Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko roskaposteista haittaa, jos niitä ei avaa?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Mennään tällä kertaa suoraan uusiin kysymyksiin.

 

Minulla on Gmail-sähköpostiosoite, johon tulee runsaasti roskapostia. Päivässä posteja voi tulla jopa viisikymmentä. Ne siirtyvät suoraan roskapostikansioon. Onko viesteistä haittaa minulle, jos en niitä avaa?

– Tietämätön Meilahdesta

 

Roskapostista ei ole vaaraa, kun se lojuu roskapostikansiossa. Tikkaremmin tietoturvaekspertin mukaan posti muuttuu vaaralliseksi vasta jos menet avaamaan sen mukana tulevia liitetiedostoja tai klikkailemaan viesteissä olevia linkkejä.

Kokonaan toinen ongelma on se, että roskapostikansiossa lojuvat viestit täyttävät postilaatikkoasi, monesti turhaan. Gmailissa tallennustilaa on niin paljon, että tämä ei yleensä ole ongelma.

Suurin riesa kohdistuukin roskapostien filtteröintiin. Vaikka Gmail on taitava lajittelemaan roskapostit erilleen muista posteista, joskus myös sinulle tarkoitettu posti saattaa joutua roskapostikansioon. Kannattaa siis vilkaista, olisiko sinne päätynyt jotain sinulle kuuluvaa. Tarkistuksen jälkeen roskapostikansio kannattaa tyhjentää.

Vaikka kansion täyttyminen ei ole tietoturvariski, roskaposti on toki ongelmallista. Suurin osa maailman sähköpostiliikenteestä on sellaista, jota vastaanottajat eivät haluaisi saada. Turha posti kuormittaa palvelimia, vie tallennustilaa ja pakottaa sähköpostin käyttäjät turvautumaan filtteröinnin kaltaisiin suojauksiin.

 

Asuntokaupan varainsiirtovero rasittaa asunnon ostajaa etenkin kiinteistökaupassa, jossa se on 4 prosenttia. Harmittaa, että asunnonvaihtajaa rangaistaan epäoikeudenmukaisella verolla. Milloin varainsiirtoveroa on alettu periä, ja miten sitä on perusteltu?

– Harmistunut

 

Varainsiirtoveron juuret ovat leimaverossa, jota alettiin periä Ruotsin valtakunnassa vuonna 1660. Alun perin vero kannettiin leimaamalla kauppakirjoja ja muita dokumentteja. Ilman leimoja kauppakirja ei ollut pätevä.

Aikanaan verot täytyi kantaa tulleilla ja tämäntyyppisillä konkreettisiin tapahtumiin sidotuilla veroilla, koska verottaminen oli nykyistä vaikeampaa. Esimerkiksi tuloveroa nykyisessä muodossaan ei ollut.

Kiinteistöjen ja osakkeiden eritasoinen verotuskin perustuu historiaan. Aikanaan kiinteistöt olivat arvokkaita ja eräänlaista perusvarallisuutta, kun taas osakkeet olivat harvinaisia.

Leimaveroa perittiin paljon nykyistä varainsiirtoveroa laajemmin, esimerkiksi velkakirjoista, perinnöistä ja arvonimistä. Vielä 1920-luvulla se tuotti yli 10 prosenttia valtion tuloista.

Leimavero korvautui osake- ja kiinteistökaupoissa nykyisellä varainsiirtoverolla vuonna 1997. Samalla kiinteistökaupan veroa laskettiin kuudesta prosentista neljään. Vastaavasti asunto-osakkeiden kaupan arvonlisäveroa nostettiin 1,6 prosentista kahteen prosenttiin vuonna 2011. Asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen kaupan verotus ovat siis lähestyneet toisiaan.

Varainsiirtoveron tarkoituksena on kerätä valtiolle tuloja. Esimerkiksi vuonna 2013 se tuotti valtiolle hieman alle 600 miljoonaa euroa.

Teknisesti varainsiirto on hyvä vero, koska sen periminen on helppoa ja kiertäminen lähes mahdotonta. Toisaalta se aiheuttaa kitkaa tilanteissa, joissa täytyy muuttaa vaikkapa työn perässä.

 

Silloin tällöin sattuu, että uni on kateissa aamuyöllä noin kello 3.30. Suomessa on varmaan paljon ihmisiä jossakin työssä ja toimessa tähänkin aikaan. Kuinka paljon heitä on? Arvioni on noin 300 000 henkilöä.

– Uneton eläkeläinen

 

Tilastokeskuksen vuoden 2013 työvoimatutkimuksen mukaan 358 000 työllistä kertoi tehneensä yötyötä neljän edellisen viikon aikana. Asiaa kysyttiin päätyön näkökulmasta – öisin sivutyötä tekevät eivät siis sisälly lukuun.

Kaikki nämä henkilöt eivät kuitenkaan ole olleet töissä samana yönä tai samalla kellonlyömällä.

Jos halutaan tietoa siitä, kuinka monta ihmistä on töissä tietyn yön tiettynä hetkenä, pitää turvautua ajankäyttötutkimukseen. Edellisen kerran, vuosina 2009–2010 tehdyssä tutkimuksessa, 3 795 ihmistä piti ajankäytöstään kirjaa kymmenen minuutin tarkkuudella.

Aineiston perusteella voidaan sanoa, että noin yksi prosentti yli kymmenvuotiaista teki ansiotyötä tai opiskeli arkiyönä kello 3.30. Koko väestöön suhteutettuna tämä olisi noin 47 000 ihmistä. Työvoimatutkimuksen mukaan yötyötä tehtiin eniten terveys- ja sosiaalialalla, kuljetus- ja varastointialalla sekä teollisuudessa.

 

Torstin remmi heittää tikkaa Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat