Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sauli Niinistön presidenttikausi on puolivälissä, mutta tärkein tehtävä on vasta edessä

Suomen täytyy löytää lähivuosina kumppani puolustukseen. Vaihtoehtoja on kaksi: Ruotsi tai Nato.

Sunnuntai
 
Jussi Helttunen
Presidentti Sauli Niinistö puhui Puolustusvoimille kesäkuussa 2012.
Presidentti Sauli Niinistö puhui Puolustusvoimille kesäkuussa 2012. Kuva: Jussi Helttunen

Presidentti Sauli Niinistön ensimmäinen kausi oli sunnuntaina tasan puolessavälissä.

Edessä on vielä tärkein ja vaativin tehtävä: Suomen on lähivuosina määriteltävä uudelleen paikkansa poliittisella kartalla.

Edellisen kerran paikka määriteltiin kaksikymmentä vuotta sitten, kun Suomesta tuli Ruotsin ja Itävallan kanssa Euroopan unionin jäsen. Silloin päätettiin myös, ettei Suomi pyri Naton jäseneksi.

Määritelmä kuului: Suomi on poliittisesti liittoutunut, koska se kuuluu Euroopan unioniin. Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton, koska emme kuulu Natoon.

Linjan määrittely jousti ilmansuunnan mukaan. Kun puhuttiin länteen, korostettiin EU-jäsenyyttä. Kun puhuttiin itään, painotettiin sotilaallista liittoutumattomuutta. Se oli helppoa rauhallisena aikana.

Ukrainan sodan aikana tilanne on muuttunut, sillä lännen ja Venäjän suhteet ovat kiristyneet ilmeisesti pitkäksi aikaa.

Sen seurauksena Suomen pitää määritellä asemansa uudelleen, jotta muut maat sekä kansainväliset toimijat tietäisivät, mihin ryhmään Suomi kuuluu.

Miten Suomen paikka määritellään Niinistön ensimmäisen presidenttikauden lopulla, siis vuonna 2018?

Vaikkapa näin: Suomi on poliittisesti liittoutunut, koska se kuuluu Euroopan unioniin. Suomi on puolustusyhteistyössä Ruotsin kanssa.
Mikä siis muuttuu?

Määritelmän loppuosa muuttuu, jos Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö tiivistyy. Yhteistyö ei tarkoita puolustusliittoa, mutta siitä voi aikaa myöten kehittyä puolustusliitto.

Miten suhde muuttuu Natoon?

Jäsenyys ei ole vuoteen 2018 mennessä realistinen vaihtoehto. Suomi ja Ruotsi pysyvät Naton rauhankumppaneina, ja molempien yhteinen etu on, että Nato noteeraisi edelleen rauhankumppaninsa ja antaisi niille uusia kriisinhallintatehtäviä.

Naton takia Suomi ja Ruotsi joutuvat vaalimaan suhteitaan länteen, erityisesti Yhdysvaltoihin.

Niinistö ei ole vieläkään onnistunut pääsemään Barack Obaman vieraaksi Valkoiseen taloon. Kutsun kanssa tulee kiire, sillä Obaman presidenttikautta on jäljellä enää kaksi vuotta.

Miten Suomen suhde muuttuu Venäjään?

Presidentti Vladimir Putin on 15 vuoden valtakautensa aikana tottunut siihen, että Suomi on hyvä naapuri, jonka johtoon hänellä on läheisempi suhde kuin esimerkiksi Ruotsin hallitukseen.

Ero on näkynyt Ukrainan kriisin aikana. Niinistö ja Putin ovat pitäneet jatkuvasti yhteyttä. Venäjän suhteet Ruotsiin ovat olleet viileät varsinkin edellisen ulkoministerin Carl Bildtin aikana.

Venäjä seuraa mustasukkaisesti Suomen ja Ruotsin kuhertelua, mutta ei suoraan puutu siihen. Suomen ja Ruotsin yhteistyö on kuitenkin Venäjälle parempi vaihtoehto kuin se, että maat lähtisivät oitis hakemaan Naton jäsenyyttä.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia tulevat ensi tiistaina valtiovierailulle Suomeen.

Kaarle XVI Kustaa on käynyt Suomessa neljän edellisen presidentin toimikaudella vuosina 1974, 1983, 1996 ja 2003.

Nyt – jos koskaan – vieras on syytä ottaa vastaan monin hurraahuudoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat