Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen suosituin digitaalinen peli ei ole Angry Birds – se on pasianssi

Sunnuntai
 
HS
Pasianssin lisäksi suosituimpien digitaalisten pelien listalla ovat muun muassa Lotto ja mahjong.
Pasianssin lisäksi suosituimpien digitaalisten pelien listalla ovat muun muassa Lotto ja mahjong. Kuva: HS

Pelit pelastavat Suomen. Peliyhtiöt menestyvät maailmalla kuin Paavo Nurmi ja Lordi. Pelaaminen on isänmaallista!

Mutta mitä suomalaiset pelaavat? Windowsin iänikuista pasianssia. Se on Suomen suosituin digitaalinen peli vuodesta toiseen. Vihaiset linnut jäävät kakkoseksi.

"Mediassa näkyy pelaamisesta vain jäävuoren huippu. Olen puhunut pelikulttuurin pinnanalaisesta osasta. Kun katsotaan, kuka pelaa eniten ja mitä, kuva on aivan toisennäköinen", professori Frans Mäyrä sanoo.

Mäyrä johtaa pelitutkimusta Tampereen yliopistossa.

Tyypillinen pelaaja ei siis olekaan nuori mies, joka pelaa verkossa World of Warcraftia tai kavereiden kanssa Playstationia. Keskimääräinen digitaalinen pelaaja on 37-vuotias. Naiset pelaavat melkein yhtä paljon kuin miehet. Molemmat napsuttelevat toimistossa pasianssia ja miinaharavaa.

Suositun pelin on täytettävä kaksi kriteeriä.

1. Sitä pitää osata pelata.

2. Siihen täytyy päästä käsiksi.

Pasianssin asemaa voi olla vaikea horjuttaa. Sillä on vuosisatojen historia, ja se on asennettu maailman suosituimpaan käyttöjärjestelmään. Toisaalta sitä eivät ehkä uhkaa toiset pelit, vaan muu ajanviete. Kaikki pasianssia pelanneet tietävät, että sillä tapetaan aikaa. Vaan miksi pelata pasianssia, kun voi roikkua Facebookissa?

"Toiset rentoutuvat pistämällä aivonsa töihin. He selvittävät jotakin pulmaa, joka vangitsee mielenkiinnon niin, että he vapautuvat muista ajatuskuvioista", Mäyrä sanoo.

Nykyään on tapana olla huolissaan siitä, että nykyihmiset eivät osaa keskittyä. Että digitaalinen elämä tekee meidät levottomiksi.

Pasianssin ylivoima kertoo, että huoli saattaa olla turha. Tunnetaanhan peli englanniksi myös nimellä patience– kärsivällisyys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat