Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten olisi tunneli Tukholmaan?

Sunnuntai
 
Eetu Pietarinen / HS
Kuva: Eetu Pietarinen / HS

Tällä viikolla Helsinki ja Tallinna esittelivät selvitystä mahdollisesta tunnelista.

85 kilometriä pitkässä putkessa kulkisi junia ja rekkoja, ja sen hinnaksi tulisi 9–13 miljardia euroa. Maailman pisin meritunneli maksaisi selvittäjien mukaan itsensä takaisin 40 vuodessa. Matka-aika Helsingistä Tallinnaan lyhenisi tunnilla.

Mutta miksi tunnelikaavailuissa pitäisi katsoa vain etelään? Suomesta on tuplasti enemmän rahtiliikennettä Ruotsiin kuin Viroon.

Matkustajiakin on Suomen ja Ruotsin välillä selvästi enemmän.

Tukholmaan ei tarvittaisi yhtä pitkää yhtenäistä tunnelia kuin Tallinnaan, sillä tien rakentamisessa voisi hyödyntää Ahvenanmaata.

Reitti alkaisi joko Kustavista tai Korppoosta, joista se kulkisi Brändön, Kumlingen ja Föglön saarijonoja pitkin Ahvenanmaan pääsaarelle. Salmiin voisi rakentaa tunneleita, siltoja tai pengerteitä. Ahvenanmaalta Eckeröstä Ruotsin rannikolle olisi louhittava enää 40 kilometrin tunneli Ahvenanmeren ali.

Junalla Helsingistä Tukholmaan voisi päästä kolmessa ja puolessa tunnissa, mikä lyhentäisi matkaa 14 tuntia lauttaan verrattuna. Matka Brysseliin olisi yli 200 kilometriä lyhyempi kuin Tallinnan kautta.

Ja mikä tärkeintä: koska reitti kulkisi Ahvenanmaan kautta, junasta saisi yhtä lailla verotonta viinaa kuin nykyisin ruotsinlaivoilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat