Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhoaako digitalisaatio ihmiskasvoisen kapitalismin?

Markkinatalous on lisännyt vapautta ja hyvinvointia. Mutta tuhoaako digitalisaatio ihmiskasvoisen kapitalismin?

Sunnuntai
 
Pekka Vahvanen Helsingin Sanomat
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Uusliberalisti-Pekka. Sillä nimellä opiskelukaverini kutsuivat minua.

Luennoilla väitin maailmanparantajaprofessoreille vastaan. Tiesin, että kapitalismi on vapauden järjestelmä. Tiesin, että markkinatalous nostaa köyhimpienkin elintasoa.

Vaatteeni olivat nuhjuiset kuten kaveripiirini vasemmistohipeilläkin.

Mutta oikeistolainen ajattelu sivujakaukseni alla erotti minut sosiologiopiskelijoiden massasta.

Nyt opintojeni aloittamisesta on kulunut yli kymmenen vuotta, ja sivujakaus on vaihtunut kaljunpeittelykampaukseen. Uskoni kapitalismiinkaan ei ole niin kuin ennen.

Kun digitalisaatio myllertää yhteiskuntaa, mahdollisuudet ihmiskasvoiselle kapitalismille vähenevät. Kapitalismi ei edistä vapautta ja hyvinvointia entiseen tapaan.

Uudessa taloudessa ihmisten valvonta on tärkeä osa monen yrityksen bisnesmallia. Google ja Facebook keräävät tietoja lähes jokaisesta liikkeestämme. Lisäksi tuhannet yritykset, joista emme ole koskaan kuulleetkaan, analysoivat tietojamme ja myyvät niitä eteenpäin.

Internet ei ole vapauden valtaväylä. Esimerkkejä epäilyttävästä tietokaupasta on paljon. Nettideittipalvelu juoruaa päihdetottumuksesi eteenpäin. Netin käyttöhistorian perusteella pankki tarjoaa korkeamman korkoprosentin lainaa. Jopa terveystiedoilla käydään kauppaa.

Tuotteista, jotka eivät kuulu käyttäjäprofiiliimme, ei kerrota. Vaarana on, että emme tee enää aitoja valintoja vaan algoritmit tekevät ne puolestamme.

Meille on opetettu, että kaikki hyötyvät digitalisaatiosta. Saamme käsiimme halpoja ja nopeita laitteita, joilla voi kuunnella musiikkia missä tahansa.

Kuluttajana siitä voikin riemuita. Mutta kuinka moni kokee olevansa tärkeä osa yhteiskuntaa, kun digitalisaatio kulkee voitokkaasti eteenpäin?

Yhden koodaajan tekemä koodi on helppoa monistaa, ja internetin kautta sama palvelu on kaikkien saatavilla. Teknologian kehitys on aikaisemminkin luonut mahdollisuudet vaurauden kasaantumiselle. Aikanaan oopperalaulaja pystyi laulamaan vain yhdessä paikassa yhtenä iltana. Levysoittimen ansiosta tämä saattoi "esiintyä" monessa paikassa samanaikaisesti. Nyt vastaava ilmiö toteutuu useilla aloilla.

Digitalous ottaa niiltä, joilla on vähän, ja antaa niille, joilla on paljon. Se toki antaa useammalle mahdollisuuden ansaita erinomaisuudellaan. Mutta samalla se jättää tylysti ulkopuolelle ne, jotka eivät ole alansa parhaita: monet tunnolliset työntekijät, jotka aiemmin kokivat ylpeyttä työstään.

Moni puhuu keskiluokan kuolemasta, supertähtien taloudesta. Suomessa keskiluokkaiset työt ovat vähentyneet.

Yhdysvalloissa tyypillisen keskiluokkaisen kotitalouden tulot ovat nyt pienemmät kuin 1990-luvun lopussa.

Huippuyliopisto MIT:n tutkijat Erik Brynjolfsson ja Andrew McAfee korostavat, että lisääntynyt eriarvoisuus johtuu pitkälti digitalisaatiosta.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on arvioinut, että noin kolmannes suomalaisista työpaikoista on vaarassa hävitä tietotekniikan takia seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana.

Pidemmän päälle saattaa toki syntyä yhtä paljon uudenlaisia työpaikkoja.

Brynjolfsson ja McAfee uskovat, että seuraavat vuosikymmenet voivat olla kivuliasta siirtymistä ennen kuin digitalisaatio alkaa hyödyttää koko yhteiskuntaa. Samanlainen kausi oli myös teollisen vallankumouksen alussa.

Mutta monet uuden talouden veturit eivät juuri työllistä. Esimerkiksi Instagram oli 13 työntekijän yritys, kun Facebook osti sen miljardilla dollarilla kolme vuotta sitten. Monet internetyhtiöt myös saavuttavat alallaan monopoliaseman, eikä sille voida mitään.

Vaikka kapitalismin tulevaisuus ei näytä valoisalta, en ole perääntynyt täysin nuoruuteni idealismista. Fanitan yhä Matti Apusta. Kansainvälinen kapitalismi on kiistatta tehnyt maailmaa paremmaksi.

Globaalit kansojen väliset tuloerot ovat vähentyneet Kiina-ilmiön ansiosta. Äärimmäinen köyhyys on puolitettu tällä vuosituhannella, eikä pelkästään apupolitiikalla. Ja meillä Suomessa kapitalismi on tehnyt mahdolliseksi – ainakin toistaiseksi – lähes jokaiselle aineellisen elintason, josta aateliset haaveilivat pari vuosisataa sitten.

Kapitalismi on myös vapauttanut sosiaalisesti. Sivistynyt kommunistikin ymmärtää, että kaupan ja pääomien vapaus ovat tehneet maailmasta suvaitsevaisemman paikan.

Kommunistisen puolueen manifestissa Karl Marx ja Friedrich Engels kirjoittavat, kuinka kansainvälinen talous saa "itsepintaisimmankin muukalaisvihan antautumaan". Pääomalle ei ole väliä ihonvärillä, sukupuolella tai seksuaalisella suuntautumisella – sitä kiinnostaa vain voitto.

Mutta suvaitsevaisuusargumenttikin voi kyseenalaistua. Maahanmuuttajia saatetaan pitää yhä enemmän lisärasitteena, kun työvoimaa tarvitaan vähemmän ja koneita enemmän.

Kapitalismi ei ole koskaan valmis kuten ei ole demokratiakaan.

1930-luku osoitti, että demokratiat eivät itsestäänselvästi pysy vapaina ja humaaneina. Ei ole myöskään mitään luonnonlakia, jonka mukaan kapitalismi tarjoaisi valtaosalle aineellisen toimeentulon ja ihmisarvoisen elämän.

Digitalisaatio lisää talouden tehokkuutta, ja olemme nähneet siitä vasta alun. Tärkeää on kysyä: ketkä siitä hyötyvät, millaista tulevaisuutta se luo? Poliitikoilla pitää olla rohkeutta säädellä kapitalismin pysähtymätöntä tehokkuusmyllyä. Valtioiden pitää huolehtia siitä, että ne saavat suuria voittoja tekeviltä yrityksiltä veronsa.

Pelkkä näkymätön käsi ei ohjaa oikealle polulle eikä ole koskaan ohjannutkaan. Sitä ei uusliberalisti-Pekka ymmärtänyt. Älkää silti syyttäkö häntä. Hän oli ehkä naiivi idealisti, mutta myös ajat olivat toiset.

Pekka Vahvanen
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat