Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kimmo Oksasen silmä alkoi kutista, ja pian kasvot olivat tuhoutuneet

Sairaus tuhosi Kimmo Oksasen kasvot ja pakotti hänet miettimään ulkonäön merkitystä.

Sunnuntai
 
Kimmo Oksanen kirjoitti kirjan sairaudesta, joka tuhosi hänen kasvonsa
Kimmo Oksanen kirjoitti kirjan sairaudesta, joka tuhosi hänen kasvonsa
Raju bakteeri- ja virusinfektio oli viedä Kimmo Oksasen hengen kuusi vuotta sitten. Viisi vuotta sairastumisensa jälkeen hän vetäytyi isovanhempiensa taloon ja ryhtyi kirjoittamaan kokemuksistaan. Videolla hän lukee otteen kirjastaan. Toimittaja: Meri Valkama, kuvaus ja leikkaus: Lauri Rotko.

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2015.

Viereisen pöydän pieni poika kääntää päänsä kohti miestä, kaljua, kasvoiltaan arpeutunutta. Hän jää tuijottamaan, aivan kuin ei pystyisi pitämään silmiään erossa.

Kieltämättä mies on huomiota herättävä: Kasvot ovat täynnä rosoja ja kraattereita, erisävyisiä, tilkkujen lailla toisiinsa kiinnittyneitä ihoalueita. Korvanipukoita, kulmakarvoja tai ripsiä ei ole lainkaan. Mustasankaisten silmälasien läpi erottuvat punoittavat silmät.

Ravintolapöydässä Helsingin Katajanokalla istuva Kimmo Oksanen, 54, on kuuden viime vuoden ajan tottunut tuijotukseen. "Olisit nähnyt, miten minua katsottiin neljä vuotta sitten."

Kaikki alkoi tässä, täsmälleen samassa ravintolapöydässä Grand Marina -hotellissa. Sen äärellä Oksanen istui 4. lokakuuta vuonna 2008 ja työsti romanikerjäläisistä kertovaa kirjaansa, kun toista silmää alkoi kutittaa. Pöydän toisella puolella joukko ruotsalaisia eläkeläisiä tanssi Abban Waterloon tahdissa. Heitä katsellessaan Oksanen ajatteli: Elämä on lyhyt ja nopea. Kohta minäkin olen kuten nuo. Ja sitten kuolen.

Lauri Rotko
Kimmo Oksanen on joutunut sairastumisensa jälkeen pohtimaan, mitä peilikuva merkitsee.
Kimmo Oksanen on joutunut sairastumisensa jälkeen pohtimaan, mitä peilikuva merkitsee.

Kutina silmässä yltyi. Oksanen jätti Abba-fanit tanssimaan ja lähti kotiinsa. Seuraavana aamuna silmään oli kohonnut yksi suuri ja muutama pieni rakkula. Illalla toinenkin silmä oli sairastunut. Pian rakkuloiden määrä oli moninkertaistunut ja voimat kadonneet. Oksanen kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan. Vielä hän ei sitä tiennyt, mutta elämä sellaisena kuin hän oli siihen tottunut, oli päättynyt.

Kehoon olivat hyökänneet vaikea herpesvirus ja aggressiivinen stafylokokkibakteeri.

Lokakuun alussa 2008 Kimmo Oksanen oli palannut matkalta Romaniasta. Siellä hän oli vieraillut romanien asuinalueilla ja kerännyt materiaalia kirjaansa varten. Aihepiiri oli hänelle entuudestaan tuttu: Oksanen työskenteli Helsingin Sanomien toimittajana ja oli pureutunut erityisesti yhteiskunnan heikoimpien, kuten romanikerjäläisten, tarinoihin. Niistä hänet oli myös työssään palkittu.

Romaniassa hän oli halunnut löytää Helsingissä puolisen vuotta aiemmin syntyneen vauvan ja nähdä, missä tämä eli. Häntä oli onnistanut. Maan pohjoisosassa, transilvanialaisessa kylässä, hän oli pidellyt vauvaa sylissään, katsellut mekastavia mustalaislapsia. Puutarhoissa omenat, appelsiinit, kirsikat ja rypäleet olivat roikkuneet pulleina ja kypsinä.

Vain pari viikkoa matkansa jälkeen Oksanen makasi sairaalassa tunnistamattomaksi muuttuneena. Virus- ja bakteerijoukot etenivät tappavalla vauhdilla kudoksia tuhoten. Pää oli turvonnut jalkapallon kokoiseksi. Silmät olivat peittyneet rakkuloiden ja paiseiden alle. Kudosnesteet, veri ja hoitovoiteet valuivat puroina päätä pitkin samaan aikaan kun lääkärit ja hoitajat taistelivat estääkseen infektioiden leviämisen verenkiertoon. Koska sekä silmät että korvat olivat muurautuneet umpeen, Oksanen oli käytännössä sokea ja kuuro. Hän pyysi hoitajaa pitämään kädestä kiinni. Kosketus varmisti, että hän oli edelleen olemassa.

Myöhemmin, sairaalasta jo päästyään, Oksanen sai tietää, että vastaavaa, yhtä rajua infektiota oli hoidettu Meilahden sairaalan infektio-osastolla muutama vuosi aiemmin. Potilas oli kuollut.

Kudokset olivat tuhoutuneet syvältä. Kulmakarvani ja silmäripseni olivat sulaneet, samoin korvanipukkani. Suu oli pienentynyt ja ylähuuli kääntyi vinoon. Näytin avaruushirviöltä, Tähtien sota -elokuvan pahalta mutantilta, tai kuten avopuolisoni minua luonnehti: sammalen alta nousseelta maahiselta, jossa kiertää vähän zombien verta.


Niin Kimmo Oksanen kirjoitti sairauden pahimman vaiheen selätettyään ja sairaalasta päästyään. Kasvot eivät palanneet ennalleen, vaan tuhoutuivat kokonaan. Ulkonäön merkitys oli määriteltävä uudestaan.

Mitä ulkonäkö oikeastaan on? Mitä siitä voi ihmisestä päätellä? Kuinka paljon se, miltä näytämme, määrittää sitä, keitä olemme, mitä elämässä saavutamme, miten meidät nähdään?

"On väitetty, että ennen sairastumistani olin kivannäköinen kundi. Kun kasvoni tuhoutuivat, yksi kaveri kysyi, tulisiko minusta enää samanlaista, keskimääräistä symmetrisempää. Ei tule, vastasin. Toinen kaveri kysyi, tulisiko minusta vielä sama kaunis poika. Ei tule, vastasin."

Oksanen uskoo, että aiempi miellyttävä ulkonäkö päästi hänet elämässä helpommalla kuin monet muut. Oli töitä, oli naisia, oli mahdollisuuksia. Ulkonäköön kiinnittivät runsaasti huomiota muut, mutta myös hän itse.

"Sellaisilta ihmisiltä saattaa unohtua muiden ominaisuuksien kehittäminen. Että muunkin kuin ulkonäön avulla voi yhteiskunnassa pärjätä. Siinä mielessä sairaus saattaa olla minun kaltaiselleni ihmiselle myös siunaus eikä vain kirous."

Kasvojen tuhoutuminen pakotti Oksasen pohtimaan peilikuvan merkitystä. Syntyi vahva näkemys: Peilikuvaa ei ole olemassakaan. On vain heijastus, jolla ei ole yhtäkään omaa ajatusta. Sen varaan on turha rakentaa maailmaa. Oikeastaan parasta on, jos rysäyttää heijastuksensa pirstaleiksi ja astuu sen läpi.

"Vasta sieltä alkaa toisten ihmisten maailma."

Nykyään Oksaselle on selvää, että ulkonäön perusteella ei kannata tehdä tulkintoja.

"Mutta silmiin katsominen kannattaa."

Viisi vuotta sairastumisensa jälkeen Oksanen jäi työstään vuodeksi vuorotteluvapaalle, vetäytyi isovanhempiensa vanhaan taloon Sysmään ja alkoi kirjoittaa. Sielu ja ruumis olivat niin täynnä traumoja, ettei hän pystynyt toimimaan. Muistojen lataaminen paperille asetti tapahtumat johonkin järjestykseen.

Syntyi kirja, Kasvonsa menettänyt mies.

Sysmässä Oksasesta eivät purkautuneet ainoastaan muistot sairastumisesta. Isovanhempien talossa mieli alkoi työstää myös lapsuutta, vanhempien 1960-luvun lopulla kokemaa konkurssia ja sen seurauksia.

Oli aikoja, joina kirjoittaminen tuntui venäläiseltä ruletilta, niin syvällä Oksanen kävi louhiessaan suhdettaan isäänsä ja äitiinsä ja itseensä. Välillä hän pelkäsi sairastuvansa uudestaan pelkästä muistelemisesta. Niinä aikoina hän saattoi viettää pitkiä aikoja kyläkeskuksessa kaljalla, olla kirjoittamatta päiviä.

Sysmän talon pihassa Oksanen hakkasi päivittäin ison pinon halkoja ja ajatteli. Lämmitti taloa ja saunan. Söi, nukkui, kirjoitti – ja sitten taas hakkasi halkoja. Viiden kuukauden aikana Oksanen laihtui 20 kiloa. "Kaikki ulkoiset merkit viittasivat siihen, että monologin pitäminen tietokoneelle teki hyvää. Jotakin tarpeellista tuli ulos. Puhdistuin."

Ei tämä ole rankinta, mitä on tapahtunut. Monelle on tapahtunut paljon ikävämpiä asioita. Monet ystävistäni ovat kuolleet. Joidenkin lapsi on kuollut. Mutta tämä on rankinta, mitä minulle on tapahtunut. Siksi juuri minun on kerrottava juuri tämä.

Sysmässä Oksanen ymmärsi esimerkiksi, että ilman isäänsä hän tuskin näkisi yhteiskunnan eriarvoisuutta yhtä selvästi – tai kokisi tarvetta pureutua siihen työssään.

"Kun isä teki konkurssin, hän vei minut katsomaan roskasäiliötä, jossa asui nainen aikuisen poikansa kanssa. Säiliön pohjalla oli patja, seinät oli vuorattu sanomalehdillä. Isä sanoi, että on se helvetti, kun ei yhteiskunta pysty näitäkään auttamaan. Jos hän ei olisi sitä tehnyt, tuskin olisin oppinut näkemään ihmisten välistä eriarvoisuutta yhtä kirkkaasti."

Oksanen sanoo nostavansa työssään esiin asioita, jotka vaivaavat häntä. "Kun on tässä asemassa, olisi suuri synti olla tekemättä niin."

Lapsuuden kokemukset – konkurssi, köyhyys ja perheen hajoaminen – saivat Oksasen näkemään enemmän pimeitä kuin valoisia asioita. Sairastuminen on tehnyt kärsimyksen näkemisestä entistä vaikeampaa. Nykyään muiden kipu muuttuu herkästi omaksi kivuksi.

Kun edessä istuu mies, jonka kasvot sairaus on syövyttänyt syvältä, hätkähdyttää kuulla hänen sanovan:

"Minä olen mielettömän onnekas."

Sen jälkeen hän on hiljaa, nieleskelee hetken ennen kuin saa jatkettua.

"En kestä sitä, että joillakin on niin helvetin huono onni, että he putoavat sellaiseen yhteiskunnan tai maailman tilanteeseen, ettei heillä ole mitään. Minä olen saanut niin paljon. Minun selviämiseni eteen ovat kymmenet lääkärit ja hoitajat tehneet töitä."

Oksanen sanoo pitävänsä ymmärrettävänä, jos joku pitää itsekeskeisenä omasta sairastumisesta kirjoittamista. "On Syyria ja on Kongo. On ebola, Irak, Pariisi ja Tanska. Ja silti jätkä kirjoittaa 280 sivua omasta naamastaan. Mutta maailman suurimmissakin kriisipesäkkeissä jokainen kärsimys kärsitään kerrallaan ja jokainen lohtu otetaan vastaan kerrallaan. Työssäni kirjoitan muiden tarinoita, mutta tämä minun oli tehtävä itsestäni, omasta kärsimyksestäni."

Sitä Oksanen ei ehkä ymmärräkään, kuinka paljon valoa hän lopulta maailmassa näkee. Se käy selväksi sekä hänen puheistaan että kirjasta: Olen muutamalla tonnilla saanut miljoonan euron palvelut. Enkö siis jo nyt voi pitää itseäni lottovoittajana?
 

Kimmo Oksasen kirja Kasvonsa menettänyt mies HS:n arviossa.

Heidi Piiroinen HS
Kimmo Oksanen joulukuussa 2006.
Kimmo Oksanen joulukuussa 2006.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat