Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lars Vilksin vaaran vuodet

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Arttu Muukkonen HS
Lars Vilks vierailiSuomessaIin taidebiennaalissa vuonna 2010. Hän esiintyi tilaisuudessa salanimellä.
Lars Vilks vierailiSuomessaIin taidebiennaalissa vuonna 2010. Hän esiintyi tilaisuudessa salanimellä. Kuva: Arttu Muukkonen HS

Heinäkuu 2007
Lars Vilksiltä on tilattu piirroksia koira-aiheiseen taidenäyttelyyn. Piirrokset otetaan alas päivää ennen avajaisia Tällerudissa. Paikallislehden toimittaja kirjoittaa tästä jutun.

Elokuu 2007
Maakuntalehti Nerikes Allehande julkaisee Vilksin piirroksen, jossa profeetta Muhammed on kuvattu koirana. Päätoimittaja puolustaa taiteen vapautta pilkata uskontoja. Uutinen leviää, ja tapaus saa kansainvälistä huomiota. Arabimaissa protestoidaan. Pakistan, Egypti ja Iran tuomitsevat piirroksen virallisesti.

Syyskuu 2007
Terrorijärjestö al-Qaida lupaa 100 000 dollaria Lars Vilksin tappajalle.

Maaliskuu 2009
Poliisi pidättää Tukholmassa talousrikostutkinnan yhteydessä somalitaustaisen miehen ja löytää tämän kotoa kartan, johon on kuvattu reitti Vilksin kotiin.

Lokakuu 2009
Irlannissa paljastuu yritys salamurhata Lars Vilks, kun Jihad Janena internetissä itseään kutsuva yhdysvaltalainen Colleen LaRose pidätetään. LaRose tuomitaan vuonna 2014 kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Marraskuu 2009
Kalmarin taidemuseon hallitus peruu Vilksin retrospektiivisen näyttelyn vedoten sen laatuun. Museopäällikkö ja intendentti vastustavat päätöstä.

Maaliskuu 2010
Irlannissa pidätetään seitsemän ihmistä salamurhan suunnittelusta epäiltyinä. Yksi heistä tuomitaan myöhemmin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen.

Useat ruotsalaislehdet julkaisevat Vilksin piirroksen osoittaakseen solidaarisuuttaan.

Terrorijärjestö al-Shabaab julkaisee videon, jossa se kehottaa seuraajiaan teloittamaan Vilksin.

Toukokuu 2010
Kolme nuorta hyökkää Vilksin kimppuun Uppsalan yliopiston luennolla tämän näytettyä iranilaisen videon, jossa kaksi homoseksuaalia on pukeutunut profeetta Muhammed -naamioihin. Kaksi poliisia ja Vilks loukkaantuvat lievästi. Epäillyt päästetään myöhemmin vapaiksi.

Vilksin koti yritetään polttaa. Vilks ei ole palon aikaan kotona. Kaksi nuorta veljestä saa tuhopolton yrityksestä vuoden vankeustuomion.

Kesäkuu 2010
Vilks osallistuu Suomessa Iin taidebiennaaliin torniteoksella. Tieto taiteilijan läsnäolosta vuotaa julkisuuteen, joten Vilks ei tule avajaisiin mutta on myöhemmin mukana tapahtumassa.

Joulukuu 2010
Irakissa syntynyt Ruotsin kansalainen, tekee itsemurhaiskun Tukholman Bryggargatanilla. Tekijän lisäksi iskussa loukkaantuu kaksi ihmistä. Poliisi arvelee iskun epäonnistuneen, sillä vain osa pommeista räjähti.

Tekijän uutistoimistolle ja poliisille ennen iskua lähettämällä videolla mainitaan myös Vilks. Al-Qaidaan kytkeytyvät verkkosivustot väittävät, että itsemurhapommittajan kohteena olisi ollut jokin Muhammed-pilakuvia julkaisseista sanomalehdistä.

Syyskuu 2011
Kolme miestä pidätetään näiden mentyä veitsin varustautuneina taidenäyttelyyn, jonne Vilks on blogissaan sanonut tulevansa. Miehet vapautetaan myöhemmin.

Helmikuu 2012
Yleisö huutaa solvauksia ja heittelee Vilksiä kananmunilla Karlstadin yliopistossa pidetyllä luennolla.

Poliisi saartaa Vilksin tontin pommi-epäilyjen vuoksi. Hälytys osoittautuu vääräksi.

Syyskuu 2012
Vilks on puhujana islaminvastaisen Sion-järjestön kokouksessa New Yorkissa. Esityksessään hän kertoo, mitä pilakuvasta seurasi.

Lokakuu 2014
Vilks pitää Oslossa puheen, jossa hän puolustaa useita tuomioita kiihotuksesta kansanryhmää vastaan saanutta tunnettua ruotsalaista katutaiteilijaa Dan Parkia. Antirasistinen järjestö osoittaa kadulla mieltään.

Helmikuu 2015
Kaksi sivullista kuolee ja viisi poliisia loukkaantuu Kööpenhaminassa juutalaiseen synagogaan ja kulttuuritalo Krudttøndeniin kohdistuneessa terrori-iskussa. Krudttøndenissa on iskun aikaan käynnissä Lars Vilks -komitean keskustelutilaisuus, johon myös Vilks osallistuu. Iskujen tekijä kuolee myöhemmin poliisin ampumiin luoteihin. Nuori mies halusi tiettävästi Syyriaan taistelemaan Isis-terrorijärjestön joukkoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat