Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkaistu 8.2.2015

Uusnatsien sisäpiirissä – näin suomalaiset kansallissosialistit haluavat houkutella alaikäisiä

Sisäinen keskustelupalsta paljastaa, kuinka Suomen Vastarintaliikkeen johto haluaa rekrytoida kansallismielisiä ja radikalisoida heidät ”askel askeleelta”.

Laura Halminen HS
Tommi Nieminen HS
Lasse Rantanen

Tämä Laura Halmisen ja Tommi Niemisen artikkeli voitti tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon perjantaina 22.4. 2016. Alun perin juttu on julkaistu 8.2.2015.

Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) johtaja Juuso Tahvanainen kirjoitti järjestön salaisella keskustelufoorumilla maaliskuussa 2013: "Etenkin nuorisolle suunnatussa materiaalissa voisi olla sokkiarvoa hyvällä maulla toteutettuna. Pömpöösi puhe hyvinvoinnista ja kansasta ei välttämättä kuulosta kovin kiinnostavalta lukioikäisen korviin."

Tahvanaisen johtama SVL ei ole tavanomainen järjestö. Se on uusnatsiliike, jonka jäsenet ovat toistuvasti syyllistyneet väkivaltaan. SVL on myös verkostoitunut veljesjärjestöihin muissa Pohjoismaissa. Sisäministeriön mukaan liike on "potentiaalisesti vaarallinen".

Ensimmäisenä Tahvanaisen viestiin vastasi SVL:n nettisivujen vastaava toimittaja Tomi Tiihonen: "Ylipäänsäkin kannattaisi radikalisoida meidän propagandaa, koska fanaatikkojahan me haluamme rekrytoida."

Tutkija: Stereotypiat ruokkivat äärioikeistoa
Tutkija: Stereotypiat ruokkivat äärioikeistoa
Kulttuuriantropologi Tapio Tamminen on tutkinut kansalliskiihkoilua Ruotsissa, jossa uusnatsit ovat Pohjoismaista kaikkein järjestäytyneimpiä. Toiminnan ammattimaistumisella olisi Suomessakin huolestuttavia seurauksia, Tamminen arvioi. Toimittajat: Laura Halminen ja Tommi Nieminen.

Keskustelussa suomalaiset uusnatsit pohtivat, minkälainen symboliikka vetoaisi nuoriin.

Seuraavaksi keskusteluun osallistui liikkeen keskeisiin henkilöihin kuuluva Ali Kaurila: "Propagandassa tarvitsee pitää mielessä, ettei tarkoituksenamme ole kuitenkaan rekrytoida henkisesti epävakaita tai ihmisiä joiden ainoa motiivi on esim. väkivalta."

Fakta

Näin vastarintaliike pisteyttää jäseniään

Ruotsin vastarintaliike jakaa jäsenilleen pisteitä tekojen mukaan. HS:n lähteiden mukaan pisteiden perusteella valitaan joka kuukauden paras "aktivisti".

Pistejärjestelmä on tuttu myös Suomessa, sillä siihen viitataan foorumilla. Ruotsin poliisin esitutkinta-aineistosta selviää, kuinka pisteitä voi ansaita.

 kiinniotettu 40 pistettä

 ohjattu taistelutoiminta

6 pistettä

 tukimaksu 10 pistettä

 taisteluryhmän kokous

10 pistettä

 taistelumatkat

1 piste / käytetty tunti

 polttoainekorvaukset 2 pistettä

 kuukausikokous 15 pistettä

 organisaation koulutus

10 pistettä

 aktivistin rekrytointi 50 pistettä

 tukijäsenen värväys 30 pistettä

 kadulla myydyt lehdet

2 pistettä / lehti

 ystäville myydyt lehdet

1 piste / lehti

Tahvanainen vastasi: "On radikalisoitava, muttei saa vieraannuttaa liian suurta ihmismäärää tässä vaiheessa."

Hän huomautti, että esimerkiksi hirttosilmukka on niin vahva symboli, että sitä kannattaa käyttää propagandassa harkiten. Tahvanaisen mielestä sillä voi kuvittaa materiaalia silloin, kun kyse on "erityisen suurta inhoa" herättävistä aiheista, kuten joukkoraiskauksista. Tahvanainen viittasi tapaukseen, jossa tanssinopettajana työskennelleet maahanmuuttajamiehet syyllistyivät Tampereella raiskauksiin.

"Tarvitaan siis monenlaista propagandaa. Mikkelin ryhmä voi kokeilla uusia lähestymistapoja ja kertoa kokemuksista muille ryhmille", Tahvanainen evästi.

Helsingin Sanomat sai haltuunsa laajan aineiston pohjoismaisten uusnatsien suljetun keskustelupalstan viestejä, joita on kaikkiaan yli 20 000. Ne ovat peräisin yhteispohjoismaiselta Nordfront.tv-sivustolta, jolle pääsee vain kutsuttuna. Siellä on omat fooruminsa Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Norjan kansallissosialisteille.

He ovat uusnatseja, joista monen aatteellinen esikuva on Adolf Hitlerin natsi-Saksa.

Suomalaiset kansallissosialistit ovat kirjoittaneet foorumilla toiseksi ahkerimmin ruotsalaisten jälkeen. HS:n saama aineisto ulottuu alkuvuodesta 2010 huhtikuun puoliväliin 2014.

Aineisto kertoo, että Suomen Vastarintaliike on järjestäytyneempi ja tavoitteellisempi kuin on aiemmin luultu. Sillä on tiiviit yhteydet erityisesti veljesjärjestöön Ruotsissa.

Tausta

Yli 20 000 viestiä

Loppusyksystä 2014 Helsingin Sanomat sai haltuunsa aineiston, joka osoittautui Pohjoismaissa toimivien kansallissosialistien Nordfront.tv-keskustelupalstan kopioksi.

Aineisto pitää sisällään yli 20 000 keskustelupalstan viestiä alkuvuodesta 2010 huhtikuulle 2014.

Pohjoismaissa toimivat kansallissosialistit keskustelevat sisäisellä foorumilla omilla nimillään.

Palstan tunnukset annetaan vain liikkeen aktiiveille. Osa artikkelissa nimellä mainituista henkilöistä toimii Suomen Vastarintaliikkeessä avoimen julkisesti.

Helsingin Sanomilla ei ole tietoa siitä, kuka tai ketkä ovat alun perin hankkineet keskustelufoorumin aineiston.

HS ei ole kannustanut ketään aineiston hankkimiseen eikä myöskään maksanut siitä.

Helsingin Sanomat on analysoinut aineistoa ja sen aitoutta sekä journalistisin että tietoteknisin keinoin.

Oheinen kirjoitus perustuu keskustelupalstan aineiston lisäksi muuhun journalistiseen tiedonhankintaan. HS on tarkistanut Suomen Vastarintaliikettä koskevia tietoja viranomaisilta ja muista lähteistä.

Julkaisemme otteita keskusteluista niiden yhteiskunnallisen merkittävyyden vuoksi.

"Suomi on pieni maa, eikä täällä välttämättä ole tarvittavaa määrää kansallissosialistisia fanaatikkoja rekrytoitavaksi. Siksi on rekrytoitava kehityskelpoisia kansallismielisiä ja radikalisoitava heidät askel askeleelta", Tahvanainen kirjoitti foorumilla maaliskuussa 2013.

Suomen Vastarintaliike perustettiin keväällä 2008. Sen ensimmäinen johtaja oli oululaislähtöinen kansallissosialisti Henrik Holappa (s. 1985). Vuonna 2012 uudeksi johtajaksi tuli Juuso Tahvanainen (s. 1990). Myös hän on kotoisin Oulusta.

SVL on ruotsalaisen uusnatsiliikkeen Svenska motståndsrörelsenin veljesjärjestö. Molemmat kuuluvat Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen.

Liikkeen päämäärä on Vapaa Pohjola eli yhteispohjoismainen kansallissosialistinen tasavalta, joka ei kuuluisi Euroopan unioniin.

Eri lähteistä voi arvioida, että liikkeellä on Pohjoismaissa yhteensä runsaasta sadasta pariin sataan aktiivijäsentä. Lisäksi sillä on kannattajia, jotka eivät ole varsinaisia jäseniä.

SVL eroaa muista Suomen uusnatsiryhmistä. Se on paikallisia skiniporukoita hierarkkisempi, poliittisempi ja keskiluokkaisempi.

Foorumin keskusteluista paljastuu, kuinka järjestelmällisesti liike koettaa tempauksissaan ja julkisilla verkkosivuillaan luoda myönteisiä mielikuvia. SVL haluaa esiintyä vakavasti otettavana isänmaallisena ja poliittisena liikkeenä.

Liike ei vastannut

HS on kirjoitusta varten tavoitellut SVL:n keskeisiä aktiiveja sähköpostitse ja puhelimitse.

HS tavoitti Vastarintaliikkeen keskeisen aktiivin Ali Kaurilan. Kaurila katkaisi puhelun toimittajan kysyttyä, kuuluuko hän Suomen Vastarintaliikkeeseen.

Janne Ahokas ei vastannut puhelimeen.

HS lähetti yhteydenottopyynnön Patriootti-sivuston toimituksen sähköpostiosoitteeseen, mutta pyyntöön ei vastattu. Useille SVL:n keskeisille henkilöille ei löydy voimassa olevia yhteystietoja.

Se järjestää jäsenilleen eräretkiä ja vaalii kansallisromanttista suhdetta luontoon. Elokuussa 2014 SVL:n ryhmä patikoi muinaisille linnavuorille Hämeenlinnan ympäristössä ja raportoi julkisilla Patriootti-verkkosivuillaan harvinaisesta kasvista.

"Hakovuori on myös erittäin uhanalaisen, Suomessa vain Hämeenlinnan lisäksi Ahvenanmaalla tavattavan vanakelton esiintymisalue. Ennakkoon hieman arvuuttelimmekin, mahtaisimmeko löytää kyseisiä kasveja sieltä, mutta kun pääsimme paikalle, huomasimme yhden kasvavan aivan opastaulun vieressä."

Julkisivun takana, suljetulla foorumilla, käydään keskusteluja muustakin kuin kasvitieteestä. Esimerkiksi siitä, kuinka etenevät Hitlerin tekstien käännöstyöt ja kuinka alaikäisiä suomalaisia houkutellaan liikkeen piiriin.

Sen sijaan foorumilla ei käsitellä liikkeen piirissä toimivien jäsenten rikoksia.

SVL:n johtaja Juuso Tahvanainen tekee liikkeen tärkeimmät linjanvedot ja päättää esimerkiksi siitä, mitä julkisella Patriootti-sivustolla saa julkaista. Hänellä on tuomio kokoomusaktiivin pahoinpitelystä Oulussa huhtikuussa 2011.

Yksi SVL:n keskeisiä propagandisteja on Pöytyällä asunut Ali Kaurila (s. 1983). Hän on keskustelupalstan perusteella verkostoitunut samanhenkisiin järjestöihin ulkomailla.

Liikkeen verkkokauppaa ja rahaliikennettä on hoitanut Turun seudulla asuva Janne Ahokas (s. 1982). Oulussa vaikuttava Sebastian Lämsä (s. 1990) on aktiivinen foorumilla. Hänet on tuomittu kolmesta eri väkivallanteosta.

Keskustelupalstalle paljon kirjoittanut jyväskyläläinen Paavo Laitinen (s. 1985) on tuomittu tammikuussa 2013 Jyväskylän kirjastossa tehdystä pahoinpitelystä.

Heinäkuussa 2010 seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueeseen Helsingissä tehtiin kaasuisku. Osa sen tekijöistä haki SVL:n foorumin mukaan myöhemmin liikkeen jäsenyyttä.

Tammikuussa 2013 Lämsä, Laitinen ja kolmas mies hyökkäsivät Äärioikeisto Suomessa -kirjan tekijöiden keskustelutilaisuuteen Jyväskylän kirjastossa.

Lämsä puukotti järjestäjätahon ovivahtia. Hänet tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen puukotuksesta sekä pippurikaasuiskusta, jonka hän teki heinäkuussa 2012 vasemmistopoliitikkoa vastaan.

Koska SVL hylkää koko nykyisen poliittisen järjestelmän, se vastustaa käytännössä kaikkia eduskuntapuolueita oikealta vasemmalle.

Suljetulla foorumilla väkivallasta ja iskuista keskustellaan vähän, sillä liikkeen johto on päättänyt, että ne keskustelut käydään muualla.

Ruotsin veljesjärjestön päätoimittaja Fredrik Vejdeland kysyi kuitenkin tammikuussa 2013, onko totta, kuten "Ruotsin radiossa kerrotaan", että SVL on hyökännyt seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkuetta vastaan Helsingissä.

"Jotkut vuoden 2010 Pride-iskusta tuomitut ovat sittemmin hakeneet jäsenyyttämme", Suomen-johtaja Juuso Tahvanainen vastasi englanniksi. "Jotkut on myös tuomittu maahanmuuttajien vastaisesta väkivallasta ennen kuin he ovat liittyneet Suomen liikkeeseen."

Pohjoismainen Vastarintaliike on keskusjohtoinen, ja se näkyy foorumilla. Toisinaan johto suunnittelee ohjeistavansa rivijäseniä kuin yläasteikäisiä: julkisissa tempauksissa käsiä ei saa pitää taskussa eikä puuskassa ja syljeskely on kielletty.

Katuaktivismissa tulee pitää mielessä, että ulkopuoliset katsovat koko ajan, Ali Kaurila kirjoitti helmikuussa 2014. Siksi tulee välttää eleitä, joilla demonstroidaan kepin käyttämistä tai kamppailuharjoitteita, Kaurila evästi.

Julkisuuskuvaansa SVL:n johto hioo huolella. Marraskuussa 2012 foorumilla käytiin keskustelu siitä, millaista hyväntekeväisyyttä SVL:n pitäisi tehdä, jotta liike herättäisi myönteisiä mielikuvia.

Liikkeen hyväntekeväisyystyö on brändätty: sitä kutsutaan nimellä Suomalaisapu. Liikkeen verkkosivuilla on valokuvia kissan- ja koiranruokalaatikoista, jotka SVL kertoo toimittaneensa turkulaiselle eläinsuojeluyhdistykselle.

"Tavarakeräyksiä voi järjestää esim. lastensairaalaan tai heimokansoille rajan taakse. Vanhainkoteihin pääsee varmasti auttelemaan ja juttelemaan vanhusten kanssa", Janne Ahokas kirjoitti marraskuussa 2012.

Paavo Laitinen vastasi pitävänsä ideasta: "Esimerkiksi vanhus, vammautunut tai muutoin yhteiskunnan rajalla pyörivä ihminen saa paljon irti juttuseurasta, ja varmasti myös aktivistin takaraivossa tuntuu hyvältä (tällaisten temppujen julkisuuskuvan kiillotuksen vaikutuksista puhumattakaan)."

Hän kuitenkin lisäsi, ettei SVL saa hyväntekeväisyydessä sortua sääliin: "Ei tässä mitään humanisteja kuitenkaan olla, hah!"

Siihen Tomi Tiihonen (s. 1991) ehdotti rajumpaa julkisuustempausta: "Itselle tulee mieleen ensimmäisenä joku aiemmin toimineen [Helsingin] Kalasataman kaltaisen rikollisen mustalaisleirin häätäminen. Lähes kaikki suomalaiset kannattaisivat sitä (hyvää pr:ää) ja sillä olisi myös ehkäisevä vaikutus omaisuusrikoksiin."

Tähän Tahvanainen lisäsi: "Erätaitotapahtuma valkoisille suomalaisille nuorille on hyvinkin realistinen ja suhteellisen helposti toteutettavissa oleva ajatus. Kun tapahtumapaikan saa itse päättää, on helppo suunnitella myös puolustus punikkeja vastaan."

Vastarintaliikkeen foorumi ja aktiivien toiminta eivät jätä juuri tulkinnalle varaa, sillä aatemaailmaa ei peitellä. Se on rasistinen ja natsistinen, ja liike on valmis käyttämään myös väkivaltaa. SVL on järjestänyt itsepuolustuskoulutusta "aiheesta kiinnostuneille kansallismielisille".

SVL edustaa Suomessa pientä radikaalien piiriä. Ydinryhmässä on eri arvioiden mukaan noin kaksikymmentä henkilöä, ja foorumin aktiivikirjoittajien lukumäärä tukee tätä arviota. He ovat pääosin 1980- ja -90-luvuilla syntyneitä miehiä, ja merkittävä osa heistä on Oulusta tai pääkaupunkiseudulta.

SVL:llä on paikallisryhmä myös Jyväskylässä, Tampereella, Turussa, Porissa ja Mikkelissä.

SVL:llä on foorumin perusteella useita kymmeniä tukijäseniä. Arvioidaan, että liikkeen liepeillä on Suomessa yhteensä sadasta kahteen sataan henkilöä. Siihen viittaa myös järjestön jäsenhakemuslista, joka paljastui marraskuussa 2011, kun liikkeen tietokantaan murtauduttiin. Verkossa julkaistulla listalla oli yhteensä 263 nimeä. Niistä tosin kaikki eivät ole aitoja.

Jäseneksi SVL kelpuuttaa yli 18-vuotiaat kansallissosialistit, mutta foorumin perusteella liike haluaa houkutella myös alaikäisiä aktivismiin.

"Toisinaan tulee yhteydenottoja ihmisiltä, jotka eivät ole vielä 16-vuotiaita ja täten edes tukijäsenkelpoisia. Monet meistä ovat kuitenkin olleet tosissaan kiinnostuneita asioista jo paljon nuorempina, joten voisi olla hyvä kirjoittaa aiheesta", Tahvanainen pohti foorumilla tammikuussa 2014.

"Artikkelissa voisi käsitellä sitä, miten alle 16-vuotiaat voivat parhaiten tukea taistelua hyvillä henkilökohtaisilla ratkaisuilla."

Tahvanainen ehdotti, että alaikäiset voisivat pitää aktiivisesti yhteyttä Vastarintaliikkeeseen ja mainostaa aatetta ystäville, koulukavereille ja harrastustovereille. Teinille ihanteellinen yhdistelmä harrastuksia olisi "juokseminen + retkeily/metsästys + lihaskunto + nyrkkeily + Defendo/Krav Maga/muu H2H-laji".

Liikkeen jäsenmäärä ei ole tiettävästi viime vuosina kasvanut, mutta julkisella Patriootti-sivustolla käy aiempaa enemmän ihmisiä. Maaliskuussa 2013 sivustolla oli runsaat 21 800 käyntiä. Seuraavan vuoden maaliskuussa kävijöitä oli jo yli 47 000. Liikennettä sivustolle on aineiston mukaan tullut esimerkiksi Facebookista, murha.infosta, Hommaforumilta sekä Magneettimediasta, joka on julkaissut verkossa Vastarintaliikkeen tuottamia tekstejä.

Propagandasta SVL:n foorumilla keskustellaan hartaasti.

"Oli aiemmin puhetta siitä sokkipropagandasta ja ehdotin sitä hirttosilmukka-aihetta, johon todettiin, että sitä kannattaa käyttää ainoastaan vastenmielisiä tunteita herättävissä tapauksissa. Mietin, että voisiko tehdä sellaisen tarran, jossa olisi tekstinä 'Kovemmat tuomiot seksuaalirikollisille!', kuvana hirttosilmukka, ja alla Vastarintaliike - patriootti.com", Tiihonen ehdotti foorumilla kesäkuussa 2013.

"Voisi tulla hyvä tasapaino, jos tekisi pari aggressiivista ja pari 'positiivista' tarraa. Menekin mukaan voi sitten päättää, jatketaanko kaikkien painattamista tulevaisuudessa. Raiskaus- ja eläinsuojelurikostarrat voisivat olla tosiaan ne aggressiiviset. Raiskaukset herättävät ihmisissä sellaista lynkkausmielialaa, että sitä käsittelevässä tarrassa voisi olla joko tuo hirttosilmukka tai sitten mies pesäpallomailan kanssa", Tahvanainen vastasi.

Vaikka palsta on ulkopuolisilta suljettu, foorumilla noudatetaan lukuisia varotoimenpiteitä.

Käyttäjätunnukset saa vasta sitten, kun liikkeen ydinryhmä on todennut henkilön luotettavaksi. Foorumilla on myös osastoja, joihin vain harvoilla on pääsy. Oikeudet eri alueille riippuvat toimenkuvasta ja osaamisesta.

Rivijäsenet kirjoittavat foorumilla harvoin. Jos tunnukset saanut jäsen ei osallistu keskusteluihin, hän saa huomautuksen epäaktiivisuudesta. "Kuolleiden sielujen" tunnukset poistetaan nopeasti.

SVL:llä on paljon vastustajia, varsinkin vasemmistolaisissa ja anarkistisissa piireissä.

Vuonna 2012 verkkoon perustettiin blogi, jossa alettiin julkaista SVL:n jäsenten henkilötietoja. Blogin pitäjät eivät ole paljastaneet henkilöllisyyttään.

SVL:n paperille painetussa lehdessä korostetaan turvallisuusasioita ja väkivaltaan varautumista. Ruotsista käännetyssä artikkelissa jäseniä neuvotaan tarkastamaan auto ennen liikkeelle lähtöä, vaihtelemaan kulkureittejä ja kiinnittämään huomiota kodin ympäristössä ihmisiin, jotka "tavallisesti eivät ole siellä".

"Hätätilanteen varalle tulisi jokaisessa huoneessa olla jotakin kättä pitempää", artikkelissa neuvotaan.

On tarkasti säänneltyä, mistä foorumilla voi kirjoittaa. Jäseniä on ojennettu esimerkiksi silloin, kun Patriootti-sivustolla julkaistuissa "aktivismiraporteissa" on näkynyt lyömiseen soveltuvia esineitä. "Foorumi on vain toimitusasioita ja propagandaa varten. Aktivismista ei puhuta foorumilla. Muista aina tietoturvallisuus", uusia jäseniä ohjeistetaan.

Kirjoittajat käyttävät myös salattua sähköpostia, ja foorumilla voi vaihtaa PGP-salausavaimia. Myös tietokoneiden kovalevyjen sisällön suojaamiseen saa neuvoja.

Foorumin ulkopuolelle johtavat linkit muutetaan anonyymeiksi automaattisesti, eli muiden sivustojen ylläpitäjät eivät näe, että pohjoismaisten uusnatsien keskustelupalstalta tulee verkkoliikennettä.

Joulukuussa 2013 foorumilla epäiltiin, että yksi julkisen Patriootti-sivuston kommentoijista saattaa olla vastapuolen provokaattori.

"Nimimerkki Markon viestejä on tarkkailtava, sillä jotkut niistä vaikuttavat trollaukselta tai liialliselta oman asian esille tuomiselta", toimituskokouksen palauteosiossa todettiin joulukuussa 2013.

Keskustelujen perusteella piirtyy kuva tosikkomaisten ja aatteellisesti vakaumuksellisten uusnatsien sisäpiiristä. Tosikkoina heitä pitävät jopa muut suomalaiset uusnatsiryhmät. Image-lehti haastatteli vaasalaisia uusnatseja keväällä 2013. Haastattelussa nämä ihmettelivät SVL:n siististi pukeutuneita nuoria miehiä, jotka olivat järjestäneet mielenosoitusmarssin Vaasan torilla marraskuussa 2012.

Pikkukaupungin skinit eivät ymmärtäneet SVL:n valkokaulusnatsien totista touhua.

"Vähän hämärää. Käydään julistamassa sota torilla ja lähdetään pois", vaasalainen uusnatsi ihmetteli.

SVL:n outous muiden uusnatsien silmissä johtunee siitä, että SVL näkee itsensä nimenomaan poliittisena järjestönä – tosin niin radikaalina, ettei se osallistu perinteiseen puoluepolitiikkaan vaan ajaa autoritaarista kansallissosialismia.

"Tulevaisuuden synkkien näkymien perusteella veren vuodatusta on mahdotonta välttää, mutta asianmukainen valmistautuminen tulee ainakin pelastamaan veremme turmeltumisen, mitä se ikinä vaatiikaan", riviaktivisti kirjoitti artikkelissa, jota hän tarjosi liikkeen verkkosivuille huhtikuussa 2011.

Johtaja Tahvanainen innostui tekstistä ja pyysi kirjoittajaa vielä kertomaan artikkelissa, mitkä ovat "nykyaikaisen kansallissosialistisen elämäntavan raamit".

Huumori on foorumilla vähäistä. Se liittyy yleensä siihen, että liikkeen jäsenet haluavat härnätä "vihollisiaan", kuten vasemmistolaisia ja valtamediaa.

Huhtikuun alussa 2014 SVL toteutti kuitenkin aprillipilan. He panivat julkisille verkkosivuilleen valehaastattelun, jonka mukaan kaksi liikkeen aktiivia oli lähtenyt Syyriaan taistelemaan. Tavoite oli saada ainakin tiedotusvälineet uskomaan väite.

SVL:llä on pientä liiketoimintaa.

Sillä on verkkokauppa, jossa myydään muun muassa t-paitoja, äärinationalistista kirjallisuutta ja muuta aatteellista materiaalia. Kaupan on rekisteröinyt Pohjoinen perinne -niminen yhdistys, jonka perustajiin kuuluu Juuso Tahvanainen ja jonka toiminnassa Janne Ahokas on ollut mukana.

Kaupan myyntiä käsitellään viikoittaisissa toimituskokouksissa.

Loppuvuonna 2013 myynti oli yhtä tuotetta lukuun ottamatta vaisua. Toimituskokouksen muistiossa todettiin: "[Hitlerin] Taisteluni-kirjaa on myyty runsaasti, mutta nyt kauppa on hiljentynyt. Kirjanpidon tuloksia odotellaan."

Hyvin ei mennyt myöskään maaliskuussa 2014: "Kansanmurhamateriaaleja meni kolme pakettia, eikä kauppa käynyt paljon muutenkaan."

Foorumin viesteissä esiintyy ajoittain sana 'bellum'. Se on latinaa ja tarkoittaa sotaa. Bellum vaikuttaa keskustelupalstan perusteella olevan myös eräänlainen omatekoinen aatteellinen sisäpiirin tuotemerkki.

"Bellumia ei tule mainostaa tai mainita suoraan missään, sille tulee luoda mystinen homma", Kaurila kirjoitti huhtikuussa 2013.

SVL kerää rahaa myös tukijäsenmaksuilla kannattajakunnaltaan. Liikkeen ulkopuolisten tukijäsenyys maksaa 50 euroa. Sillä saa "aloituspaketin", johon kuuluu muun muassa kansallissosialistista kirjallisuutta.

HS:n tietojen mukaan Ruotsissa aktivistit maksavat liikkeelle noin kymmenen prosenttia tuloistaan.

Malli saattaa olla käytössä myös Suomessa. Tammikuussa 2014 eräs jäsen päätti myydä foorumilla vaatteita ja levyjä: "Ja päätin tässä, että kaikki tuotteista saatavat rahat menevät (tietenkin –10% liikkeelle) Toimintakeskus Kodin hyväksi." Toimintakeskus Koti on SVL:n kerhotila Turussa.

Tiettävästi SVL ei maksa kenellekään jäsenelleen palkkaa.

SVL:llä on pohjoismaisten äärijärjestöjen ohella yhteyksiä muun muassa Kreikan fasistiseen Kultaiseen aamunkoittoon, saksalaiseen Der Dritte Wegiin, italialaiseen CasaPoundiin, Serbian radikaalipuolueeseen, ukrainalaiseen Oikeaan sektoriin ja eteläafrikkalaiseen AWB:iin.

Esimerkiksi tammikuun lopussa SVL:n jäseniä osallistui Ateenassa Kultaisen aamunkoiton marssille.

Maailmankuva, jota SVL ajaa, on tuttu 1930-luvun kansallissosialistisista liikkeistä.

Se julistaa valkoisen rodun ylivaltaa ja vastustaa kapitalismia. Se ihannoi perinteisiä perhe- ja sukupuolirooleja ja romantisoi "arjalaisen" ihmisen läheistä suhdetta luontoon.

Suomen Vastarintaliikkeen ideologiassa naisten tulee olla siveellisiä.

Vaimon rooliin kuuluu monia vastuita.

"Hän ei solvaa, arvostele tai juoruile perheen asioita eteenpäin", linjataan Patriootti-sivustolla.

SVL on miesten liike, mutta mukana on myös muutamia aktiivisia naisia.

Esimerkiksi foorumin toimitustyössä ja kirjallisuuden kääntämisessä SVL:n keskeisin yhteyshenkilö Ruotsiin on oululainen nainen.

Sukupuoliroolien lisäksi liikkeen jäsenet ovat kiinnostuneita esimerkiksi rodunjalostuksesta.

"Reaalipoliittisen rotuhygienian tuleekin perustua ajatukselle kokonaisvaltaisesti terveestä ihmisestä. Kolmannessa valtakunnassa sterilisaatio-ohjelmaa propagoitiin vetoamalla kansantalouteen; mieleltään tai ruumiiltaan sairas yksilö oli rasite muutenkin niukkoina aikoina", Sebastian Lämsä kirjoitti joulukuussa 2012.

Suurin osa foorumin sisältöä on kuitenkin melko arkista järjestötyötä: siellä kerrotaan, kuinka käännöstyöt etenevät ja pahoitellaan myöhästymisiä.

Esimerkiksi kesäkuussa 2013 aktiivit keskustelivat uutuuskirjoista, joita liikkeen verkkokauppaan oli tulossa.

"Pyrin kirjoittamaan esittelytekstin [Hitlerin] Taisteluuni tämän illan aikana", Tahvanainen kirjoitti.

"Julkaistaanko sunnuntaina, vai heti kun valmista?" Ahokas kysyi.

Tahvanainen ei vastannut vaan kirjoitti seuraavaan viestiinsä esittelytekstiä Hitlerin kirjasta: "Sen tervettä, rotutietoista ja vahvaa ihmiskuvaa suosiva sanoma onkin puhutellut ihmisiä kansallisuuteen katsomatta."

"Oikoluettu", SVL:n rivijäsen kuittasi pian.

Sisäministeriön tilannekatsaus arvioi vuonna 2013, ettei kansallissosialistinen ideologia saavuta Suomessa laajaa kannattajakuntaa.

"Tästä huolimatta SVL on organisoituna, demokratianvastaisena ja militanttina liikkeenä potentiaalisesti vaarallinen."

Tilannekatsauksen mukaan "pienikin joukko asialleen omistautuneita ja suunnitelmalliseen toimintaan sitoutuneita ekstremistejä voi aiheuttaa yhteiskunnallisesti ja paikallisesti merkittäviä turvallisuusuhkia".

SVL:n jäsenet eroavat Suomen muiden äärioikeistoliikkeiden aktiiveista, ministeriö toteaa: "Jäseniksi hakeutuvat ovat 'tavallisia keskiluokkaisia kansalaisia' ja iältään skinheadeja vanhempia."

Tosin juuri tällaista luonnehdintaa sisäministeriön ei ehkä olisi kannattanut Suomen kansallissosialisteista käyttää.

Määritelmä otettiin innostuneesti vastaan SVL:n foorumilla.

Johtaja Juuso Tahvanainen oli tyytyväinen, kun pieni ruotsinkielinen paikallislehti käsitteli pääkirjoituksessaan sisäministeriön raporttia. Tahvanaista riemastutti, että hänen johtamaansa liikettä ei käsitelty "vihaisten nuorten miesten jenginä".

Hän ilmeisesti tajusi, että ministeriön luonnehdinnan voi halutessaan lukea jopa niin, että liike edustaisi suomalaista valtavirtaa.

Tahvanainen kirjoitti keskustelupalstalle: "Sisäministeriö taisi tehdä vuoden propagandapalveluksen." 

 

Helsingin Sanomat julkaisee suorat lainaukset siinä muodossa, jossa ne keskustelupalstalla esiintyvät, mahdollisia kirjoitus- tai asiavirheitä korjaamatta.

Laura Halminen HS, teksti
Tommi Nieminen HS, teksti
Lasse Rantanen, kuvitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat