Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Röyhkeä Petter Northug – Nouseeko kännikolarin ajanut sankarihiihtäjä vielä?

Hiihdon MM-kisoissa oleellista ei ole se, kuka voittaa. Oleellista on se, mitä tapahtuu seuraavaksi Petter Northugin tarinassa.

Sunnuntai
 
Henrik Sundgård TT
Petter Northug on yksi Norjan suurimmista sankareista ja pahimmista pettureista.
Petter Northug on yksi Norjan suurimmista sankareista ja pahimmista pettureista. Kuva: Henrik Sundgård TT

"Jos Iivo Niskanen tai Sami Jauhojärvi ajaisi kännissä auton tuusan paskaksi, Suomen kansa kääntäisi selkänsä", helsinkiläinen urheilumanageri Jukka Virtanen sanoo.

Virtanen puhuu norjalaisesta hiihtosankarista Petter Northugista, joka toukokuussa 2014 kolaroi 1,65 promillen humalassa aamuyöllä sponsorinsa Audin lunastuskuntoon.

Nils Petter Nilsson Expressen
Humalainen Northug kolaroi sponsorinsa Audin toukokuussa 2014.
Humalainen Northug kolaroi sponsorinsa Audin toukokuussa 2014.

Mikä pahinta, Northug pakeni kolaripaikalta ja jätti lievästi loukkaantuneen ystävänsä etupenkille virumaan. Northug tuomittiin teosta sakkoihin ja 50 vuorokauden vankeuteen, tosin tuomio muutettiin kotiarestiksi, jonka hän voi suorittaa jalkaan lukittavalla seurantalaitteella.

"Särö hänen maineessaan tulee säilymään. Tosin hän on aina mennyt omia polkujaan", Virtanen sanoo.

Northug on Norjan kansallissankari, kenties isompi ilmiö kuin kukaan urheilija Suomessa. Hän on voittanut kaksi olympiakultaa ja yhdeksän maailmanmestaruutta.

Suomessa Northugia kutsutaan Nortiksi, mikä on aivan osuva nimi. Halvasta työmiesten tupakasta North Statesta aikoinaan väännetty Nortti on huonotapaisen äijän lempinimi, ja se sopisi vaikkapa dekkarin juopottelevalle rikospoliisille.

Kun hiihdon MM-kisat alkavat ensi viikolla Ruotsin Falunissa, median kannalta oleellista on se, kuinka Northugin tarina jatkuu.

Alun perin hänen oli määrä istua kisojen aikaan vankilassa kännikolarista, mutta hiihtohullussa Norjassa tuomio siirrettiin toimeenpantavaksi vasta kilpailukauden jälkeen.

Erityisesti Northugia vihaa Ruotsin hiihtoväki. Vuoden 2011 MM-kisoissa Northug nolasi ruotsalaisen Marcus Hellnerin viestikisan maaliviivalla. Johtoasemassa ollut Northug kääntyi juuri ennen maaliviivaa kylki edelle ja odotti, että takaa puuskuttanut Hellner ehti muutaman metrin päähän. Sitten Northug astui rauhallisesti suksillaan maaliviivan yli.

Heiko Junge TT
Northug nolasi ruotsalaisen Marcus Hellnerin maaliviivalla maaliskuussa 2011.
Northug nolasi ruotsalaisen Marcus Hellnerin maaliviivalla maaliskuussa 2011.

"Hän on sika", Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n hiihtoasiantuntija Jonas Karlsson puuskahti, sillä urheiluetikettiin kuuluu, että vastustajaa kunnioitetaan.

Manageri Virtasen mukaan Northug saa isotkin virheensä anteeksi, koska norjalainen urheiluhulluus "on potenssiin kaksi" verrattuna suomalaisten urheiluhulluuteen. Suomalaisilla on tapana vaatia urheilijoiltaan korkeampaa moraalia, Virtanen sanoo.

Yksilöurheilijoista selkeä poikkeus oli Seppo Räty. "Hänelle sallittiin jätkämäinen käytös."

Kapinallisuus voi olla myös voimavara. Osa urheilusponsoreista etsii nimenomaan särmikkäitä urheilijoita. Särmä kasvattaa urheilijan markkina-arvoa, koska urheilijamyyttiin eivät riitä pelkät suuret voitot. Se tarvitsee vastapainoksi tappioita ja kärsimystä ja jopa petturuutta.

Vaikka nyrkkeilijä Muhammad Ali voitti kolmasti raskaan sarjan maailmanmestaruuden, kuolematon hänestä tuli vasta sen jälkeen, kun hän oli kääntynyt muslimiksi, veljeillyt radikaaliryhmien kanssa ja julkisesti vastustanut Vietnamin sotaa.

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Northug irvaili ruotsalaisille juuri ennen Sotšin olympialaisia tammikuussa 2014.
Northug irvaili ruotsalaisille juuri ennen Sotšin olympialaisia tammikuussa 2014.

Myös Northug on toisinajattelija ja sellaisena kultakimpale. Hän on tuonut Norjan hiihtoliitolle paljon sponsorirahaa. Tosin hän on ajautunut riitaan liiton kanssa, sillä Norjan hiihtoliiton sponsori on kauppaketju Spar, Northugilla taas on henkilökohtaisena sponsorina osuuskauppaketju Coop.

Liitto vaati Northugia luopumaan Coopista ja noin kahden miljoonan euron vuosittaisesta sponsorisopimuksesta. Northug kieltäytyi ja jätti viralliset valmennusringit. Kun norjalainen Dagbladet kysyi Northugilta kommenttia sponsoririidasta, Northug lähetti kuvan, jossa oli teksti Fuck 'em, fuck 'em all.

Että painukaa. . .

Myytti on lähes valmis.

Se tarvitsee vielä yhden juonenkäänteen: joko Northugin täydellisen romahduksen tai nousun takaisin mestariksi. Klassisen draaman kannalta tehokkaampi vaihtoehto olisi Northugin täydellinen romahdus. Sankarin tuho.

Esikuvia kyllä piisaa.

On Nykäsen Matti tai vaikkapa antiikin Kreikan Ikaros, joka pakeni isänsä kanssa vankeudesta linnunsulista tehdyillä siivillä. Kesken ilmalennon Ikaros ylpistyi ja nousi vastoin isänsä varoituksia niin korkealle, että aurinko sulatti hänen siipensä. Hän putosi Egeanmereen ja hukkui.

Entä Northug?

Kuinka käy hänen lentonsa?

Toukokuisessa kännikolarissa hänen sulkansa jo kärähtivät. Hän oli lähellä pudota ja hukkua, mutta norjalainen hiihtokansa pelasti hänet.

Falunissa alkaa draaman seuraava näytös.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat