Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä vanhusten kotihoidossa oikeasti tapahtuu?

Vanhusten halutaan nyt viettävän loppuelämänsä kotona eikä laitoksessa. Kotihoito pitää panna kokonaan uusiksi, jotta se onnistuu. Nykyisestä hoitorumbasta kärsivät niin vanhukset, omaiset kuin hoitajatkin.

Anna-Stina Nykänen HS
Juhani Niiranen HS
Näin kotihoitajan työ on muuttunut
Näin kotihoitajan työ on muuttunut
Kotihoitaja ei enää siivoa tai laita ruokaa, sen sijaan hän laatii raportteja ja järjestelee erilaisia palveluja ja käyttää auton katsastuksessa...

Että saisi vanheta omassa kodissa. Se on useimpien suomalaisten unelma.

Mielikuva on herttainen ja kumpuaa muistoista: kodinhoitaja käy katsomassa mummia, puistelee räsymatot, leikkaa mummin varpaankynnet, keittää potut ja valmistaa soosin, vie mummin ulos haukkaamaan happea. Sitten juodaan kaffet ja rupatellaan. Kyllä kodinhoitaja ainakin puoli päivää viipyy, tuttu ihminen.

Vielä mitä.

Vanhusten kotihoidosta kuulee yhä useammin kauhutarinoita. Hoitajat vaihtuvat koko ajan ja viipyvät ehkä vartin. Ulos ei pääse. Sairaita vanhuksia kuskataan edestakaisin kodin ja sairaalan väliä. Surraan, että yhä useampi vanhus makaa yksin kotona.

Juhani Niiranen HS
Maire Rantanen toipui hyvin kaatumisestaan, kun pääsi kotihoitoon Helsingin Maunulaan.
Maire Rantanen toipui hyvin kaatumisestaan, kun pääsi kotihoitoon Helsingin Maunulaan.

Ei ole kauan siitä, kun kauhisteltiin, miten vanhuksia makuutetaan laitoksissa. Sitten laitoksista päätettiin luopua, mutta yhtäkkiä televisiokampanjassa pannaankin vanhusten hoivakoteja kuntoon. Poliitikot kiistelevät laitoshoidon laadusta ja riittävästä henkilöstömitoituksesta.

Miksi nyt? Nyt pitäisi kiivailla kotihoidosta ja keksiä kilvan ideoita sen kehittämiseksi.

Juhani Niiranen HS
Kotihoitaja Tuulikki Siira (vas.) otti verikokeet ja soittaa sairaanhoitajalle tuloksen. Maire Rantanen sanoo, että päivät kuluvat nopeasti, kun hoitajat ja lapset käyvät.
Kotihoitaja Tuulikki Siira (vas.) otti verikokeet ja soittaa sairaanhoitajalle tuloksen. Maire Rantanen sanoo, että päivät kuluvat nopeasti, kun hoitajat ja lapset käyvät.

Kotihoidon ongelmat on pakko ratkaista tai unelmasta tulee painajainen.

Ensin oli raha. Vanhusten hoitolaitoksia alettiin purkaa jo 1990-luvulla, ensisijaisesti taloudellisista syistä, kertoo tutkimusprofessori, geriatrian dosentti Harriet Finne-Soveri Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Kotihoito tulee yhteiskunnalle halvemmaksi kuin laitokset, joissa on hoitoa ympäri vuorokauden. Kun pitää säästää, valinta on selvä.

Jo 1990-luvulla katsottiin, että 50 000 laitospaikasta voidaan vähentää kolmannes, vaikka vanhusten määrä lisääntyi. Silloin asiasta käytettiin nimitystä palvelurakennemuutos, Finne-Soveri kertoo. 2000-luvulla laitosten purku vain kiihtyi. Vauhtia annettiin vuonna 2001 hyvän hoidon laatukriteereillä. Kun se ei saanut aikaan tarpeeksi selvää muutosta, annettiin selväsanaisemmat ohjeet vuonna 2008. Lopulta muutettiin lakia.

Juhani Niiranen HS
Päivittäinen jumppa hoituu rappukäytävän portaissa.
Päivittäinen jumppa hoituu rappukäytävän portaissa.

Heinäkuussa 2013 voimaan tulleen lain mukaan vanhusten palvelut pitää pyrkiä järjestämään niin, että ihminen voi asua kotona mahdollisimman pitkään.

"Kun vanhuspalvelulakia uudistettiin, poliitikot sanoivat, että nyt saadaan mahdollisuus olla kotona. Se on vale. Ei kotihoidon mahdollisuuksia parannettu", sanoo gerontologian professori Marja Jylhä Tampereen yliopiston terveystieteiden yksiköstä.

Kotihoitoon siirtyminen on voinut tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vanhainkotia on vain alettu kutsua tehostetun palvelun asumisyksiköksi, Jylhä kertoo. Vain nimi muuttui – ja rahoitus: Vanhainkodissa asumisesta perittiin kuukausihinta, tietty prosenttiosuus tuloista, ja se kattoi koko hoidon. Kun samaa paikkaa alettiin kutsua kodiksi, asiakas maksaa itse vuokran, lääkkeet ja kaikki saamansa palvelut erikseen.

Juhani Niiranen HS
Lääkkeiden jako dosettiin on tarkkaa puuhaa.
Lääkkeiden jako dosettiin on tarkkaa puuhaa.

Jos mummo putoaa sängystä ja hänet käydään auttamassa takaisin petiin, siitä laskutetaan. Siivouspalvelu, ateriat, turvaranneke, kaikesta maksetaan erikseen.

Rakennemuutos on ollut kunnille edullinen, Finne-Soveri sanoo.

Eikä vain siksi, että kotihoito tulee halvemmaksi kuin laitos. Palvelumallissa kustannuksia on saatu siirrettyä vanhusten maksettavaksi. Säästyneitä varoja ei ole käytetty riittävästi kotihoidon kehittämiseen.

"Kunnissa pitäisi korvamerkitä rahaa vanhustenhuoltoon, velvoittaa suunnittelemaan ja mitoittamaan kotihoito hyvin. Ettei valtion osuuksia kupata homekouluihin. Suuri uhkakuva on se, että kunnat rupeavat luistamaan hommistaan", Finne-Soveri sanoo.

Edessä on ihmiskunnan historiassa ennen näkemätön vaihe: maailmassa ei ole ennen ollut näin paljon yli 90- ja yli 100-vuotiaita. Yhä useammat heistä ovat kelpo kunnossa. Silti on yhä enemmän myös niitä, jotka tarvitsevat vaativaa hoitoa.

Onko laitospaikkojen vähentäminen juuri nyt realistista, Jylhä kysyy. Hänestä vanhuspolitiikka on täydessä sekasorrossa. Laitoksia tarvitaan, mutta kotihoitoakin on pakko kehittää, hän sanoo.

"Tarvitaan lisää vakituisia hoitajia ja koko homman organisoiminen uudelleen."

Moni on ällikällä lyöty, kun kuulee, mitä kotihoitajan työ on nyt.

Vanhan mielikuvan mukaisia kodinhoitajia ei kunnissa enää ole. Kodinhoidon sijasta on kotihoitoa. Se on ihan eri asia.

Päivitetään ensin käsitteet.

Juhani Niiranen HS
Helsingin kotihoidossa työtä ohjataan mobiililaitteella.
Helsingin kotihoidossa työtä ohjataan mobiililaitteella.

Ennen oli erikseen kotisairaanhoitajat ja kodinhoitajat. Sairaanhoitajat hoitivat sairauksia, kodinhoitajat koteja. Nyt nuo toiminnat on yhdistetty kotihoidoksi, joka on pääasiassa terveyden- ja sairaudenhoitoa. Lisäksi huolehditaan pukemisesta, pesusta, wc-käynneistä ja syöttämisestä, jos ne eivät muuten hoidu.

Muuhun ei ole aikaa. Asiakkaita on niin paljon, ja he ovat niin sairaita. Jo lääkkeiden jakaminen on hirveä rumba. Kello voi lähestyä puoltapäivää, kun viimeinenkin vanhus saa "aamulääkkeensä".

Kotihoitajan tehtäviin ei kuulu viikkosiivous tai ruuanvalmistus. Hän voi korkeintaan lämmittää ruuan ja tiskata. Kaupassa hän ei käy, mutta voi auttaa ostosten tilaamisessa.

Juhani Niiranen HS
Tietokone on kotihoitajan tärkeä työkalu.
Tietokone on kotihoitajan tärkeä työkalu.

Helsingissä kotihoito panostaa liikuntaan ja syömiseen, jotta vanhukset jaksavat paremmin. Talvella kotihoitajat eivät vie vanhuksia ulos, mutta jumppa hoituu vaikka rappukäytävässä.

Vanhus ei pääse nälkiintymään, vaikka kotihoitajalla ei olisi aikaa jäädä katsomaan, syökö hän lämmitetyn ruuan – syömistä seurataan mittaamalla painoa ja penkomalla roskiksia.

Tuloksista raportoidaan. Tietokoneella. Kotihoitaja kantaa läppäriä mukanaan ja tuijottaa sitä niin kuin lääkäritkin nykyään.

Kotihoitaja työskentelee minuuttiaikataululla. Työtä kontrolloidaan mobiililaitteella. Laite tietää, kenen luona on käytävä, mitä tehtävä ja missä ajassa. Jokaiselle tehtävälle on arvioitu siihen kuluva aika. Asiakas maksaa kotihoidosta ajan perusteella.

Juhani Niiranen HS
Kone piippaa, kun kotihoitaja tulee ja lähtee.
Kone piippaa, kun kotihoitaja tulee ja lähtee.

Jos jää lörpöttelemään ja aika ylittyy, laite hälyttää ja asiakkaan kotihoidon lasku voi nousta.

Kun kotihoitaja joutuu tilaamaan jollekin vanhukselle ambulanssin, sen odottaminen sotkee koko päivän aikataulun.

Yhä useammin käynnit kestävät alle 15 minuuttia.

Tehdään se, mitä pitää. Jos on sovittu, että laitetaan silmätipat, käynti voi kestää alle viisi minuuttia. Sitten poistutaan seuraavan silmätippoja odottavan luo. Jos työkaveri sairastuu, juostaan läpi hänenkin asiakkaansa.

Lain mukaan jokaiselle yli 63-vuotiaalle on pyydettäessä tehtävä palvelusuunnitelma viipymättä.

Sitä varten testataan ensin vanhuksen kunto: psyykkinen, fyysinen, kognitiivinen ja sosiaalinen toimintakyky. Kun pisteet on laskettu, keskustellaan vanhuksen ja hänen läheistensä kanssa. Kunnan kotihoito kertoo, mitä palveluita vanhuksella on mahdollisuus saada ja mitä hänen kuuluu niistä maksaa. Sovitaan, mitä ulkopuolista apua hankitaan ja mikä tehdään omin voimin.

Artikkeliin liittyvät

Kotihoito voi järjestää vanhukselle tukipalveluita yksityisistä firmoista tai vapaaehtoisjärjestöistä. Se voi suositella hyviä firmoja, joista voi ostaa siivouksen ja ruuan. Se voi kilpailuttaa firmoja, ohjata vanhuksia kotitalousvähennyksen teossa ja tarjota palveluseteleitä.

Ja onhan monilla omaiset.

Aina ei todellakaan saa, mitä pyytää tai katsoo itse tarvitsevansa. Kaikki palvelut ovat maksullisia. Niistä maksetaan tulojen ja perhekoon mukaan.

Helsingin "palvelupaletissa" yksityisiltä ostettaviin kuuluvat muun muassa ateria-, kauppa-, siivous- ja saunapalvelu. Jos vanhus pitää saattaa lääkäriin, pyydetään apua vapaaehtoistyötä tekeviltä järjestöiltä ja seurakunnalta.

Kotihoitajan päivästä vain runsas puolet on välitöntä työaikaa eli sitä, joka vietetään asiakkaan kanssa. Loppu menee näihin muihin hommiin. Kaikkien niiden palveluiden järjestelyihin ja raportointiin, etuuksia, apuvälineitä ja hoitoa koskevien hakemusten tekoon, kokouksiin, koulutuksiin, matkoihin. . . Ja sitten on vielä auton huolto, tankkaus, katsastus ja lapioiminen lumesta.

Palvelumalli on hieno teoriassa.

Ammattiliitto Superin pari viikkoa sitten julkaisemassa kyselyssä kotihoitajista 95 prosenttia oli huolissaan vanhusten saaman hoidon laadusta. Heidän mielestään hoito- ja palvelusuunnitelmat eivät toteudu. Vanhukset eivät saa, mitä tarvitsevat.

Sama huoli on omaisilla. Monet kokevat, että palveluita tarjotaan aina alakanttiin. Eikä lupauksia täytetä kunnolla. Finne-Soverin mielestä omaisten kokemuksia ei pidä vähätellä vaan ne on otettava vakavasti.

Mobiililaitteethan kirjaavat, mitä kotihoitaja on tehnyt. Omaiset kuitenkin kertovat, että näitä tietoja ei näytetä vanhukselle tai hänestä huolehtivalle läheiselle.

Kunnallinen hammaslääkäri kyllä listaa laskuun kaiken tekemänsä, kotihoito ei. Vain palvelusuunnitelma on omaisten tiedossa, ei toteutus.

Omaisille ei myöskään kerrota, ketkä kaikki vanhuksen luona käyvät. Hoitajien nimiä ei näe mistään. Se ei lisää luottamusta. Joissakin tapauksissa omaiset ovat asentaneet vanhuksen kotiin valvontakameroita pysyäkseen kärryillä, mitä siellä tapahtuu.

Harriet Finne-Soveri sanoo, että yhteistyö omaisten kanssa on vanhustenhoidossa ihan lapsenkengissä. Samoin tietosuoja-asiat.

"Henkilöstö pelkää liikaakin, että asiakkaan turvallisuus vaarantuu ja salassapitovelvollisuutta loukataan – se on joskus lähes kuolettava yhdistelmä. Lainsäädäntökään ei tue avointa ilmapiiriä."

Julkinen palvelu ei kuulu kuluttajasuojan piiriin. Siitä voi valittaa potilasasiamiehelle. Vanhukset ovat hoitajista riippuvaisia eivätkä juuri valita.

Kuka kotihoitoa kontrolloi? Mistä tiedetään, mitä tapahtuu yksinäisen vanhuksen luona? Kuka kantaa vastuun?

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kotihoitoa ohjataan omavalvonnalla. Sen valvonta taas on sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ja aluehallintovirastojen eli Avien kontolla. Valvirassa on juuri valmistunut uusi valvontasuunnitelma, Finne-Soveri kertoo.

Jos vanhusten hoidon laadun valvominen on ollut laitoksissakin vaikeaa, miten vaikeaa se onkaan yksityiskodissa.

Juhani Niiranen HS
Yksityinen kotihoitaja Ulla Vuori (oik.) vie Rauni Korjan kuntosalille. Usein he laulavat kävellessään Helsingin Alppilassa.
Yksityinen kotihoitaja Ulla Vuori (oik.) vie Rauni Korjan kuntosalille. Usein he laulavat kävellessään Helsingin Alppilassa.

Entä pitäisikö kotihoidon henkilöstölle asettaa jokin mitoitus?

"Mitään keittokirjamittoja ei voida asettaa, koska oikeassa elämässä pyöreä mummo ei mahdu nelikulmaisesta aukosta", Finne-Soveri sanoo.

Yli 20 asiakasta työvuoron aikana on paljon.

Laitoksissa voidaan aina sanoa, että tänne ei mahdu. Samaa ei voi tehdä kotihoidossa.

Työntekijät uupuvat. Hoidon laatu kärsii.

Vielä huolestuttavampaa on ajatella sitä kirjavaa joukkoa yrittäjiä ja vapaaehtoisia, joka vanhuksen asioita hoitaa. Kuka niiden kaikkien perään ehtii katsoa.

Voiko palveluilla hankkia kotiin kaiken sen, mitä in

Juhani Niiranen HS
Ruutuvihkoon kaikki kotihoitajat ja sukulaiset kirjaavat, mitä on tehty. Muistisairaan mielessä asiat eivät aina pysy.
Ruutuvihkoon kaikki kotihoitajat ja sukulaiset kirjaavat, mitä on tehty. Muistisairaan mielessä asiat eivät aina pysy.

himillinen elämä vaatii?

Tässä piilee iso ongelma. Harriet Finne-Soveri näyttää graafisen käyrän, josta sen näkee heti. Käyrä kuvaa sitä, miten palvelujen tarve kasvaa, kun ihmisen kunto huononee.

Yllättävää on, että vanhuksen kunnon huonontuessa varsinaisen sairaanhoidon osuus ei näytä kasvavan kovinkaan paljon. Ei myöskään kotihoidon reviirille kuuluvien muiden hommien määrä. Sen sijaan omaisten työmäärä kasvaa valtavasti. Sitä kuvaava käyrä nousee Finne-Soverin näyttämässä kuvassa kuin hirmuinen vuori. Se vuori on vanhustenhoidon haaste.

Kunnon huonotessa jokainen arjen asia muuttuu vaikeaksi, ihminen tarvitsee toisen ihmisen apua ja aikaa, läsnäoloa. Ihan muuta kuin sairaanhoitoa.

Kysymys kuuluu: kenen tehtävä on hoitaa tuo valtava vuori? Omaisetkin uupuvat. Eikä kaikilla ole omaisia.

Juhani Niiranen HS
Kotihoitaja keitti aamupuuron ja korjaa pöydän.
Kotihoitaja keitti aamupuuron ja korjaa pöydän.

Finne-Soveri ottaa puheeksi ihmisoikeudet ja kysyy, voidaanko lapsia velvoittaa hoitamaan vanhempiaan. Hänen mielestään ei.

Omaiset tekevät Suomessa jo nyt niin paljon kuin voivat, sanoo myös Marja Jylhä. Kun vanhuksilta kysytään tutkimuksissa, keneltä he ovat saaneet eniten apua, vastaus on aina, että puolisolta ja lapsilta.

"On tyhjää retoriikkaa sanoa, että on lisättävä perheitten vastuuta. Perheet venyvät jo nyt niin paljon kuin mahdollista", Jylhä sanoo.

Vanhoista omaisista huolehtiminen syö suomalaisten työpanosta. Eläkeikä ei nouse, kun moni jää työstä pois ennen aikojaan hoitamaan omaisiaan. Sillä on oikeasti kansantaloudellista merkitystä. Jo senkin takia vanhustenhoidon pitäisi sujua.

"Vanhuuden taloudessa suurin asia ovat eläkemenot. Siihen verrattuna vanhusten hoivaan käytetty raha on pientä", Jylhä sanoo.

Jos vanhuksella ei ole omaisia, kotihoidon nimeämä vastuuhoitaja järjestää kaiken viran puolesta.

Pienimpäänkin hommaan pitää etsiä tekijä. Iso joukko ihmisiä ajelee ympäri kaupunkia, ja kukin heistä käy vuorollaan tekemässä jonkin pikku palveluksen. Jos käy. Varmaan joku jättää joskus tulematta. Ollaan väärässä paikassa väärään aikaan.

Näistä kauhutarinat juuri kertovat: Vanhus palautetaan sairaalasta yksin kotiin, mutta kotihoidolle ei muisteta ilmoittaa. Vanhus istuu tuolissa paikallaan monta päivää, mutta ei onneksi kärsi nälkää, koska kotihoito on unohtanut perua ruokapalvelun.

Yksinäiset ja köyhät ovat heikoimmassa asemassa.

Marja Jylhä sanoo, että eriarvoisuus suomalaisten vanhusten välillä kasvaa. Lakimuutoksella, jolla kotihoitoa nyt päätettiin lisätä, tulee olemaan siihen suuri vaikutus.

Köyhimmät joutuvat tyytymään pelkkiin kunnan tarjoamiin palveluihin. Siitä peritään tietty prosenttiosa tuloista.

Selvästi paremmin menee niillä, jotka saavat kunnan antamia palveluseteleitä ja joilla on panna lisäksi omaa rahaa. Heillä on palveluiden suhteen enemmän valinnanvaraa.

Parhaassa asemassa ovat ne, joilla on varaa käyttää yksityisiä palveluita.

"Siitä tulee äkkiä 5 000 euroa kuussa", Jylhä sanoo.

Nyt on havahduttu puhumaan geriatrisen sosiaalityön tarpeesta. Pitäisi huomata vanhusten kaltoinkohtelu ja hyväksikäyttö, alkoholismi, yksinäisyys ja mielenterveysongelmat.

"Joidenkin koti oli niin likainen, että sinne piti raivata tilaa", kertoo 23-vuotias lähihoitaja pääkaupunkiseudulta. Sanotaan häntä vaikka Sanniksi. "Kun oli kesähelle, keräsimme työkavereiden kanssa kolehdin, että saimme ostettua yhdelle vanhukselle juotavaa. Hänellä ei ollut kuin vettä. Osalla ihmisistä olosuhteet olivat tosi kurjat."

Sijaisena hän antoi vain hätäapua. Ei voinut ruveta rakentamaan tukiverkostoa. Se on vastuuhoitajan tehtävä.

Jos hoitajalla on pitkä suhde asiakkaaseen ja hän sitoutuu työhönsä, hän kyllä selvittää, miten vanhus saa parhaan avun, Sanni sanoo. Ne joiden oma hoitaja on paljon poissa töistä, jäävät vähemmälle. Ja poissaoloja on paljon, koska työntekijät uupuvat.

Sanni työskenteli monta vuotta sijaisena vanhusten kotihoidossa. Kun hän valmistui lähihoitajaksi, hän hakeutui muihin hommiin. Suurin syy oli työyhteisö.

"Ihmiset ovat niin väsyneitä, rikkinäisiä ja riitaisia. Siellä kaivattaisiin nyt arvostusta, jotain motivaattoria."

Sannin mielestä kotihoitoa pitää kehittää, se on parempi vaihtoehto kuin laitos.

"Laitoksessa ihminen voi olla vielä enemmän heitteillä, täysin toisten armoilla. Vaikka koti olisi sotkuinen, se on sentään aina koti."

Nyt surkeimmassa asemassa olivat hänestä ne karkailevat muistisairaat, jotka piti jättää yksin kotiin lukkojen taakse. Kuin vankilaan.

Kuinka huonossa kunnossa ihminen voi asua yksin kotona?

"Pollan pelaaminen ratkaisee", Harriet Finne-Soveri sanoo.

Jos pää toimii, oppii esimerkiksi käyttämään apuvälineitä. Neliraajahalvaantuneitakin asuu kotona.

Juhani Niiranen HS
Ennen lähtöä pitää kihartaa tukka.
Ennen lähtöä pitää kihartaa tukka.

Finne-Soveri epäilee, että nyt vanhusten sairauksia ei aina hoideta kunnolla. Ne pannaan vanhuuden piikkiin. Jos sairaudet hoidettaisiin, jäljellä voisi olla vielä paljon biologista potentiaalia. Vammatkin tulkitaan vanhuuden vaivoiksi. Ei myönnetä etuuksia, joita vammaispalvelulain perusteella pitäisi myöntää.

Vanhuksista vain neljä prosenttia haluaa laitoshoitoon. Eivätkä hekään siksi, että terveys on huono. Vaan siksi, että he ovat yksinäisiä.

Finne-Soveri sanoo, että yli 50 000 euroa maksava apuväline kannattaa hankkia, jos vanhus voi sen avulla olla vuoden kotona. 10 000 euron leikkaus on pieni hinta, jos muuten edessä olisi kymmenen vuotta laitoksessa.

Juhani Niiranen HS / HS
Omenat houkuttelevat muistisairaan päivän lääkkeiden luo.
Omenat houkuttelevat muistisairaan päivän lääkkeiden luo.

Yhtälö on tavallaan yksinkertainen:

 

 hyvä pää + hyvä toimintakyky =

asuu kotona

 hyvä pää + huono toimintakyky = pitäisi asua kotona, mutta harvoin asuu

 huono pää + hyvä toimintakyky =

asuu yhä useammin kotona

 huono pää + huono toimintakyky = asuu laitoksessa tai palvelutalossa.

 

Juhani Niiranen HS
Rauni Korja, 77, käy kerran viikossa Tilkassa kuntosalilla ikäihmisten ryhmässä, mutta muistisairaana hän ei enää itse muista reittiä. Ulla Vuori käy saattamassa.
Rauni Korja, 77, käy kerran viikossa Tilkassa kuntosalilla ikäihmisten ryhmässä, mutta muistisairaana hän ei enää itse muista reittiä. Ulla Vuori käy saattamassa.

"Muistisairas, jonka pää ei pelaa ja toimintakyky on huono, tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa. Niin se vain on", Finne-Soveri sanoo.

Samaa mieltä on Marja Jylhä. "Muistisairas voi olla vartin päästä hoitajan käynnistä sitä mieltä, että hän on ollut täysin yksin ja hyljättynä jo vuoden. Se turvattomuuden tunne on ihan hirveä. Voiko meillä olla kotihoitoa, joka vastaa tähän? Silmätipoissa kotihoito riittää avuksi. Mutta mikä on se kotihoito, joka auttaa, kun tarvitaan totaalista turvaa? Se on piika. Ja piikoja meillä ei ole. Siksi tarvitaan kunnallisia palvelutaloja."

Etelä-Euroopassa muistisairasta mummoa hoitaa ehkä pimeästi palkattu filippiiniläinen maahanmuuttaja, Jylhä sanoo.

Voi olla, että sellainen ilmiö on jo tullut Suomeenkin. Se on kuitenkin aina vain harvojen ratkaisu.

Rahalla saa yksityisiltä kotihoitajilta ostettua juuri sen, mitä haluaa. Sitä yksilöllisyyttä, sanoo Ulla Vuori, jolla on muistisairaiden hoitoon erikoistunut yritys Muistivuori Oy.

Joku asiakas haluaa, että aamutoimet hoidetaan juuri tiettyyn aikaan ja että ne hoitaa tietty ihminen. Tai että käydään yhdessä kuntosalilla, kun itse ei enää muista reittiä.

Vuori on lähtenyt perheen avuksi mökille ja ollut yötä muistisairaan kotona, kun omainen on matkoilla.

"Minun aikataulussani on aina pelivaraa, ei tarvitse sanoa, että nyt on kiire toiseen paikkaan", hän sanoo.

Muistisairaat kaipaavat paljon psykososiaalista tukea, etenkin kuuntelijaa.

Vuori on aiemmin työskennellyt julkisella puolella vanhusten kotihoidon esimiehenä ja tietää, mitä se on. Kaikilla hänen asiakkaillaan käy myös kunnallinen kotihoitaja. Hänen mielestään julkisella puolella muistisairaita hoitaa nyt kirjava joukko ihmisiä, eivätkä kaikki sovi siihen. Työ vaatii paljon tietoa sairaudesta, mutta myös empatiaa ja joustavuutta.

Tärkeintä on luottamus, eikä sitä voi rakentaa, jos hoitaja vaihtuu koko ajan, hän sanoo. Ihmisen elämä pitää tuntea hyvin, jotta erottaa, miten sairaus etenee ja voi ennakoida, miten se kehittyy.

Suurin osa muistisairaistakin haluaa olla mahdollisimman pitkään kotona. He saattavat kieltäytyä avusta eivätkä ota neuvoja vastaan. Ja ihmisen itsemääräämisoikeudesta on pidettävä kiinni viimeiseen asti. Esimerkiksi palveluasumiseen pitäisi kuitenkin siirtyä ajoissa, jotta ihminen oppisi vielä toimimaan uudessa paikassa. Tilanne on hankala myös omaisille. Tuttua ammattilaista kuunnellaan paremmin.

Vuoren mielestä julkiselle puolelle pitäisi muodostaa muistisairaiden hoitoon erikoistuneita tiimejä, joissa hoitajat haluavat oikeasti hoitaa juuri heitä.

"Tärkeintä on oikea asenne. Tämä on hirveän kivaa työtä, ei tunnu ikinä tylsältä lähteä töihin", hän sanoo.

Ammattiliitto Superin selvityksen mukaan kotihoito on kriisissä: hoitajat uupuvat, moni harkitsee alan vaihtoa vaikka tykkää työstään.

Alan vitsissä kerrotaan, miten selvitä kotihoitajan työstä: vaihda alaa, uuvu tai kyynisty.

Asiantuntijoiden mielestä kotihoitoa pitäisi uudistaa niin, että henkilökunnalle annettaisiin lisää liikkumavaraa ja itsenäisyyttä.

"Pelkkä henkilöstön lisäys ei riitä, jos vanhuksia hoidetaan liukuhihnatyönä. Meillä osoitetaan aina epäluottamusta työntekijöitä kohtaan eikä anneta heille valtaa", Jylhä sanoo.

Finne-Soveri sanoo, että edestakaisin juoksemisesta ja seitsemän minuutin käynneistä pitäisi päästä eroon. Piipahtelevat vain lisäävät turvattomuuden tunnetta.

Työtä pitäisi voida tehdä koko persoonalla.

"Muuten iskee keskitysleirinvartijasyndrooma", hän sanoo.

Itsenäisempi työ tuottaisi julkisellakin puolella yksilöllisempää hoitoa. Se ei tarkoita ylellisyyttä.

"Kaikki tutkimukset ovat päätyneet siihen, että yksilöllinen hoito on taloudellisesti kannattavinta", Finne-Soveri sanoo.

Laatuvertailuissa parasta kotihoitoa on kunnissa, jotka ovat vähentäneet eniten laitospaikkoja. Niissä on tosissaan mietitty kotihoidon kehittämistä. Ne, joissa yhä ajatellaan, että vanhuksen voi aina panna laitokseen, ovat jättäneet kotihoidon rempalleen.

Pitäisi miettiä, mikä lopulta on koti ja mikä laitos. Vanhusten hoitoon kaivataan lisää kirjoa: perhehoitoa, päivätoimintaa, personal trainereita ja au paireja. . .

Finne-Soverin mielestä sosiaali- ja terveysministeriö on turhaan ominut vanhustyön itselleen. Vanhuksia pitäisi ajatella joka puolella: rakentamisessa, liikenteessä, kaikissa palveluissa.

Vaikka näyttää katastrofilta, ei ole syytä paniikkiin.

Jylhä muistuttaa vanhustenhoidon taloudellisista mittasuhteista: Varsinainen hoivan tarve ei kestä vanhuksella vuosikausia, vaan sijoittuu elämän loppuvaiheeseen. Yli 90-vuotiaiden enemmistö asuu yhä kotona, tavallisessa asunnossa. Hoitolaitokseen siirrytään yleensä vasta noin kolme kuukautta ennen kuolemaa.

Hänestä vanhusten inhimillinen arkielämä pitäisi voida järjestää veroilla.

"Jos päättäjät ovat sitä mieltä, että valtion talous ei sitä kestä, se on sanottava suoraan. Sitten julkisen vallan on luotava sellaiset puitteet, että inhimillisen arjen voi järjestää jollain muulla tavalla. On järjestettävä vanhuusvakuutuksia tai vakaita sijoituskohteita, joiden kautta ihmiset voivat koota turvallisesti varoja vanhuutta varten."

Nykyiset vanhukset ovat vielä ikäpolvea, joka tyytyy vähään. Suuret ikäluokat eivät suostu mihin vain. He tulevat vaatimaan parempaa.

"Sitä vaihtoehtoa ei ole, että vanhukset jäisivät ilman hoitoa ja heitteille. Siihen ei tulla suostumaan", Jylhä sanoo.

 

Lähteenä on käytetty muun muassa toimittaja Tiina Tarkkasen keräämää tilastoaineistoa sekä ammattiliitto Superin tekemää selvitystä.
 

Näin kotihoitajan työ on muuttunut. Katso videografiikka osoitteessa hs.fi/hstv. Lue myös, mitä hoitajat itse kirjoittavat alan kriisistä.

Anna-Stina Nykänen HS, teksti
Juhani Niiranen HS, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat