Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka, olet minulle velkaa: Saako kreikkalaisilta tivata rahojaan takaisin?

Sunnuntai
 
Ville Tietäväinen
Kreikan kriisi selitettynä alle kahdessa minuutissa
Kreikan kriisi selitettynä alle kahdessa minuutissa
Miksi koko Eurooppa katsoo taas Kreikkaan? HS:n ulkomaantoimittaja Petja Pelli selittää euron tuoreimman kriisin taustat ja panokset.

Sitä haastattelua oli yritetty saada monta päivää. Oli toukokuu 2012.

Kun mikään muu ei auttanut, oli pakko mennä puoluetoimistolle kyttäämään. Ovi löytyi ränsistyneestä kerrostalosta Ateenan vähemmän maineikkaasta kaupunginosasta.

Ja nyt tuo paksut kulmakarvat omaava ja lempeän oloinen mies oli yhtäkkiä siinä. Alexis Tsipras. Hän pääsi jo ohi ja sisään, mutta hissi ei onneksi saapunut heti. Oli aikaa yhteen kysymykseen.

Tarvitseeko suomalaisen veronmaksajan olla huolissaan Kreikalle lainaamistaan rahoista, jos te voitatte vaalit?

"Katsotaan sitä myöhemmin", Tsipras vastasi. Hissi saapui.

Tuo "myöhemmin" on nyt, helmikuun lopussa 2015. Nyt katsotaan.

Tsipras, vasemmistolaisen Syriza-puolueen johtaja, on Kreikan pääministeri. Hän voitti vaalit, koska hän lupasi neuvotella uusiksi Kreikan hätälainat. Lainat, joiden vuoksi suomalaisten veronmaksajien vastuut Kreikassa ovat noin seitsemän miljardia euroa.

Ville Tietäväinen

Vaihtoehtoja on useita: Luultavimmin Kreikka jatkaa hätälainojen saajana ja maksajana hieman kevennetyin ehdoin. Mutta yhä todennäköisempää on myös se, että Kreikka ennemmin tai myöhemmin eroaa eurosta ja jättää velkansa maksamatta. Lainaa antaneet euromaat eivät saisi mitään, paitsi Suomi vakuutensa. Ne, joita ei saisi edes kutsua vakuuksiksi vaan tuottojenvaihtosopimukseksi.

Teoriassa on olemassa sekin vaihtoehto, että euromaat antavat osan velkavuoresta anteeksi. Siitä vain ei ole viitteitä, eikä Suomi sitä tahdo. Silloin mitätöityisivät Suomen vakuudet.

Nyt ei kuitenkaan keskitytä taloudellisiin skenaarioihin. Nyt pohditaan jotain vielä tärkeämpää: moraalia.

Oliko tökeröä kysyä suomalaisen veronmaksajan rahojen perään, kun Kreikka kärsi? Mitä meidän suomalaisten pitäisi ylipäänsä tuntea kreikkalaisia kohtaan? Sääliä, vihaa? Mikä olisi oikeudenmukaista?

Filosofi Timo Airaksisen vastaus on pitkä ja sisältää ehtoja, vähän kuten Kreikan lainaohjelmakin. Ensimmäinen osa on kuitenkin kirkas. Ja kuinka sopivaa, että Airaksinen viittaa saksalaiseen filosofiin. Saksalaiset ovat vetäneet Kreikka-neuvotteluissa ankarinta linjaa.

"Kantilaisessa mielessä kaikki on hyvin selvää: jos otan lainaa kaverilta ja sanon, että minä maksan takaisin, niin lupaus velvoittaa. 'Sinä lupasit', se on hyvä perustelu."

"Velallisella taas ei ole mitään perustetta olla maksamatta. 'Ei mua huvita' tai 'Ei ole rahaa' eivät ole hyviä perusteluita."

Eli jos Immanuel Kantilta kysytään, Tsiprasille esitetty kysymys ei ollut tökerö.

Airaksinen on käytännöllisen filosofian professori Helsingin yliopistossa. Tämän käytännöllisemmäksi ei taida filosofia enää muuttua.

Filosofin mukaan yksilöiden suhteissa ei voida ajatella, että velan antajalla olisi velvollisuus antaa velka anteeksi. "Sen sijaan anteeksi antaminen voi olla hyveellistä ja joskus hyvinkin hyödyllistä."

Hyödyllistä?

"Ajatellaan vaikka, että velallinen on paljon velkaa minulle ja uhkaa mennä konkurssiin ja tuhoutua ja tehdä itsemurhan. Ehkä silloin ei ole hyvä painostaa, jotta saisi joskus edes osan rahoistaan takaisin."

Jos velan antaja siis haluaa olla hyveellinen ja viisas, hänen pitää huomioida velallisen kunto. Kuvitellaan, että annan velkaa kaverille, vaikka jo alun pitäen tiedän hänen käyttävän rahat huonosti ja itselleen haitallisesti. Enkö silloin saa mitä tilasin, kun menetän rahani?

Airaksisen mukaan moraalinen oikeus ei tästä muutu mihinkään. "Voin vaatia, että saan velkani takaisin hulttiokaveriltani, mutta en voi sitä odottaa. Ne ovat kaksi eri asiaa."

Sijoittajat lainasivat Kreikalle vuosina 2001–2009 rahaa suruttomasti, vaikka niille ei voinut olla epäselvää, kuinka huteralla perustalla Kreikan valtiontalous oli. Kreikalta kun sai hieman parempaa korkoa kuin muilta euromailta. Lisäksi sijoittajat laskivat – aivan oikein –, että tiukan paikan tullen Kreikka pelastettaisiin euromaiden veronmaksajien rahoilla. Ensimmäisistä hätälainoista valtaosa meni siihen, että Kreikka maksoi sijoittajille takaisin korkojen kera.

Lopulta sijoittajat saivat osansa tuskasta, kun yli puolet niiden Kreikka-saatavista pyyhittiin pois kolme vuotta sitten.

Sijoittajat siis laiminlöivät vastuutaan Kreikan arvioimisesta, koska tiesivät ottavansa riskin suomalaisenkin veronmaksajan kustannuksella. Mutta vähentääkö tämä Kreikan vastuuta velastaan Suomelle? Olisihan Kreikka voinut kieltäytyä euromaiden hätälainoista ja erota eurosta. Kreikka kuitenkin halusi pysyä mukana. Mikään yksityinen sijoittaja ei enää suostunut Kreikalle lainaamaan. Euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto suostuivat. Nekin toki tiesivät – me tiesimme – Kreikan ongelmat. Mutta meillä oli huoli koko euroalueen kohtalosta.

Ehdot olivat tiukat, ja ne olisi voitu muotoilla toisin. Kansainvälinen valuuttarahasto on virheitään myöntänytkin. Samalla on muistettava, että löysemmillä ehdoilla lainarahaa olisi tarvittu vielä enemmän. Kenen taskusta ne rahat olisi otettu?

Kreikka oli – kuten se nytkin haluaa korostaa olevansa – itsenäinen valtio. Se oli ota tai jätä -tilanteessa. Se päätti ottaa. Eikö se ole siitä vastuullinen?

En se minä ollut, vaan korruptoituneet poliitikot. Matkustin Kreikkaan eurokriisin kuumimpina vuosina kolme kertaa haastattelemaan kreikkalaisia. Tuo vastaus oli yleisin, kun kysyin kadunmiehiltä ja -naisilta heidän vastuustaan: Poliitikot ottivat velan ja tuhlasivat rahat, en minä. Kaikki pitäisi kerralla erottaa.

Kuten kohta huomaamme, tämä vastaus ontuu. Ennen kaikkea se kuitenkin osoittaa tarpeelliseksi varauksen, jonka Timo Airaksinen pian tekee: yksilöä ja valtiota on lopulta vaikea rinnastaa.

Henkilösuhteissa yksilö edustaa suoraan itseään. Valtiosuhteissa yksilöitä edustavat hallitukset, jotka vaihtuvat ja joiden kuuluukin vaihtua. Kun sanon "hei Kreikka, maksaisitko velkasi", puhun eri aikoina eri ihmisille.

Airaksisen mielestä on demokratian peruspiirre, että kansa saa muuttaa mieltään. "Pitää voida erottaa p**kahallitus ja purkaa sen tekemät idioottisopimukset."

Jos Suomen tuleva hallitus päättäisi viedä keskioluen Alkoon, totta kai sitä seuraava hallitus saisi tuoda sen takaisin kauppaan. Kreikan velkaan liittyy kuitenkin kolmansia osapuolia. Lakkaavatko muille maille tehdyt lupaukset painamasta sillä hetkellä, kun hallitus vaihtuu?

"Valtioiden välisissä sopimuksissa vahvinta on paperi, jolle ne on kirjoitettu", Airaksinen toteaa kylmästi. Hänestä kyse on nyt machiavellilaisestä asetelmasta, jossa Kreikan ja Suomen neuvottelijat ovelasti puolustavat omien kansojensa etuja. Demokratia vastaan demokratia.

Näin kai se on. Ja samalla siitä, miten asiat ovat, ei voi päätellä sitä, miten niiden pitäisi olla. Myös valtioiden välisten sopimusten pitäisi painaa.

Airaksinen myöntyy. "Totta kai ihannetilanteessa myös kansojen välisiä järjestelyjä pystyttäisiin valvomaan. Tällaista maailmanhallitusta vain ei ole."

Lähimmäksi pääsevät maailman rahoitusmarkkinat. Ne rankaisisivat Kreikkaa, jos se pettäisi lainoittajansa. Markkinoiden ongelmia kuitenkin ovat kasvottomuus ja oikullisuus. Eihän sellainen tuomari ole reilu.

Vieläkään en ole saanut vastausta. Pitäisikö kreikkalaista kovistella vai ymmärtää?

Reportaasimatkoillani olin taipuvainen sympatiaan. Olihan totta, että kreikkalaiset olivat tulleet omien johtajiensa pettämiksi.

Syksyllä 2009 pääministeri läväytti julki todelliset alijäämäluvut, jotka yllättivät myös Kreikan kansan. Mutta se väite ei ollut totta, että Kreikan veloista olisi hyötynyt vain pieni eliitti. Rahoilla palkattiin lisää virkamiehiä ja pidettiin sosiaalietuudet korkeina. Veronkiertokaan ei ollut vain rikkaiden harrastus.

Toiveeseen poliitikkojen erottamisesta taas saattoi vastata kysymyksellä: miksette jo erottaneet?

Kreikkalaiset äänestivät vuosikymmenien ajan valtaan samat kaksi puoluetta. Enemmän kreikkalainen on heidän teoistaan vastuussa kuin suomalainen veronmaksaja, eikä sitä muuta se, että kreikkalaiset nyt tammikuussa lopulta antoivat näille puolueille potkut.

Sitten on tietenkin se säälin hyve. Kreikkalaiset ovat todella saaneet kärsiä. Monen palkasta on lähtenyt puolet pois, ja sairaanhoito on ajautunut häpeälliseen tilaan. Onhan olemassa sellaisiakin kansainvälisiä sopimuksia kuin YK:n ihmisoikeussopimukset, Airaksinen muistuttaa. Voisimme todeta, että kreikkalaisten elämä on kurjistunut niin paljon, että velat pitää mitätöidä.

Mutta silloin pitää kyllä antaa anteeksi myös Viron velat.

Tämä on yksi nykytilanteen kummallisuuksista. Samalla kun euromaa Viro on muiden mukana Kreikan hätälainan takaajana, sen minimipalkka (390 euroa) on vielä kreikkalaistenkin minimipalkkaa (580 euroa) pienempi. Tuota minimipalkkaa Tsipras on nyt luvannut nostaa, Viroakin uhmaten.

Rakkaus on koossa pitävä voima. Suomi esimerkiksi takaa, ettei yksikään Suomen kriisikunnista mene konkurssiin ja että niissäkin ihmiset saavat palvelunsa. Emme kyseenalaista tätä. Me olemme kaikki osa yhteistä Suomea ja pidämme koko Suomesta huolta. Kreikan euroerosta voidaan neuvotella, kriisikuntien Suomi-erosta ei toivottavasti koskaan.

EU ei ole kansakunta, valtio eikä edes liittovaltio, mutta siitä voidaan sellainen tehdä.

Nyt tullaan kysymyksen ytimeen.

Jotta suomalainen veronmaksaja voisi päättää, mitä hän ajattelee Kreikan velasta, hänen pitää ensin päättää, kuinka paljon hän tuntee solidaarisuutta kreikkalaisia kohtaan.

Tai kuten Airaksinen muotoilee: kuinka paljon hän heitä rakastaa.

Rakastamista helpottaisi, jos Kreikka suhtautuisi tilanteeseensa eri tavalla.

"Suomalainen on tottunut siihen, että köyhän pitää olla nöyrä", Airaksinen sanoo.

"Se on hyvin pohjoismaalaista ja liittyy vanhaan maalaisyhteiskuntaan. Isäntä hyvyyttään antoi, jos torppari oli nöyrä."

Kreikka on kuitenkin päättänyt olla nöyristelemättä.

 

Kirjoitusta varten on haastateltu myös Kuntaliiton apulaisjohtajaa Reijo Vuorentoa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat