Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armi Ratia ikuistettiin filmille, moni muukin suomalaisnainen ansaitsisi elokuvan

Suomen kulttuuriaarteisiin kuuluu monta naista, joista saisi vetävän elokuvan.

Sunnuntai
 
Klaus Welp
Klaur Welp
Kuva: Klaur Welp

Maaliskuussa tulee elokuvateattereihin Marimekon perustaneen Armi Ratian elämästä kertova, Jörn Donnerin ohjaama elokuva Armi elää!
Sitä odotellessa voimme leikkiä ajatuksella, kenestä muista tunnetuista suomalaisnaisista kannattaisi tehdä elokuva. Ja millainen.

Historian merkkinaisista oman elokuvallisen monumenttinsa ansaitsisivat ainakin tasa-arvon edelläkävijä, kirjailija Minna Canth, ministeri Miina Sillanpää, hyväntekeväisyydelle kaiken aikansa omistanut aatelinen Mathilda Wrede sekä monivaiheisen yksityiselämänkin elänyt vasemmistopoliitikko Hertta Kuusinen.

Draamallisesti polveilevia epookkielokuvia taas voisi luoda esimerkiksi näyttelijä Ida Aalbergista ja oopperalaulaja Aino Acktésta, kumpikin oman aikansa superjulkkiksia.

Kirjailija ja suomentaja Kyllikki Villa, joka toimi nuorena kenttälottana ja matkasi sitten rahtilaivoilla pienen tyttärensä kanssa ympäri maailmaa, olisi oiva päähenkilö vaikkapa seikkailuelokuvaan. Virpi Miettisestä voisi tehdä Hitchcock-henkisen trillerin ja Lenita Airistosta vetävän musikaalin.

Diakonissalaitoksen perustaneesta seurapiirikaunottaresta Aurora Karamzinista sekä sodan lopulla kuolemaantuomitusta Martta Koskisesta on jo tekeillä elokuvat. Ensimmäisestä fiktio, toisesta dokumentti.

Tarja Halonenkin on ikuistettu dokumenttiin (Rouva Presidentti, 2012), kun taas tuomarina, ministerinä ja YK:n apulaispääsihteerinä työskennellyttä Helvi Sipilää tai maailman ensimmäistä naispuolista puolustusministeriä Elisabeth Rehniä ei, ainakaan vielä.

Yleisradion johtajana toiminut ja vankilassa poliittisten mielipiteittensä vuoksi istunut kansanedustaja, kirjailija Hella Wuolijoki sai elokuvansa (Hella W) kolme vuotta sitten. Aira Samulinista on tehty Tango Kabaree -niminen elokuva (2001), jossa hän näyttelee itseään.

Monet kiinnostavina pidetyt naiset ovat päätyneet filmin sijasta näyttämöille.

Esimerkiksi Helene Schjerfbeckistä, Fredrika Runebergista, Aino Kallaksesta, Eeva-Liisa Mannerista, Katri Helenasta sekä Laila Kinnusesta on kirjoitettu näytelmät, ja Helinä Rautavaarasta on tehty tanssiteos.

Hyvä niin – mutta miksei elokuvaa?

Esimerkiksi siksi, että elokuvan tekeminen on työlästä ja kallista eikä niitä muutenkaan tehdä montaa vuodessa, ei edes suurmiehistä.

Ehkä myös siksi, että järkevinä pidettyjen naisten elämästä ei useinkaan ajatella löytyvän suurta yleisöä kiinnostavia elementtejä, toisin sanoen draamaa ja ristiriitoja, loistoa ja häpeää – elämän jännittäviä ääripäitä.

Eikö todellakaan?

Marja-Liisa Kirvesniemi

Janne Aaltonen
Marja-LiisaKirvesniemi
Marja-Liisa
Kirvesniemi

Mie, Marja-Liisa

Tunteisiin vetoava sankaruuskuvaus. Hikeä, häpeää, kyyneleitä, hitaita nousuja, jyrkkiä laskuja. Skandaaleja ja sovitus.

Juonitiivistelmä: Suksien ääni hangella. Kamera-ajo puiden latvojen yläpuolelta lumiseen metsään, jossa hiihtää nuori tyttö, posket palaen, pää hiessä. Perässä sivakoi valmentaja ja huutaa. Tyttö nielee räkää ja kyyneleitä, puree hampaansa yhteen, jatkaa hiihtoaan pää uhmakkaasti kenossa.

Tyttö kasvaa, lähtee kotitilalta ja osallistuu yhä isompiin kilpailuihin. Nuori nainen piiskaa itseään armotta, mutta isot odotukset eivät täyty. Menestys on vaihtelevaa, sisua koetellaan. Lupausta aletaan nimittää ikuiseksi epäonnistujaksi. Iltaisin hän itkee itsensä uneen.

Nainen on jo luovuttamaisillaan, kun tapahtuu käänne: 28-vuotias hiihtäjä voittaa olympialaisissa kultaa kaikilla kolmella matkalla.

Myöhemmin mitaleita suorastaan sataa ja selkään taputtelijoita riittää. Maan kaikkien aikojen menestyksekkäin naisurheilija on uhrannut, tähdännyt ja päässyt huipulle.

Onnensa kukkuloilla nainen menee naimisiin parhaan kannustajansa, miesten maajoukkueen hiihtäjän kanssa ja saa kaksi lasta. Heti kun voi, hän jatkaa hiihtämistä, kilpaileekin, vaikka nuoremmat pyrkivät ja yhä useammin menevät ohi.

Kun nainen viimein päättää lopettaa urheilu-uransa, hän putoaa tyhjyyteen. Elämästä katoaa merkitys, julkisuus ahdistaa, avioliitto alkaa rakoilla. Vain lapset pitävät naisen pinnalla.

Pian paljastuu koko maata ravisteleva urheiluskandaali, järkeä koetteleva mediakohu ja tämän päälle kitkerä avioero.

Nainen vetäytyy julkisuudesta niin perinpohjaisesti, että häntä aletaan nimittää erakoksi.

Suksien ääni hangella. Nainen hiihtää hiljaisessa metsässä. Keho on yhä vahva, suksi luistaa, kyyneleet valuvat. Hän hymyilee, sittenkin.

Pirkko Jalovaara

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Pirkko Jalovaara
Pirkko Jalovaara

Parantaja

Kauhuelokuva. Niukka valaistus, vähän ihmisiä. Riitasointuja jousisoittimilla, raapimista ja kolahduksia, kaikuefektejä.

Juonitiivistelmä: Pimeä ilta, syrjäinen kirkko. Kryptassa kaksi naista ja mies. Toinen naisista polvillaan lattialla, vierellään kainalosauvat, toinen nainen seisaallaan, käsi edellisen päälaella. Mies, pappi, lukee ääneen Raamattua. Seisova nainen huojuu edestakaisin kuin transsissa, silmät suljettuina. Alkaa sitten hokea jotain demoneista, riivaajista ja paholaisen lääkkeistä. Ääni on kumea ja muuttuu kaiken aikaa kovemmaksi, kunnes nainen huutaa niin, että kirkkosali kryptan takana kajahtelee aavemaisesti. Polvillaan oleva nainen puristaa ristityt kätensä yhteen ja vavahtelee itkusta. Lopulta hän kaatuu lattialle kasvoilleen.

Sakastissa riivaajistaan vapautettu nainen näyttää kauhistuneelta, mutta ojentaa manaajalle kirjekuoren. Tämä nyökkää niukasti hymyillen. Lähikuva silmiin, pupilleihin, jotka laajenevat. "Minulle on luvattu, että sinä paranet", manaaja kuiskaa.

Nainen lähtee sakastista horjuvin jaloin, nopeasti hengittäen. Ovella hänen polvensa pettävät.

Tove Jansson

Mikko Oksanen Lehtikuva
Tove Jansson
Tove Jansson

Viime vuonna Klovharulla
Viipyilevä, tarkovskilaisen vähäpuheinen, mustavalkoinen taide-elokuva.
Juonitiivistelmä: Meri on harmaa, ulapalla vaahtopäitä. Vähä vähältä aallokosta erottuu valkeahiuksinen nainen, joka soutaa pientä puuvenettä tuulta vasten. Myrsky lähestyy, nainen hymyilee.

Juhlat. Miehet juovat samppanjaa naisten kengistä. Tanssivia pareja. Kauniisti pukeutuneet naiset suutelemassa toisiaan.

Korkea ateljee. Venettä soutanut nainen katselee ikkunasta, sytyttää savukkeen, alkaa kirjoittaa.

Maalausluokka taideakatemiassa. Muut oppilaat tungeksivat ulos, nainen työntää vanhemman miesopettajan telineiden taakse. Suutelevat. Kummallakin maalia kasvoissaan.

Ranta. Kova tuuli. Kalliolla hahmo, josta ei erotu yksityiskohtia, kuvaa pienellä kameralla merta. Värisevässä kaitafilmikuvassa vene ja valkeahiuksinen soutaja. Hankaimet kitisevät.

Nopeita leikkauksia tornitaloon, pommituksiin, lokkeihin, palavan savukkeen päähän, tussilla piirrettyihin satuhahmoihin, turkispäähineeseen, tuhkakuppeihin, kipsiveistoksiin, alastomiin naisvartaloihin, kalaverkkoihin, ilotulitukseen, rusetinmuotoiseen rintaneulaan, kyyneliin tuntemattomaksi jäävän naisen poskella.

Tyrskyt lyövät voimalla kallioihin. Soutaja sitoo veneen kiinni, nostaa laiturille kanisterin, laatikoita, köysivyyhden.

Ojentaa odottajalle pitkän valkoisen sulan.

Helinä Rautavaara

Martti Kainulainen Lehtikuva
Helinä Rautavaara
Helinä Rautavaara

Peukaloliisa

Villi ja värikäs, eksoottinen ja eroottinen Indiana Jones -henkinen seikkailuelokuva.

Juonitiivistelmä: Hehkuva aurinko, rytmikkäät rummut, hiekkaa polkevia paljaita jalkoja. Tomupilven keskeltä erottuu pari villisti tanssivia simpukkaketjuin koristeltuja valkoisia nilkkoja. Kamera-ajo sääriä pitkin kohti keinuvaa lantiota, hoikkaa vyötäröä sekä moninkertaisiin kaulanauhoihin verhottua ylävartaloa: vaalea nainen kissamaisissa aurinkolaseissa, kädessään kamera.

Jo 1950-luvulla nainen matkustaa mantereelta toiselle, kylästä kylään. Matkoillaan hän kuvaa, äänittää, maalaa kaikkea mitä näkee, kokee ja pelottomasti kokeilee. Hän tapaa heimojohtajia, osallistuu rituaaleihin, nukkuu savimajoissa, syö sormin, liftaa ja ajaa pyörällä sielläkin, missä ei ole teitä. Aasiaa, Afrikkaa, Etelä-Amerikkaa ristiin rastiin. . .

Rahoittaakseen matkojaan nainen kirjoittaa matkakertomuksia aikakauslehteen. Suomessa hän ilmoittaa olevansa Idi Aminin rakastajatar.

Nainen on seikkailija, tutkimusmatkailija ja keräilijä. Hänen mukaansa tarttuu paitsi tarinoita myös valtava määrä tavaraa: koruja, vaatteita, aseita, astioita, rituaaliesineitä, eläimiäkin. Välillä nainen sairastuu, välillä hänet ryöstetään. Aika ajoin hän käy Suomessa, mutta veri vetää maailmalle, ja hän lähtee taas, yhä uudestaan, 40 vuoden ajan.

Sitä, mikä hänen jälkeensä jättämistä kertomuksista on totta, ei tiedä kukaan.

Karita Mattila

Trond H. Trosdahl
Karita Mattila
Karita Mattila

Perniön diiva
Almodóvarlaisittain voimaannuttava kuvaus väkevästi elävästä tähtisopraanosta.
Juonitiivistelmä: Korkea C jää soimaan salissa, kun viulut soittavat viimeisen tahdin. Katsomo räjähtää valtaviin aplodeihin. Fanit huutavat hurmiossa. Näyttämön valloittanut diiva kohottaa käsivartensa ja syleilee yleisöään.

"Tätä on karisma", julistavat otsikot.

Naista kutsutaan milloin pyhäksi pedoksi, milloin näyttämöeläimeksi. Hän eläytyy, on luonnonvoima, jumalatar, tunteiden tuhatkasvoinen tulkki.

Mutta ei aina. Nainen kiukuttelee, jos ei saa ylistystä, raivoaa miehelleen ja managerilleen, sylkee peiliin, ruoskii itseään.

Sitten hän paljastaa lavalla rintansa. Koska voi ja uskaltaa. Koska antaa yleisölle kaikkensa.

Nainen muuttaa Lontoosta New Yorkiin ja koketeeraa julkisuudessa maanviljelijäperheellään, juurillaan syvällä suomalaisessa mullassa.

"Olen elänyt peevelinmoisen ihanan elämän", hän sanoo haastattelijalle.

Me rakastamme häntä.

Suna Vuori HS, teksti
Klaus Welp, kuvitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat