Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Jari Tervo pelkää kissavideoita?

Sunnuntai
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Mielessäni pyörii korvamadon lailla kirjailija Jari Tervon kolumni Seura-lehdessä parin viikon takaa. Hän pohti, miksi kirjoja luetaan vähemmän kuin ennen.

"Kansalainen ei malta lukea. Kissavideot ja statuksen päivitykset vaativat aikaa", kirjoitti Tervo.

Se on hauska ajatus. Kuvitelkaa. Ensin ihminen uppoutuu Tšehoviin, Pamukiin, Munroon, Harukamiin, Lahiriin, Kähköseen, Tervoon, Utrioon, Vonnegutiin, Joyceen, Lagerlöfiin, Singeriin – ja sitten joku näyttää hänelle kissavideon. Jihuu! Kirjat lentävät nurkkaan, hän alkaa ahmia kissavideoita.

Niin tekevät kuvitelmissani yhä uudet sivistyneet ihmiset, opettajat, papit, teatterilaiset, keskiluokkaiset kulttuurinharrastajat ja eliitti. Professori Matti Klingekin istuu ensin kirjastossa ja lukee. Sitten joku näyttää hänelle kissavideon. Hip, hei, Klinge löytää uuden elämän.

Voisiko kissavideoiden vetovoima todellakin olla niin suuri, että joku lakkaisi lukemasta kirjoja?

Keksin kyllä muitakin kissavideoiden veroisia selityksiä.

Kukaan ei lue, koska kaikki laskevat kaloreita ja leipovat gluteenitonta näkkäriä, sillä ruokavalio on tärkeintä. Kaikki vahtivat askelmittareita ja lankuttavat, kuntoilu on tärkeintä. Istumisesta on tehty syntiä, ja seistessä kirja on hankala. Vanhukset ovat heitteillä, eivätkä uupuneet omaishoitajat jaksa lukea. Ystäviä on nykyään liikaa, lukeminen vaatii yksinäisyyttä. Kotoilubuumi merkitsee jostain ällistyttävästä syystä sisustamista, remontointia ja puutarhanhoitoa eikä lukemista. Kirjahylly on pois muodista.

Tervo syyttää myös sitä, että ihmiset kirjoittavat itse liikaa. Päivityksiä. Ja valokuvaavat liikaa. Ottavat selfieitä.

"Suomalainen ei ehdi lukea, koska hänen pitää ottaa kuvia omasta naamastaan tai unohtumattomasta perseestään ja levittää niitä kaikkeen maailmaan", kirjoittaa Tervo. Kuvittelen, miten Matti Klingekin – enkä kuvittele.

Minä en ota selfieitä. Työnantajani hankkimalla puhelimella ei pysty ottamaan selfieitä. Se on oikein. Muutenhan kuvaisin päivät pitkät takapuoltani ja jäisi tämäkin kirjoitus tekemättä.

Kelfien voin teille lähettää. Kelfie on kirjallinen selfie, se on kirjoitettu kuvaus kuvasta, jonka lähettäsin, jos voisin. Keksin sen itse. Tässä kelfiessä olen vanhan työkaverini, sotakirjeenvaihtaja Hakalan kanssa hississä ja. . . Tykkäättekö?

Tervon mielestä sosiaalisen median käyttö on digitaalista masturbaatiota. Hyvän kirjallisuuden lukeminen sen sijaan lisää myötäelämisen kykyä.

"Kun menee lukemalla toisen nahkoihin, näkökulma muuttuu", hän kirjoittaa.

Parhaiten ymmärretty ihminen on valkoinen mies. Niihin nahkoihin on moni mennyt. Päätalo kirjoitti itsestään, Knausgård kirjoitti itsestään. Roth kirjoitti itsestään ja masturbaatiosta, Bukowski kirjoitti itsestään, juomisesta ja panemisesta. Tervokin kirjoittaa itsestään. Ei se ole kirjallista masturbaatiota, ei tietenkään, vaan taidetta. Päivitysten tekijän on turha haaveilla Finlandia-palkinnosta.

The New York Timesin kolumnisti Bob Morris on koukussa kissavideoihin. Hän mietti runoilija Walt Whitmania, amerikkalaista klassikkoa, joka ylisti eläimiä ja kirjoitti, että saattoi katsella niitä "pitkään ja pitkään". Silloin ei ollut nykyistä tekniikkaa.

Ehkä kissavideot vähentävät kirjojen lukemista yhtä paljon kuin kaljalla käynti vähentää kirjojen kirjoittamista. Tosi paljon tai ei yhtään.

Anna-Stina Nykänen HS Twitter: ASNykanen
Kirjoittajaa jäävät vaivaamaan elämän pienet, hupsut sivuseikat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat