Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapinallisten autoissa soi venäläinen hevi ja rap

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Minäkin olen "Venäjän Facebookissa" eli yhteisöpalvelu Vkontaktessa. En siksi, että minulla siellä oikeasti mitään ystäviä olisi, mutta sieltä saa elokuvia ja musiikkia ilmaiseksi.

Olen tallettanut kaksi balladia peräkkäin osastoon "minun musiikkini". Ensimmäinen on John Lennonin Working Class Hero, sen jälkeen soittolistallani seuraa Bob Marleyn Redemption Song.

Niin, olen angloamerikkalaisen populaarikulttuurin muovaama ihminen, se on sukupolvi-ilmiö.

Working Class Hero eli Työväenluokan sankari alkoi soida päässäni viime keväänä, kun törmäilin kapinallisten tiesulkuihin Itä-Ukrainassa. Tarkastuspisteitä miehittivät etupäässä paikalliset nuoret, työttömät pojat. Kuka missäkin kunnossa.

Kuunnelkaa Working Class Hero ja pääsette näiden nuorten miesten pään sisään kappaleen alusta lähtien: "Heti kun synnyit, sut nollattiin. Unohdettiin, kunnes tuska turrutti niin." Pikaisesti suomentaen.

Täysin arvaamattomia nuoria miehiä, täynnä sisäistä tuskaa. Työ tai nainen olisi auttanut. Mutta kun tilanne jatkui, niin pojille tuli sentään bändärityttöjä. Ihkut kapinalliset!

Kunnes homma meni vakavaksi. Nykyisin niitä poikia ei siellä enää juuri näe. Heidät on tapettu, he ovat lähteneet tai heidät on siirretty takariviin. Tai sitten mieli on muuttunut. Sota ei olekaan kivaa.

Tiesuluilla kulkulupia tarkastavat aikuiset, asialliset miehet, joilla on aina asiallinen vastaus: kyllä, voit mennä tai ei, et voi mennä. Ammattisotilaita, olipa tausta tai palkkaus ja palkan maksaja mikä tai kuka tahansa.

Länsimaisella populaarihapatuksella on taipumus työntyä säestämään erilaisia kriisejä. Serbi- ja kroaattipojat soittivat yli kaksikymmentä vuotta sitten toisilleen Metallicaa Vukovarin linjojen yli. Siinä mielessä Ukrainan sota on helpotus: venäläinen kulttuuri on omavarainen, Donbassin korealaisautoissa soi venäläinen hevi ja rap.

Tai vanhemmilla kuskeilla sellaiset helmet kuin Rakastan sinua, elämä. Venäjän Sinatraksi nimitelty donetskilaissyntyinen baritoni Iosif Kobzon, 77, esitti sen duettona kapinajohtaja Aleksandr Zahartšenkon kanssa Donetskin oopperatalossa viime lokakuussa – Zahartšenkon osuudesta ei sen enempää.

Levylistojen lisäksi Kobzon pääsi kuluneella viikolla EU:n pakotelistoille. Vuosia eturauhassyövän kanssa taistellut taiteilija kuuluu valitelleen, ettei pääse enää hoitoihin Berliiniin. Ilkeä ei saisi olla, mutta silti: Kobzon on ollut parikymmentä vuotta Venäjän duumassa päättämässä muun muassa terveydenhuollon määrärahoista.

Bob Marley julkaisi Redemption Songin, vapautuslaulun, vuonna 1980 eli vuosi ennen kuolemaansa. Samana vuonna kuin John Lennon kuoli, yhdeksän vuotta Working Class Heron julkaisun jälkeen. Kappaletta pidetään yhtenä Marleyn tärkeimmistä.

Minusta se on huono. Rikkaan supertähden sliipattua tekokapinaa tuottajan tilauksesta. Muistuttaa kovasti Donbassin nykyistä "kansannousua".

Vaikka Lennonin suorastaan pahantahtoinen ironia on voinut mennä monelta ohi, niin silti: Redemption Song on nykyisin huomattavasti tuntemattomampi kuin Working Class Hero. Tekokapina ei kestä aikaa.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Leninin sanotaan nimittäneen läntisiä kommunisteja hyödyllisiksi
idiooteiksi. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja ei ole sellainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat