Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko mitään järkeä lääkitä sairasta lasta jaffalla?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
IKON Graphics
Kuva: IKON Graphics
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Aiemmin yksi lukijoistamme otti esiin sen, että Kauniiden ja rohkeiden Brookea kutsutaan jälleen sinkkuvaiheessaan Miss Loganiksi. C-J Åhman perehtyi asiaan katsomalla parikymmentä saippuasarjan jaksoa.

Hän kirjoittaa: "Englanninkielinen 'Miss'-etuliite tarkoittaa nykyään yleensä nuorta, naimatonta naista. Sen sijaan 'Ms.' on siviilisäätyneutraali ilmaus. Kirjoitettuina ero on selkeä, mutta 'Miss' lausutaan [mis] ja 'Ms.' taas [miz], lähes huomaamaton surina lopussa. Brookea kutsutaan tällä hetkellä mitä ilmeisimmin Ms. Loganiksi. Vaikeus käännöksessä on siinä, ettei ilmaisulle löydy omaa sanaa, vaan sekä 'Ms.' että 'Miss' on suomeksi neiti."

Sitten kysymyksiin.

 

Mikä on se logiikka, jolla jälkeen jääneet yhdistävät samaan kuolinilmoitukseen vuosia aiemmin kuolleita henkilöitä? Kuolemien välissä olen nähnyt olevan jopa 8 vuotta. Oletan, että kyse on pitkäaikaisista aviopareista, mutta eikö aikanaan kuollut ole omaa ilmoitusta saanut vaan on jääty odottamaan toisen kuolemaa? Kyseessä on kummallinen käytäntö, josta olisi syytä päästä eroon.

– Targa 964

 

Kuolinilmoituksen sisältö on hyvin pitkälle omaisten tahdon varassa. Hautaustoimistossa tai sanomalehdissä ilmoituksiin ei sen kummemmin puututa, ellei jokin omituisuus erityisesti pistä silmään. Silloin asiasta voidaan kysyä hienovaraisesti.

Osa kuolinilmoituksista tosiaan kertoo useammasta vainajasta. Käytäntöön ei kuitenkaan ole olemassa erityistä ohjeistusta. Kyse voi olla esimerkiksi liikenneonnettomuudessa menehtyneistä perheenjäsenistä tai lyhyen ajan sisällä kuolleista sisaruksista. Useimmiten yhteinen ilmoitus koskee puolisoita.

Siitä, kuinka pitkältä ajalta vainajia voi liittää samaan ilmoitukseen, ei myöskään ole ohjeita. Joskus välissä voi olla useita vuosia. Aikaisemmin kuolleella on voinut olla aikoinaan lehdessä oma ilmoitus, tai sitten perhe ei ole laittanut sitä esimerkiksi taloudellisista syistä.

Ilmoituksen vainajilla voi olla eri sukunimikin. Sanomalehdissä ei yleensä aleta udella, millainen historia vainajia yhdistää.

Yhteinen ilmoitus voi siis kertoa monesta asiasta. Eri aikaan kuolleiden puolisoiden kohdalla sen tarkoitus lienee symboloida sitä, että pariskunta on nyt ikuisesti yhdessä.

 

Mietimme, mistä on saanut alkunsa tämä tapa, että kipeänä oleville lapsille juotetaan jaffaa. Kun muitakin sokeripitoisia nesteitä on olemassa, miksi juuri jaffa? Onko taustalla kenties jonkin valtakunnallisen julkaisun suositus tai kaupallinen tiedote?

– Aivot ja Ulkonäkö

 

Kuulun itsekin niihin, joita lapsena lääkittiin jaffalla aina kun oksennustauti yllätti tai maha oli muuten kipeä. Siinä lohduttomassa tilassa keltainen kupliva juoma oli parasta mitä tiesin.

Lasten infektiotautien erikoislääkäri Eeva Salo HUS:sta kertoo puhelimessa, että eri kulttuureissa on lääkitty ripuloivaa lasta eri tavoin.

Joskus on oltu antamatta mitään. Silloin on ajateltu, että jos lapsi ei saa mitään, eipä hän myöskään ripuloi. Tämä on tietysti hengenvaarallista.

Suomessa jaffa nähtiin pitkään yhtenä kotikonstina estää elimistön kuivumista. Kyse ei kuitenkaan ollut mistään valtakunnallisesta hoitosuosituksesta vaan pikemminkin tavasta, joka ehti pinttyä parin vuosikymmenen aikana.

Se, miksi juuri jaffaa suosittiin, liittyy luultavasti Suomen taloudelliseen kehitykseen ja siihen, ettei varteenotettavia kilpailijoita ollut.

Hartwall toi appelsiinijuoman markkinoille vuonna 1949 eli aikana, jolloin sokeria vielä säännösteltiin. Juoma oli laatuaan ensimmäinen Suomessa ja pitkään luksustuote.

Suomen rikastuminen on ollut valtavan nopeaa. Nykyään koteihin kannetaan puolentoista litran virvoitusjuomapulloja, mutta aikoinaan pienet jaffapullot olivat ylellisyyttä, Salo sanoo.

Jaffaa alettiin suosia lasten nestetasapainon hoidossa, koska siitä sai energiaa ja vettä. Appelsiinin maku saattoi myös luoda mielikuvan terveellisyydestä. Ainakin sairas lapsi oli helpommin houkuteltavissa, kun hoitomuotona oli harvinainen herkku.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, eikä keltaista jaffaa enää suositella samaan tarkoitukseen.

Siinä on liikaa sokeria, ja ripuloiva lapsi tarvitsee myös suoloja, Salo sanoo.

Hän kehottaa suosimaan apteekista saatavaa ripulijuomaa, jossa on sokeria ja suolaa sopivassa suhteessa. Lisäksi pitää jatkaa lapsen normaalia ruokintaa. Sen sijaan omatekoisia suolasekoituksia ei kannata tehdä.

Aina joskus tulee vastaan tapauksia, joissa ne ovat johtaneet lapsen myrkytystilaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat