Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiskodit ovat kuumia kuin saunat

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Suomessa energia on selvästi liian halpaa. Talvisaikaan suomalaiskodeissa on lämmintä kuin saunassa. Pikkulapset leikkivät paljain jaloin ja teepaitasillaan, elleivät sitten heittäydy kokonaan nakupelleiksi.

Myös aikuiset tuntuvat pitävän muhimista 25 asteen lämmössä perusoikeutenaan. Kukaan ei ole huolissaan sähkölaskusta tai muista lämmityskuluista. Patterit paukuttavat joka huoneessa täysillä. Energiansäästö on mummojen hommaa, joka oli muodissa viimeksi 70-luvulla.

Yritän tulla paremmaksi ihmiseksi, mutta ennen kaikkea yritän kehittyä entistä karskimmaksi. Englantiin muuton jälkeen karskiusharjoitusteni ytimen muodostaa kylmyyden siedätyshoito. Talvisaikaan lämmitys napsahtaa päälle muutamaksi tunniksi aamulla ja muutamaksi tunniksi illalla. Muina aikoina ei lämmitetä.

Palelenko? En hirveästi. Tosin yllä saattaa olla viisikin kerrosta villaa ja kainalossa kuumavesipullo. Olen myös oppinut kääntelemään kirjan sivuja hanskat kädessä. Aina välillä käyn ulkona lämmittelemässä.

Karskiusharjoituksiin rohkaisee myös energian hinta, joka on suomalaisen kuluttajan mielestä kova. Pelkään kaasulaskun avaamista enemmän kuin palelemista. Kaasulaskun aiheuttamaa vapinaa ei voi villatakilla vaimentaa.

Kyse ei ole vain rahasta. Kyse on myös eurooppalaisesta solidaarisuudesta.

Tuontienergiasta riippuvaisessa EU:ssa on talvisin aina jokin seutu kylmänä. Kriisimaissa eläkeläisillä ei ole varaa lämmittää. Venäjälle taas kaasuhanan vääntely on ollut monena aiempana vuotena kiristyskeino, jolla on pompotettu unionia.

Meille suomalaisillekin tekee hyvää harjoitella välillä sitä, että patterista ei tule lämpöä eikä hanasta kuumaa vettä. Suomeenkin voi tulla vielä joskus kylmä.

Olen huomannut, että tutustuminen EU:n uuteen energiastrategiaan on paljon mielekkäämpää, jos sen tekee pipo päässä ja Töysän huopalapikkaat jalassa. Talvisen teepaitakansan voi olla vaikea ottaa energiahaasteita omakohtaisesti.

Suomalaisten kuumat kodit hämmentävät ulkomaisia vieraita. Ei, eivät he ihaile moninkertaisia ikkunoitamme ja muuta eristystä. He ihmettelevät, miten meillä on varaa asua saunassa. Kerron yleensä, että ei meillä olekaan. Paljain jaloin tassuttelu talvisaikaan on kuitenkin Suomessa maan tapa.

Mutta vielä enemmän muut ihmettelevät sitä, että Suomi aikoo rakentaa lisää ydinvoimaa yhteistyössä sotaa käyvän Venäjän kanssa. Heistä yhtälö ei toimi: Suomalaiset asuvat jo nyt ylikuumissa kodeissa, ja yritykset eivät lisäenergiaa tarvitse. Yritysten vanhatkin koneet lahoavat käyttämättöminä. Samaan aikaan sellutehtaista virtaa sähköä ja lämpöä niille, jotka sattuvat keksimään energialle vielä jotain käyttöä.

Tähän kysymykseen en osaa vastata. Arvelen vain, että ehkä liian lämpimässä sisätilassa istuminen on pehmittänyt päät.

Annamari Sipilä HS Kirjoittaja uskoo kaikesta pahinta,
mutta ei ota tilannetta henkilökohtaisesti.
annamari.sipila@hs.fi, Twitter: AnnamariSipila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat