Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diplomaatti uhmasi Iranin johtoa – nyt hän asuu Tampereella ja kaipaa Teherania

Iranin Helsingin-lähetystön entinen asiainhoitaja Hossein Alizadeh ryhtyi julkiseksi toisinajattelijaksi vuonna 2010: "Ajattelin, että presidentti Ahmadinejad on hullu."

Sunnuntai
 
Rami Marjamäki
Rami Marjamäki
Hossein Alizadeh sanoo Tamperetta kauniiksi kaupungiksi. Tosin hänellä ei ole juuri vapaa-aikaa siihen tutustua.
Hossein Alizadeh sanoo Tamperetta kauniiksi kaupungiksi. Tosin hänellä ei ole juuri vapaa-aikaa siihen tutustua. Kuva: Rami Marjamäki

Harmaantunut 49-vuotias tamperelaisopiskelija astelee yliopiston päärakennuksen pääaulaan.

Kättelyiden jälkeen iranilainen Hossein Alizadeh johdattaa meidät opiskelijakahvilaan ja esittelee suomen kielen kurssilla juuri oppimaansa konditionaalia: "Te-ki-sin, jos vo-i-sin."

Vaikka Hossein Alizadeh valmistelee Tampereen yliopistossa yhteiskuntatieteen väitöskirjaa, hän ei ole kuka tahansa pirkanmaalainen tohtoriopiskelija.

Hän on entiseltä ammatiltaan korkean tason diplomaatti. Vielä vuonna 2010 hän oli Iranin Helsinginlähetystön kakkonen ja maan asiainhoitaja Suomessa.

Sitten Alizadeh teki elämänsä suurimman ratkaisun.

Hän kääntyi Iranin johtoa vastaan.

Syyskuussa 2010 Alizadeh varasi kabinetin helsinkiläisestä hotelli Arthurista tiedotustilaisuutta varten. Hän tiesi, että se tulisi muuttamaan perheen elämän täydellisesti.

"En ollut kertonut kenellekään Iranin lähetystössä", hän muistelee.

Jännitystä ei lievittänyt edes se, että Alizadeh oli maailmaa nähnyt mies. Hän oli kokenut elämässään yhtä ja toista, sodankin. Vuonna 1983 hän oli lähtenyt 18-vuotiaana vapaaehtoisena Irakin ja Iranin väliseen aavikkosotaan ja vammautunut jaloistaan.

Hotelli Arthurin kabinetissa Alizadeh kertoi toimittajille jymyuutisen. Hän ilmoitti kääntyneensä Iranin valtionjohtoa vastaan ja jättävänsä työn Iranin lähetystössä. Syyksi hän kertoi vaalivilpin, johon valtionjohto oli hänen mukaansa syyllistynyt vuoden 2009 presidentinvaaleissa, ja ihmisoikeusrikokset, joihin Iranin johto oli syyllistynyt vaalien jälkeen.

Uutistoimisto AP:n mukaan Alizadeh heitti tiedotustilaisuudessa perheenjäsentensä passit pöydälle ja ilmoitti, että koko perhe hakee poliittista turvapaikkaa Suomesta: "Jätän nämä passit kenelle tahansa, joka antaa meidän jäädä tänne."

Miljoonien kansalaisten oppositioliike horjutti Iranin poliittista elämää loppukesällä 2009. Tunnusvärin mukaan sitä kutsuttiin "vihreäksi liikkeeksi".

Uudistusliike oli syntynyt jo 1990-luvun lopulla, mutta suuri kansanliike siitä kasvoi vasta 2000-luvulla, kun Iranin presidentiksi nousi hyvin konservatiivinen Mahmud Ahmadinejad. Vihreä liike vastusti Ahmadinejadia ja tämän edustamaa takapajuista uskonnollisuutta ja aggressiivista ulkopolitiikkaa.

Ahmadinejad voitti myös kesän 2009 presidentinvaalit, joita vihreä liike väitti vilpillisiksi. Liikkeen mukaan opposition pääehdokas Mir Hossein Musavi oli saanut enemmistön äänistä.

Osana vihreää kapinaliikettä syntyi iranilaisten "vihreiden diplomaattien" salainen verkosto. Sen tarkoituksena oli tukea Ahmadinejadin vastaista oppositiota. Hossein Alizadeh kuului tähän kapinallisten diplomaattien salaliittoon.

Vihreiden diplomaattien epävirallinen johtaja oli Oslossa Iranin konsulina toiminut Reza Heydari. Hän kääntyi tammikuussa 2010 julkisesti Iranin johtoa vastaan. Samoin teki maan entinen Tokion-konsuli Abolfazl Esmali. Noin viikko Alizadehin eron jälkeen kapinallisjoukkoon liittyi Iranin Brysselin-lähetystön lehdistöattasea Farzad Farhangian.

Heidän lisäkseen iranilaisia diplomaatteja erosi hiljaisuudessa, valtionjohtoa julkisesti haastamatta.

Iranin ulkoministeriö vastasi Alizadehin eroon julkisuudessa vain lyhyellä viestillä. Ministeriö väitti, että Alizadehin erossa oli kyse vain virkakauden loppumisesta: "Hänen komennuksensa päättyi 20. elokuuta. Hän pyysi jatkoa lastensa koulunkäynnin takia."

Alizadeh kiistää selityksen edelleen.

Hotelli Arthurin tilaisuudesta alkoi hullunmylly.

"Sain satoja puheluita toimittajilta Suomesta ja ulkomailta. Iranilaisilta diplomaateilta sain kahdenlaisia viestejä: Toiset haukkuivat petturiksi. Toiset taas erittäin lämpimästi ylistivät rohkeuttani."

Iranin johto Teheranissa ei ottanut Alizadehiin yhteyttä. Maan tuolloin melko tuore Helsingin-suurlähettiläs Rasoul Mousavi lähetti yhden virkkeen sähköpostin.

Alizadeh muistaa sen sisällön tarkkaan: "Siinä luki, että 'Hei herra Alizadeh, viisas mies ei koskaan polta siltoja takanaan'. Hän tarkoitti, etten enää koskaan voi palata Iraniin. Että menetän kaiken, mitä minulla on."

Ainakaan toistaiseksi Alizadeh ei ole uskaltanut edes käväistä Iranissa. Hän on jumissa Suomessa. Paluuta hän harkitsi syksyllä 2013, kun Iranin uudeksi presidentiksi oli edellisenä kesänä valittu Hasan Ruhani.

Tuolloin Alizadeh arveli, että Ruhani saattaisi olla melko liberaali ja oikeamielinen. Hän uskoi, että paluu Iraniin saattaisi olla turvallinen.

Niin ajatteli myös yksi Alizadehin ystävistä, tunnettu toisinajattelija ja journalisti Serajeddin Mirdamadi. Hän palasi Pariisista Teheraniin noin kuukausi Ruhanin valtaannousun jälkeen.

"Päätin, että katson ensin, kuinka hänen käy", Alizadeh sanoo.

Mirdamadi tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen salaliitosta valtiota vastaan. Mirdamadia ei pelastanut edes se, että hän tulee mahtisuvusta ja on Iranin uskonnollisen johtajan Ali Khamenein serkku.

Alizadeh luopui paluuhaaveistaan. Hän uskoo, että Teheranissa häntä odottaisi jopa kovempi tuomio kuin mitä Mirdamadille annettiin.

Alizadehin perhe oli muuttanut Helsinkiin syyskuussa 2007. Viisihenkinen perhe sai komean asunnon Vuosaaren Aurinkolahdesta.

Suomi oli iranilaisen diplomaatin näkökulmasta kuitenkin syrjäinen maa. Iranin pieni lähetystö Kulosaaressa tuntui vaatimattomalta. Olihan Alizadeh tottunut Iranin hulppeisiin lähetystöihin esimerkiksi Kairossa ja New Yorkissa.

"Tuolloin en olisi ikinä uskonut, että jään tänne", hän sanoo.

Diplomaatit vaihtavat asemamaata yleensä kolmen neljän vuoden välein. Alizadeh pani tyttärensä ja poikansa kansainväliseen kouluun Helsingissä, eivätkä he ole oppineet puhumaan kunnolla suomea. Nyt se harmittaa.

Alizadehin tehtävä diplomaattina Helsingissä oli edustaa Iranin presidentti Ahmadinejadin ja maan ulkoministeriön linjaa. Nämä kaksi olivat taas ajatollah Khamenein vaikutusvallan alla.

Alizadeh toistaa Tampereen yliopiston opiskelijakahvilassa yhä uudestaan, kuinka vastenmielistä Iranin johdon linjan puolustaminen hänelle oli.

Hän suorastaan inhosi Ahmadinejadia.

Röyhkeä Ahmadinejad vaati julkisesti Israelin tuhoa ja arveli, että holokaustia eli juutalaisten kansanmurhaa ei koskaan tapahtunut. Hän syytti YK:ssa Yhdysvaltojen johtoa vuoden 2001 terroristi-iskuista ja venkoili minkä kykeni, kun kyse oli Iranin kiistanalaisen ydinohjelman kansainvälisestä valvonnasta.

Kun Ahmadinejad voitti kesän 2009 vaaleissa uuden kauden, vihreä liike lähti Teheranin kaduille. Marsseilla oli enimmillään noin kaksi miljoonaa mielenosoittajaa.

Armeija vastasi väkivallalla. Iranin viranomaisten mukaan yhteenotoissa kuoli 36 siviiliä, oppositioliikkeen mukaan yli 70. Suomi oli yksi niistä valtioista, jotka kutsuivat Iranin edustajan kuultavaksi siitä, mitä maassa tapahtuu.

Kolme kertaa Suomen ulkoministeriön puheille saapui Iranin asiainhoitaja Hossein Alizadeh.

"Ajattele nyt. . . Ajattelin, että Ahmadinejad on hullu. Mutta jouduin selittelemään suomalaisille sitä, mitä Iranissa tapahtuu."

Lopulta myös Iranin uskonnollinen johtaja Khamenei asettui tukemaan vaalitulosta ja Ahmadinejadia. Suomen iranilaiset pitivät Iranin suurlähetystön edustalla mielenosoituksia. Alizadeh kurkki verhojen takaa. Häntä hävetti.

"En unohda niitä päiviä. Istuin kotona Vuosaaren Aurinkolahdessa ja itkin."

Kun diplomaatti hylkää Iranin valtionjohdon, hän hylkää paljon muutakin kun asemansa ja toimeentulonsa. Hän menettää esimerkiksi turvallisuuden tunteensa.

Pian hotelli Arthurin tiedotustilaisuuden jälkeen Alizadehilla oli kolmen suomalaispoliisin puhelinnumerot, joihin hän saattoi soittaa hätätapauksessa.

Alizadeh sai uhkaavia viestejä ja -puheluita, muttei suoranaisia uhkauksia väkivallasta. Viisihenkinen perhe joutui hylkäämään asuntonsa Vuosaaressa ja muuttamaan vaatimattomampaan kämppään Siilitiellä. Tammikuussa 2013 Alizadeh aloitti väitöskirjan teon Tampereen yliopistossa. Syksyllä 2014 he muuttivat Tampereelle, kun perheen vanhin poika sai paikan kansainvälisestä lukiosta.

Nyt Alizadeh on tutkijana Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksessa ja avustaa persiankielistä Radio Fardaa, joka on osa Yhdysvaltojen rahoittamaa Radio Free Europea.

Keskeneräinen väitöskirja käsittelee Lähi-idän murrosta. Tutkimuksen valmistumista viivästyttää se, että Lähi-itä on arabikevään, Syyrian sodan ja Isisin nousun myötä hyvin epävakaassa tilassa. "Kukaan ei tiedä, mihin se on matkalla", hän sanoo.

Alizadeh ei osaa arvioida sitä, miten hänen kotimaalleen Iranille käy. Eihän hän osaa ennustaa edes omaa tulevaisuuttaan.

"Olen Iranin vallankumouksen poika. Nyt olen poika, joka ei enää usko siihen", hän sanoo ja viittaa vuoden 1979 islamilaiseen vallankumoukseen, jolloin ajatollah Ruhollah Khomeinin johtamat kansanjoukot kaatoivat šaahi Mohammad Reza Pahlavin itsevallan.

Tuolloin Hossein Alizadeh oli 13-vuotias teheranilaispoika: "Olin kuin pisara meressä ja seurasin muita Khomeinin kannattajia."

Kello on kuusi illalla. Alizadeh katsoo yliopiston aulan seinällä olevaa digitaalinäyttöä, joka kertoo yliopiston ohi kulkevien bussien aikataulut. Bussi 13 ajaa Ylöjärven suuntaan.

"Kymmenen minuuttia", Alizadeh huokaa. "Ulkona on niin kylmä, että jään sisälle odottamaan."

Alizadehin perhe asuu Tampereella bussi 13:n reitillä. Paljon sen tarkemmin hän ei osoitettaan kerro.

Jos jossain maassa diplomaatti haluaa kääntyä valtiotaan vastaan, ei Suomi ole kuitenkaan hullumpi vaihtoehto. Tämä on perusturvallinen maa.

"Kun Suomessa näkee kuusivuotiaan aamuhämärässä menevän yksin bussilla kouluun, siitä näkee turvallisuuden tason", Alizadeh sanoo.

Turvallisuutta hän arvostaa Suomessa ehkä enemmän kuin mitään muuta. Silti hän on täällä – hieman oudossa ja syrjäisessä maassa – pakon sanelemana. Hän haluaisi olla kotonaan Teheranissa.

"Minulla on sairas äiti ja kaipaan häntä", Alizadeh sanoo. "Olen hänen ainoa poikansa, ja se on sääli."

Tommi Nieminen HS, teksti
Rami Marjamäki, kuva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat