Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minä keitin teetä, ja ystäväni Masha teki aborttia

Sunnuntai
 
Maria Pettersson Helsingin Sanomat

Istuimme Mashan kanssa kaksin moskovalaisessa kerrostaloasunnossa, hän vessassa ja minä keittiössä. Toin Mashalle vahvaa mustaa teetä, jota hän hörppi kouristusten välissä pöntöllä istuen samalla kun valui verta venäläiseen viemäriin.

Masha oli hommassa jo konkari. Kyseessä oli hänen kolmas aborttinsa. Se ei ole Venäjällä kovin erikoista, sillä maassa keskeytetään raskauksia enemmän kuin missään muualla. Kaksi aikaisempaa aborttia oli tehty naistenklinikalla. Se oli Mashan mielestä masentava paikka, ja niinpä hän oli käynyt ulkomaisella poliklinikalla saamassa lääkkeet kotikeskeytykseen.

Abortointi kestää aika kauan. Siinä ehtii puhua kaikenlaista. Masha halusi tietää, mistä ihmisyys minun mielestäni alkaa. Siitä nimittäin riippui, hän lisäsi kiusoitellen, pidinkö häntä murhaajana vai en.

Mielestäni kysymys oli vähän epäreilu, jos on ensin pyytänyt tukihenkilöksi aborttiin, mutta aloimme joka tapauksessa miettiä asiaa.

Keskustelu palasi mieleeni nyt, kun terveydenhuollon henkilökunnalle Suomessa halutaan lakisääteinen oikeus kieltäytyä abortista vakaumuksellisista syistä. Kansalaisaloitteen allekirjoitukset ovat parhaillaan tarkistettavina, ja aloite viedään seuraavalle hallitukselle. Kun aloitteesta aletaan keskustella, keskustellaan väistämättä myös siitä, mitä ajattelemme abortista.

Suurin osa meistä on varmaan sitä mieltä, että ihmistä ei saa tappaa.

Minä en osannut kertoa Mashalle, mistä ihmisyys alkaa, joten en osannut myöskään sanoa, minkä ikäisen tai -kokoisen olennon abortoiminen on ok.

Silloin kadehdin uskovaisia. Heillä on kysymykseen selvä vastaus: ihmisyys alkaa sillä hetkellä, kun siittiö ja munasolu yhtyvät. Mutta minusta muutaman solun rypäs ei tunnu ihmiseltä. En ajattele, että soluryppääseen on laskeutunut sielu, joka erottaa sen muista solumöykyistä ja tekee siitä ihmisen.

Masha oli sitä mieltä, että lapsi lasketaan ihmiseksi sillä hetkellä, kun se tulee ulos. Minusta yhdeksän kuukauden ikäinen olento tuntui ihmiseltä, vaikka se olisi vielä vatsan sisäpuolella. Sen tappaminen tuntuisi ihmisen tappamiselta.

Suomessa ajatellaan yleensä, että lapsi saa ihmisoikeudet syntyessään. Sen takia äitejä, jotka vaikkapa ryyppäävät lapsen vammaiseksi, ei aseteta syytteeseen. Mutta ihmisyys ja ihmisoikeudet eivät ole sama asia.

Viisaimman vastauksen kysymykseen antoi myöhemmin suomalainen kätilöystäväni. Hänen mukaansa kätilönä näkee, kuinka ihmisyys syntyy siitä, että muut alkavat pitää pientä olentoa ihmisenä. Muutaman viikon vanha alkio on pieni möykky, joka ei ulkoisesti juuri muistuta ihmistä. Vanhempien mielessä se saattaa kuitenkin olla lapsi, jolle mietitään nimiä, kalustetaan huone ja hankitaan nalle. Möykyn menettäminen voi olla musertavaa, koska vanhemmilleen se on ollut jo ihminen.

Mutta niin kaunis kuin vastaus onkin, siitä ei ole lainsäädännön perustaksi.

Nyt olemme Suomessa sopineet, että abortin voi tehdä, jos sikiö on 12-viikkoinen, erityisluvalla, jos se on alle 20-viikkoinen sekä sikiön vaikean vamman vuoksi, jos se on alle 24-viikkoinen. Rajat vaihtelevat eri maissa, eikä niitä ole säädetty miettien, mistä ihmisyys alkaa. Viikolla 12 tai 20 ei kehityksessä tapahdu mitään sellaista, minkä takia olento olisi juuri siinä kohtaa enemmän tai vähemmän ihminen.

Masha huomautti, että noin pienet lapset eivät voi selvitä hengissä, vaikka saisivat kaiken mahdollisen hoidon. Menisikö siinä ihmisyyden raja? Jos olento ei ole millään tavoin elinkelpoinen, ehkä se ei ole ihminen?

matti pikkujämsä

Tuntuu kuitenkin oudolta sitoa ihmisyys lääketieteen kehitykseen. Silloin ihmisyyden määritelmä muuttuisi ajan ja paikan mukaan. Onko suomalainen tehohoidon piiriin päässyt 24-viikkoinen enemmän ihminen kuin indonesialainen, alkeellisissa olosuhteissa syntyvä 24-viikkoinen?

Eikä sekään selitä, miksi 24-viikkoisen saa abortoida, vaikka samanikäisiä lapsia syntyy ja pysyy elossa. Abortti on sallittu viikolle 24 saakka, jos lapsi on vammainen. Vammaisjärjestöt ovat oikeutetusti kysyneet, ovatko vammaiset lain edessä vähemmän ihmisiä tai saavuttavatko he ihmisyyden poliitikkojen mielestä myöhemmin kuin muut.

Monet ovat sitä mieltä, että ihmisen saa tappaa erikoistilanteissa, esimerkiksi sodassa tai itsepuolustukseksi. Jos ajattelemme, että abortti on tällainen erikoistilanne, moraalista ongelmaa ei ole, vaikka olento olisikin jo ihminen. Tai sitten voimme vain sopia, että abortti on moraalin kannalta kinkkinen kysymys, mutta olemme silti sitä mieltä, että naisen tahto on tärkein.

Ja jotkut ajattelevat, että moraalista ongelmaa ei kerta kaikkiaan ole, piste. Sekin mielipide on täysin hyväksyttävä, jos sen pystyy perustelemaan.

Masha huomautti, että pohtiessamme abortin moraalia kuulostimme uskonnollisilta fanaatikoilta. Hän arveli, että joudumme palauttamaan feministijärjestön jäsenkirjamme – ja me sentään kannatimme nykyistä laajempaa aborttioikeutta.

Masha oli oikeilla jäljillä. Me kuulostimme uskiksilta, koska vain he puhuvat abortin moraalista julkisuudessa. Ei kuitenkaan ole mitään syytä, miksi uskovaisilla pitäisi olla yksinoikeus abortin moraalin pohtimiseen. Abortteja tekevät pääasiassa ei-uskovaiset naiset, joten on vain järkevää, että juuri he käyvät aiheesta keskustelua.

Pitkän ajan kuluttua ymmärsin, että osaa lääkkeistä, joita Masha napsi, ei ole tarkoitettu kotikäyttöön. Kerroin siitä Mashalle, joka suhtautui asiaan tyynesti. Hänelle ei jäänyt asiasta traumoja sen enempää kuin hammaslääkärikäynnistä. Toiset kuitenkin traumatisoituvat loppuiäkseen.

Traumoja voisi lieventää, jos moraalikysymykset käsiteltäisiin kunnolla etukäteen, jolloin huonoa omaatuntoa ei tarvitsisi potea jälkikäteen. Käsittely voisi olla helpompaa, jos sitä ei leimaisi vahva uskonnollinen ote.

Haluaisin kuulla muitakin ääniä. Filosofeja. Feministejä. Tutkijoita. Tavallisia miehiä, joille aborttipäätös voi tuottaa suurta tuskaa. Ja eritoten tavallisia naisia.

Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman asioita, kosketusetäisyydeltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat