Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selitämme lapsille maailmaa, vaikka lasten pitäisi antaa itse selittää

Sunnuntai
 
Reetta Räty
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.

Seitsemänvuotiaat ovat hillitöntä seuraa. Siis jos malttaa itse lakata hetkeksi määräilemästä heitä ja ihan vaan kuuntelee. Voi käydä esimerkiksi kirjallisuuskeskustelun:

Äiti, sulla on se kirja, he eivät tiedä mitä tekevät, niin mikä kirja se on?

Se on. . . tosi hyvä kirja, Finlandia-voittaja.

Mitä ne tyypit siinä ei tiedä?

Se kertoo eläinkokeista.

Outoa!

Minusta se on hyvä aihe. (Tähän pitkä, moralistinen saarna eläinkokeiden kaameudesta ja ihmisten turhamaisuudesta.)

Toi on Suomen paras kirja?

No, se valittiin tän palkinnon voittajaksi.

Oliks Supermarsu mukana kisassa? Saaks jäätelön?

Lapset puhuvat koko ajan. Lasten kanssa neuvotellaan ja intetään taukoamatta. Äiti saanko, äiti voiko, äiti mä aion. Lapsille selitetään maailmaa, vaikka usein olisi järkevämpää antaa lasten selittää. Jos lasta ei istuta telkkarin tai pelin ääreen, sen kanssa pitää puhua. Samaan aikaan puhumisen kanssa voi tehdä ruokaa tai haalia rojuja lattioilta (niin turhaa), mutta töitä ei saa tehtyä eikä kirjaa luettua. Siinä mielessä lapset muistuttavat muita ihmisiä: he vaativat huomiota.

Ei ole sattumaa, että lapset tykkäävät ystäväperheen miehestä, joka nostaa ilmaan, pelottelee apinanaamarilla, vie alakertaan soittamaan rumpuja. Jos tykkää lapsista ja antaa heille aikaa, lapset antavat samalla mitalla takaisin. Kerrankin he eivät koe olevansa häiriö.

Oikeasti Finlandia-voittaja, Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät (Tammi 2014), ei kerro eläinkokeista. Se kertoo samasta kuin melkein kaikki kirjat ja elokuvat: perheestä. Vanhempien ja lasten suhteista.

Kirjan muka-hyytävin ihmissuhde on isän ja hänestä erillään kasvaneen pojan. Mutta minusta karseinta on se, miten kirjassa kuvataan isän ja hänen 15-vuotiaan tyttärensä suhdetta.

Apua! Niin todellista, niin tunnistettavaa.

Sillä jossain vaiheessa lapsi ei enää osta vanhemman selitystä eläinkokeista. Hän inttää vastaan – ei siksi, ettei halua totella, vaan siksi, ettei usko. Vähän hirvittää omien lasten murrosikä. Toistaiseksi olen se, joka määrää ja määrittelee. Mutta eikö se ole ihan oikein, ettei lapsi enää usko kaikkea? Joutuu vähän miettimään, mitä heille hölpöttää.

On toki huvittavaa, kun teini luulee, etteivät vanhemmat ymmärrä mitään lapsestaan tai elämästä. Mutta vanhempikin saattaa unohtaa, mitä valtaa tulee käyttäneeksi lapsiinsa.

Ymmärrämmekö lapsiamme? Kenen on syy, jos emme?

Minun piti kasvaa aikuiseksi ennen kuin tajusin, että vanhemmat keksivät kotiintuloajatkin omasta päästään. Eivät he aina tiedä, mitä tekevät.

Tällä palstalla Reetta Räty ja Laura Saarikoski
kirjoittavat työstä, vanhemmuudesta ja vallasta.
Twitter: ReettaRaty

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat