Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkossa Kannelmäen Prisma palvelee kuin luksusliike – kaupalle kallista ja asiakkaalle halpaa

Ruuan verkkokauppa on käsityötä. Se on kaupalle kallista ja asiakkaalle halpaa.

Sunnuntai
 
Outi Pyhäranta / HS
Melkein jokaisessa Kannelmäen Prismasta tehdyssä verkkotilauksessa on maitoa, leipää ja jauhelihaa tai kanasuikaleita.
Melkein jokaisessa Kannelmäen Prismasta tehdyssä verkkotilauksessa on maitoa, leipää ja jauhelihaa tai kanasuikaleita. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Mitä jos ei tarvitsisi käydä kaupassa? Ei hortoilla hyllyjen välissä etsimässä liemikuutioita, ei väistellä muiden ostoskärryjä eikä jonottaa kassalle, kun lapset mankuvat karkkia. Mikä määrä aikaa ja hermoja säästyisi!

Ai niin, eihän enää tarvitsekaan. Ruokaostokset voi nykyään tehdä verkossa. Ne voi tilata kotiin tai käydä noutamassa kaupasta riippuen siitä, missä asuu ja paljonko on valmis maksamaan.

Verkkokaupan osuus ruokaostoksista on yhä pieni, alle prosentin. Se johtuu ehkä siitä, etteivät asiakkaat ole ymmärtäneet, kuinka hyvä diili verkkokauppa heille juuri nyt on.

Otetaan esimerkki. Helsingin Kannelmäen Prismassa on noutopalvelu. Asiakas voi hakea verkossa tilaamansa ostokset nousematta autosta. Riittää, että avaa auton takaluukun, jonne työntekijät lastaavat kauppakassit. Palvelu maksaa halvimmillaan kolme euroa.

Verkkokauppaa käyttää nyt toistasataa asiakasta päivässä. Se työllistää vakituisesti parikymmentä työntekijää. He keräävät ostokset kaupan hyllyiltä, pakkaavat ne, tulostavat kuitit ja ojentavat ostokset asiakkaille. Yksi työntekijä palvelee noin kymmentä asiakasta päivässä. Sehän on kuin luksusliikkeessä.

Kannelmäen Prismassa käy 8 000 maksavaa asiakasta päivässä. Jos he kaikki päättäisivät huomenna tehdä ostoksensa verkossa eikä mikään muu muuttuisi, kauppaan pitäisi palkata 800 työntekijää.

Evgenia Aaltonen on yksi näistä ihmisistä, jotka käyvät työkseen kaupassa. Hän työskenteli ennen ravintola-alalla mutta pitää nykyisestä työstään enemmän. Se näkyy, kun Aaltonen kiertää Prisman pitkillä käytävillä keräämässä päivän viimeisen tilauksen ostoksia.

Aaltonen tarkistaa jokaisen mandariinin, valitsee kaikki tuotteet niin, että parasta ennen -päivämäärään on pitkä aika, ja pakkaa painavimmat tuotteet kassin pohjalle. Jos jokin tilattu tuote on loppu, hän tarvittaessa soittaa asiakkaalle ja kysyy, mitä tämä haluaa tilalle. Hän tekee työstä muistitreenin ja yrittää hakea mahdollisimman monta tuotetta vilkaisematta tablettitietokoneen antamaa listaa.

"Tämä järjestelmällisyys sopii minulle. Uskon, että verkkokauppa on tulevaisuutta, ja haluan olla osa sitä."

Mitä enemmän yksi asiakas tilaa, sitä tehokkaampaa se on kaupalle. Pienen tilauksen keräämiseen menee Aaltoselta 20 minuuttia, isoon voi mennä melkein tunti. Henkilökohtainen ennätys syntyi, kun hän keräsi 13 asiakkaan ostokset yhden työvuoron aikana. Minimimäärä on kahdeksan tilausta päivässä.

Aaltosen työtä seuratessa käy selväksi, että ruuan verkkokauppa on käsityötä. Kolmen euron hinta ei mitenkään kata kustannuksia. Silti kokeiluja tehdään, koska muuten verkkokauppa ei kehity.

Ruuan verkkokaupan edelläkävijät löytyvät Britanniasta. Viime vuonna vain verkossa toimiva Ocado teki siellä ensimmäistä kertaa voittoa. Kauppa on ollut olemassa viisitoista vuotta.

Ensimmäiset ruuan verkkokaupan kokeilut tehtiin Suomessa jo vuosituhannen vaihteessa. Kaarina Hyvönen Kuluttajatutkimuskeskuksesta tutki silloin verkkokaupan asiakkaita.

"Mitä pidempään ihmiset olivat ostaneet verkkokaupasta, sitä tyytyväisempiä he olivat."

Harva kuitenkin tarttui mahdollisuuteen. Ruuan verkkokauppa hiipui vuosiksi.

Jos ruuan verkkokaupasta tulee valtavirtaa, hypermarket tuskin on tulevaisuuden kauppa. Sen tehottomuus tulee näkyviin, kun käytävillä harhailuun käytetty aika siirtyy asiakkaalta kaupan kustannukseksi.

Pienen valikoiman kaupoissa verkkokauppa on helpompi muuttaa kannattavaksi.

"Tähän verrattuna Alepassa ostokset kerätään järjettömän nopeasti", sanoo Kannelmäen Prisman johtaja Ilkka Riiali.

Ehkä maito, leipä ja vessapaperi tilataan tulevaisuudessa tehokkaasta verkkokaupasta ja sunnuntaipäivällisen lihat suoraan tuottajalta. Tai miksi odottaa tulevaisuutta. Se on mahdollista jo nyt.

Oikaisu 23.2. klo 12.01:
Brittiläisen ruokakaupan nimi on Ocado, ei Odeco, kuten artikkelissa aiemmin kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat