Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten pitäisi puhutella vieraita ihmisiä?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi

Rakkaat ystävät! Menemme suoraan kysymyksiin, mutta palaan kirjeisiinne myöhemmillä palstoilla sekä Facebook-sivullani.

 

Minkälaista puhuttelusanaa tulisi käyttää vieraille ihmisille kohtaamistilanteissa – kaupassa kysyttäessä henkilökunnalta neuvoa, kadulla kysyttäessä neuvoa tai tarjotessa apua? Esimerkiksi: herra, tarvitsetteko apua, tai: neiti, teiltä putosi käsine, olkaa hyvä. Isäni opetti minulle ravintolakäytöstä. Hän kutsui aina neitiä, kun halusi tarjoilijan luokseen. Miten nykyään pitäisi käyttäytyä? Tuntuu, että meiltä puuttuu palvelu- ja puhuttelukulttuuri ja vain huudetaan, että hei teiltä putosi tämä tai hei, voitteko neuvoa, missä on posti. Minulla on käsitys, että muualla Euroopassa ei ole näin, tai ei ainakaan Ranskassa, vaan kaikkia vieraita puhutellaan kohteliaasti herraa, rouvaa ja neitiä kuvaavilla sanoilla.

– En halua olla epäkohtelias

 

"Kohteliaisuus on toimintaa, joka pohjautuu siihen, miten vuorovaikutuksen toinen osapuoli odottaa itseään kohdeltavan. [Se] ei siis pohjaudu suoranaisesti siihen, millaisia ilmaisutarpeita toimijalla itsellään on."

Niin kirjoitti Matti Larjavaara rakkaan Kotukseni Kielikello-lehden numerossa 2/1999. Viisaita sanoja. Toisen tarpeen arvaaminen voi olla vaikeaa ja sävyt kimurantteja, mutta tämä on tärkein ohjenuora, kun yritämme toimia oikein.

On totta, että joissakin kulttuureissa herroittelut, rouvittelut ja neidittelyt ovat yleisiä, mutta ne kuulostavat suomeksi hiukan vanhahtavilta. Siksi niissä on myös suurempi kömpelyyden tai jopa loukkaamisen vaara. Esimerkiksi tarjoilijan neidittelyn suhteen olisin varovainen: sukupuoleen, yhteiskunnalliseen asemaan ja siviilisäätyyn liittyvät nimitykset voivat kertoa enemmän menneestä maailmasta kuin nykyisestä.

Mielestäni on myytti, että suomen kieli tai kulttuuri olisivat luonteeltaan vähemmän kohteliaita.

Se, että kielestä puuttuu tiettyjä muiden käyttämiä sanoja, ei tarkoita, ettei olisi keinoja samojen asioiden ilmaisemiseen.

Englantilainen sanoo "one coffee, please", suomalainen "yksi kahvi, kiitos, tai kunnioittavammin "saisinko yhden kahvin, kiitos". Isi-muoto eli konditionaali onkin yksi yleisimmistä kohteliaisuuden ilmaisemiskeinoista. Se pehmentää viestiä ja luo etäisyyttä.

Kysymyksessä mainituissa esimerkkitilanteissa teitittely, konditionaali sekä sana "anteeksi" ovat mielestäni käypiä keinoja. "Anteeksi, voisitteko neuvoa tien postiin?"

Kun on pakko puhutella eikä ole varma, kutsuako herraksi ja teititellä vaiko ei, apuna toimii Kielikellon artikkelissakin mainittu epäsuora puheakti: esitetään pyyntö, käsky tai toteamus, jota ei sanota suoraan.

Larjavaara antaa oivan esimerkin: "'Minulle muuten tuli ministeriöstä tiedustelu, johon ihme kyllä vaaditaan esimiehenkin lausuntoa'. Jos vastapuoli on esimies eikä sellaiseksi aivan pölkky, hän ymmärtää luvata toisen toivoman lausunnon."

 

Olemme olleet kymmenisen vuotta avoliitossa. Viime kuukausien aikana on ilmennyt, että puolisoni etsii aktiivisesti itselleen uutta kumppania erilaisilta deittipalstoilta. En oikein ymmärrä, että hän ei halua erota ja sitten vasta hankkia uutta partneria. Hän syyttää minua kontrolloinnista. Minua tämä masentaa kovasti. Hänellä on diagnosoitu masennus, ja lisäksi hänellä on huono itsetunto ulkonäkönsä takia. Yritän kovasti kehua häntä, mutta se ei auta.

– Väsynyt

 

Kuulostaa raskaalta. Mutta asia on selvä: jos ei ole sovittu vapaasta suhteesta, ei kumppaneiden etsiminen ole oikein. Puolison toiminta ei myöskään ole asia, johon voit omalla käytökselläsi tai vaikkapa kehuilla vaikuttaa.

Lukupiirini psykologi luki kirjeesi ja kommentoi:

"Varmasti masentaa, koska toinen käyttäytyy harvinaisen loukkaavasti. Minusta ainut kysymys, joka tässä kannattaa esittää, on 'miksi suostun tähän, miksi en laita tälle pistettä'."

Tarkoitus ei ole syyllistää vaan tehdä selväksi, että puoliso on vastuussa omasta käytöksestään. Masennusdiagnoosi ei poista tätä, ei myöskään huono itsetunto.

"Kysyjänä en tässä tilanteessa asettaisi itseäni tukihenkilön asemaan vaan miettisin, haluanko itse enää tällaista suhdetta", psykologi sanoi.

"Jos en, ja kumppani tämän artikuloimisesta huolimatta jatkaa loukkaavaa käytöstään, on johtopäätösten ja toiminnan aika."

Helppoa se ei ole. Eroaminen on aina tuskallista, ja joskus siinä joutuu miettimään koko identiteettinsä uudestaan. Psykologi varoitti, että vaikeassa tilanteessa hämärtyy helposti se, mitä voi ja kannattaa sietää. Muista, että olet vastuussa omasta hyvinvoinnistasi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat