Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kumpi rajoittaa enemmän yksilönvapautta: perhe vai verottaja?

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Taannoin julkaistiin uudelleen suomeksi eräs länsimaisen kirjallisuuden hienoimmista miniklassikoista: portugalilaisen Fernando Pessoan kertomus Anarkistipankkiiri (1922).

Sanna Pernun suomennos ilmestyi ensi kerran 1992, keskelle lama-Suomea, kuten jo ensipainoksen takakannessa huomautettiin. Sen toinen tuleminen niveltyy aivan yhtä luontevasti nykyiseen talouskriisiin.

Kertomuksessa kaksi miestä viettää päivällisen jälkeen seesteistä hetkeä sikarin parissa. Pankkiiri on upporikas liikemies. Minäkertoja ottaa puheeksi huhun, että hän on ollut nuorena anarkisti. Pankkiiri sanoo tähän, että hän on anarkisti vieläkin. Hänen häikäilemättömät liiketoimensa ja rikastumisensa ovat kaikki juuri yritystä ajaa anarkismin aatetta.

Anarkistit sanovat taistelevansa "teennäisiä arvoja" vastaan, ja kapitalistisessa yhteiskunnassa niistä keskeisin on raha. Pankkiiri on päättänyt vapautua rahasta hankkimalla sitä niin paljon, ettei hänen tarvitse enää edes miettiä, paljonko hänellä sitä on. Silloin se ei enää orjuuta häntä.

Pitkän keskustelun jälkeen minäkertoja myöntää, tosin kiusaantuneesti naurahtaen, että pankkiirin logiikka on pätevää. Hän on valitettavasti nynnerö, josta ei ole pankkiirille kunnon vastusta. Sanomatta jää kaksikin vasta-argumenttia, jotka pankkiirille voi perustellusti esittää.

Ensimmäinen on ekonomistinen. Pankkiiri sanoo, ettei hän ole salannut keneltäkään oikeaoppista anarkistista toimintatapaa. Jos muut eivät vapauta itseään samalla menetelmällä kuin hän, se on heidän oma vikansa. Kukin on oman onnensa seppä.

Mutta raha on niin kutsuttu positionaalinen hyödyke. Sen arvo riippuu sen omasta niukkuudesta.

Jos kaikille ilmestyisi jostain yhtä paljon rahaa kuin pankkiirilla on, hänen rahansa ostovoima romahtaisi. Hän joutuisi takaisin epävapauteen, jonka katsoo rikastumalla kukistaneensa. Jos muut vapautuisivat siitä samalla metodilla, he orjuuttaisivat silloin itse pankkiirin.

Toinen vastaväite on filosofisempi. Eikö "teennäinen" ole esteettinen käsite ja siksi makuasia.

Vaikkapa suomalainen voi ihmetellä, miten yhdysvaltalaiset sietävät teennäistä tapakulttuuriaan. Se ei kuitenkaan heistä tunnu teennäiseltä, koska heiltä puuttuu vertailukohde. He ovat tottuneet siihen jo lapsesta, aivan kuten suomalaiset omaan toisenlaiseen kulttuuriinsa.

Pessoan pankkiiri on hänkin kulttuurinsa tuote aivan samalla tavalla. Ei ole selvää, että tuhottavista teennäisyyden muodoista on kiireellisyysjärjestyksessä ykkösenä juuri raha. Pankkiirin mielestä on, koska hän on tottunut ajattelemaan niin.

Jotkut pankkiirin suomalaiset hengenheimolaiset ovat haukkuneet esimerkiksi minua yksilönvapauden vastustajaksi, koska en valita Suomen korkeista veroista.

Hauskaa on se, että melkein kaikilla haukkujilla on puoliso ja lapsia. Minä taas olen niin individualistinen, että en mielelläni esimerkiksi nuku huoneessa, jossa on muitakin ihmisiä. Sen sijaan minulle on aivan sama, onko veroprosenttini 20 vai 25.

Toisin kuin minä, he eivät ajattele, että perhe rajoittaa heidän yksilönvapauttaan. Sen sijaan he ajattelevat, että verottaja tekee niin.

Kumpi on oikeassa? Ei kumpikaan. Makunsa kullakin.

Tommi Uschanov
tommi.uschanov@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat