaa, hän tulee paikalle.

Nyt Schyman on tilattu Suomeen päiväksi, tämän viikon keskiviikoksi. Päivän aikana Schyman kommentoi suomalaispoliitikkojen puheita, sparraa ehdokkaita eduskuntavaaleihin ja nostattaa suomalaisfeministien vaali-intoa.

Ensin on sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoseminaarin vuoro. Kaikista eduskuntapuolueista on joku paikalla. Siinä he istuvat rinnakkain Finlandia-talon Terassisalissa edessään yleisö, josta ainakin 90 prosenttia on naisia. Antti Rinne (sd), Ville Niinistö (vihr), Paavo Arhinmäki (vas), Antti Kaikkonen (kesk), Laura Räty (kok), Jouko Jääskeläinen (kd) ja Maria Tolppanen (ps). Paneelikeskustelu tasa-arvosta on ohi, kaikki ovat vuoron perään puolustaneet tasa-arvoa ja vastustaneet epätasa-arvoa, nyt on keskustelijoiden vuoro kuunnella.

"Näistä asioistahan on kiva puhua. Kaikki ovat niistä niin samaa mieltä", Gudrun Schyman aloittaa kommenttipuheenvuoronsa.

Lempeää alkua seuraa piikki.

"Yksimielisyys on ongelma. En usko, että te oikeasti olette niin samaa mieltä. Voisi olla vapauttavaa sanoa se myös ääneen."

Schymanin pääviesti on, että feminismissä on kyse vallan analyysistä. Se osoittaa, kenellä on yhteiskunnassa paljon valtaa (miehillä ja erityisesti rikkailla, valkoisilla miehillä) ja kenellä ei (naisilla, köyhillä ja vähemmistöillä). Hän ei kaihda vaikeita sanoja kuten patriarkaatti ja antirasismi ja normikriittisyys.

Näillä puheilla Schyman on onnistunut luomaan Ruotsissa kasvavan poliittisen liikkeen. Kymmenen vuotta sitten hän oli perustamassa Feministinen aloite -puoluetta. Nyt hän on yksi puolueen puheenjohtajista. Viime vuonna puolue oli hurjassa nosteessa, ainakin sen aiempaan menestykseen verrattuna. Se sai edustajan europarlamenttiin, valtuutettuja 13 kuntaan ja kahdeksankertaisti kannatuksensa valtiopäivävaaleissa 3,1 prosenttiin. Kansanedustajia sillä ei ole, koska äänikynnys on neljä prosenttia. Schyman hehkuttaa, että Feministisellä aloitteella on nyt enemmän jäseniä kuin monilla valtiopäiväpuolueilla (22 000), sen nuorisojärjestö on maan kolmanneksi suurin ja Uppsalan yliopistossa se on suurin puolue.

Suurin menestys on kuitenkin ollut se, että Schyman ja hänen puolueensa muuttivat poliittista keskustelua. Ne pakottivat muut puolueet ottamaan kantaa feministisiin kysymyksiin eri tavalla kuin aiemmin.

Päivän aikana Schyman ihmettelee vuoron perään eri yleisöille, miksi puolueissa on naisjärjestöjä.

"Miksi? Mihin niitä tarvitaan?" hän levittelee käsiään kuin hämmentyneenä.

Schymanin mielestä tasa-arvosta on politiikassa tehty naiskysymys, jonkinlainen sivuasia, joka voidaan aina ohittaa. Naisten ongelmat niputetaan yhteen vähemmistöjen kanssa, vaikka naisia on puolet väestöstä. Naiset puhuvat niistä keskenään naisjärjestöissä ja yrittävät sitten lobata viestiä läpi "oikeassa" puolueessa.

Schymanin mielestä kaikki kyllä sanovat Pohjoismaissa, että tasa-arvo on tärkeää, mutta samalla tuudittaudutaan siihen, että ollaan joka tapauksessa jo maailman parhaita.

"Mutta eihän meidän pidä katsoa sitä, missä muut ovat, vaan sitä, miten kaukana olemme tavoitteesta. Ja tavoite on tasa-arvo."

Nykyvauhdilla tasa-arvo on vuosikymmenien päässä. Se ei Schymanille kelpaa. Hän haluaa muutoksen omana elinaikanaan. Se on yksi hänen sloganeistaan. "Minun elinaikanani."

Se on tehokas, koska Schyman ei ole nuori.

Nuorena Gudrun Schyman ei halunnut poliitikoksi. Hän kertoo kasvaneensa köyhässä perheessä, aloitti työnteon 15-vuotiaana ja ajatteli ryhtyvänsä sihteeriksi. Myöhemmin hän opiskeli sosiaalityöntekijäksi. Hän sanoo, että elämänkokemus teki hänestä feministin.

"Olen itse kokenut kaiken. Olen työskennellyt matalapalkka-alalla. Olen pitänyt suurimman osan perhevapaista. Olen ollut yksinhuoltaja ja tehnyt osa-aikatöitä. Olen vastannut perheessä siivouksesta ja ruuanlaitosta. Olen joutunut parisuhteessa väkivallan uhriksi."

Schyman on ollut esimerkkinainen myös synnyttämisessä. Hänen dokumentaristimiehensä ohjasi vuonna 1979 elokuvan Födelsen, jossa Schyman synnyttää. Sitä käytettiin vuosia Ruotsin synnytysvalmennuksessa ilman, että kukaan tajusi synnyttäjän olevan Schyman. Kun asia tuli julki, poliitikko ei ollut moksiskaan.

Politiikkaan Schyman lähti 1980-luvulla, ja 1990-luvulla hänestä tuli vasemmistopuolueen menestyksekäs puheenjohtaja. Schymanin poliittiseen uraan on mahtunut useita skandaaleja. 1990-luvulla hän esiintyi julkisesti humalassa ja hakeutui hoitoon alkoholismin vuoksi. Sitä seurasi hänen suurin vaalivoittonsa. 2000-luvun alussa hän erosi puheenjohtajan paikalta ja vasemmistopuolueesta veropetoksen vuoksi. Hän oli vähentänyt veroista matkoja, joita ei ollut itse maksanut.

Helsingissä pitämissään puheissa hän ei tätä muistele, vaan sanoo lähteneensä puolueesta, koska ei saanut feminististä linjaansa läpi.

Kello on neljä iltapäivällä. Naisasialiitto Unionin eteisessä kehotetaan ottamaan ulkokengät pois. Seuraavassa huoneessa odottaa toistakymmentä ihmistä sukkasillaan. He ovat kansanedustajaehdokkaita, näiden tukijoita ja aktivisteja. He ovat tulleet kuuntelemaan Gudrun Schymanin oppeja siitä, miten tehdään feminististä politiikkaa.

Schyman ei ole sukkasillaan, hänellä on jalassaan matalakorkoiset avokkaat. Hän lisää huulipunaa ennen kuin aloittaa. Hän puhuu kovalla äänellä ja joutuu toistuvasti pyytämään muitakin tekemään niin. Hänellä on flunssa, ja korvat menivät lentomatkalla lukkoon.

Suomalaisfeministit, miehet ja naiset, vaikuttavat Schymanin rinnalla turhautuneilta ja hiukan epätoivoisilta. Miten te olette Ruotsissa onnistuneet, he haluavat tietää. Miten ihmeessä?

Vaalitaktiikkana Schyman mainostaa puolueensa home partyja, kotibileitä. Siis niitä vähintään 25 hengen tilaisuuksia, joihin hänet saa tilata. Näissä tilaisuuksissa hän vetää puheensa vallan rakenteista ja patriarkaatista ja siitä, miksi feminismi on nationalismin vastakohta. Vuodessa Schyman vieraili 350:ssä home partyssa. Kodit eivät riittäneet, paikalle saattoi tulla satoja ihmisiä. Kesällä kokoonnuttiin puistoissa.

"Opin, että politiikka kiinnostaa ihmisiä."

Nerokasta.

Mutta kyllä Suomessakin voi tilata poliitikkoja vaalien alla kotiinsa. He eivät vain ole gudrunschymaneita. Kun Schymanin mainitsee sattumalta kohtaamalleen ruotsalaiselle, ensimmäinen kommentti voi olla: "Rakastan Gudrunia!"

Ruotsissa 66-vuotias rasismia vastustava feministipoliitikko, oikea kukkahattutätien äiti, voi olla rakastettu. Schyman kertoo, ettei hän juurikaan saa vihapostia.

"Sen tarkoitus on hiljentää ihmiset. Kaikki taitavat jo tietää, että minä en hiljene."

Schyman ei kiellä merkitystään Ruotsin feminismille. Hän viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan poliittisen liikkeen kasvu vaatii kolme asiaa: oikean ajoituksen, toimivan organisaation ja vahvan johtajan.

Feministisellä aloitteella on ollut ne kaikki. Organisaatiota on rakennettu kymmenen vuotta. Keskustelu naisvihasta ja ruotsidemokraattien nousu tekivät puolueesta ajankohtaisen. (Rasistit ulos, feministit sisään, kuului vaalilause.) Vahva johtaja on Schyman.

"Minulla on pitkä kokemus, menestyin vasemmistopuolueen johtajana. Olen tehnyt läksyni, kouluttanut itseäni. Enkä pelkää mitään. En edes tiedä, ketä minun pitäisi pelätä."

Feministi-ikoni Beyoncén pophitti Run the world (girls) soi, kun yleisö valuu saliin. Suurin osa on naisia, joukossa paljon nuoria. He taputtavat ja hurraavat, kun Schyman toivotetaan tervetulleeksi lavalle. Hän virittää langatonta mikrofonia paikoilleen.

"Tämän laitteen ovat miehet suunnitelleet miehille. Pitäisi olla lyhyet hiukset ja pikkutakki, jonka taskuun tämän jutun voi laittaa."

Schymanin mekossa ei ole taskuja. Hän virnistää, sujauttaa laitteen kaula-aukosta ilmeisesti rintaliiveihinsä ja alkaa puhua. Tämä luento on hänen hittinsä. Se päättyy vetoomukseen.

"Tämän pitäisi tapahtua minun elinaikanani. Tulkaa mukaan. Olen 66-vuotias, on siis kiire."

Kun sali on taas tyhjä, Schyman näyttää väsyneeltä, flunssakin vaivaa. Hän ottaa takkinsa, salkkunsa ja saamansa kukat. Ravintolassa tien toisella puolella odottaa vielä joukko suomalaisia feministejä. Schyman jää ravintolan ovelle seisomaan, takki päällä.

"Tämäkö se tila on?" hän kysyy.

Kyllä. Ihmisiä on joitakin kymmeniä, he ovat enimmäkseen samoja kuin äskeisellä luennolla. He ovat kuulleet hänen viestinsä jo. Eiköhän tämä party ollut tässä. Schyman pyytää tilaamaan taksin hotelliin.

Suomen feministien on taas pärjättävä ilman Gudrunia.

Anna-Sofia Berner HS, teksti
Laura Oja HS, kuva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat