Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS selvitti yleisimmät lasten etunimet

Helsinkiläiset antavat lapsilleen eri nimiä kuin muut suomalaiset

Kolmevuotias Ronja Savilampi asuu Helsingin Myllypurossa. Siellä Ronja on suosituin tytönnimi, koko Helsingissä Sofia.

Katriina Pajari HS
Rio Gandara HS
Jenni Tuominen

Sinä yönä, kun Ronja syntyi, kävi ukkonen kallioitten yllä.
Kuuluisan kirjan alkulause on tietenkin mielikuvitusta, mutta osoittaa satumaailman ukkosen voiman – se on nimittäin kantanut kaiun vuoden 1981 Ruotsista 2010-luvun Itä-Helsinkiin asti.

Juuri Astrid Lindgrenin sadun ansiosta Ronja Savilampi, 3, on Ronja.

"Lapsena rakastin Ronja Ryövärintytär -kirjaa. Minusta on hieman yllättävää, että Ronja on Myllypuron alueen suosituin nimi, mutta tosin nyt kun ajattelen asiaa, niin onhan niitä. Esimerkiksi Ronjan muskarissa on toinenkin Ronja. Nimeä valitessa meille oli tärkeää, että kellään tutulla ei ollut samaa nimeä. Meitä viehätti myös se, että meidän tytöllä on oma satu. Meidän Ronja tosin ei ole ryövärintytär vaan hallintojohtajan, mutta metsänlapsi hän on. Ihan niin kuin kirjassakin."
Henna Juusola, 
Ronja Savilammen, 3, äiti (Myllypuro)

Vaikka Ronja tosiaan on suosituin tytönnimi Helsingin Myllypurossa, pääkaupungin muilla alueilla se ei yllä suosikkien joukkoon.

Tarkastelimme alle 10-vuotiaiden helsinkiläislasten yleisimpiä nimiä postinumeroalueittain yhdessä nimistöntutkimuksen dosentin Minna Saarelma-Paukkalan kanssa. Suosituimpien ensimmäisten etunimien aineisto perustuu Väestörekisterikeskuksen tietoihin.

Tilastot paljastavat, että suosikit vaihtelevat alueittain paljonkin.

Kuvitus Jenni Tuominen. Kartta on luotu postinumeroalueiden pohjalta.

Helsingin ydinkeskustassa suosiossa ovat nimet, jotka ovat yleisiä monessa muussakin maassa: Stella (Punavuori), Max (Kaartinkaupunki) ja Emma (Ullanlinna). "Viittaa paitsi ruotsinkieliseen väestöön, myös siihen, että nimellä halutaan alleviivata kansainvälisyyttä", Saarelma-Paukkala arvioi.

Muualla kantakaupungissa jylläävät perinteiset suomalaiset nimet: Onni (Sörnäinen), Siiri (Alppila) ja Nuutti (Käpylä).

Esimerkiksi Kallion ja Käpylän suunnalla on annettu paljon luontoon viittaavia nimiä, kuten Pihla, Kaisla ja Hilla. Näillä alueilla myös äänestetään paljon vihreitä.

Helsingin ja muun Suomen nimimuodissa on eroja. Helsingin suosituin alle 10-vuotiaiden poikien nimi on Leo. Heitä asuu pääkaupungissa yli viisisataa.

"Onpa yllättävä tieto! Koko maan mittakaavassa suosituimmat nimet ovat 2000-luvulla olleet Eetu ja Emma. Leo on vasta 23. sijalla", Saarelma-Paukkala sanoo.

Tytönnimistä suosikki Helsingissä on Sofia. Sekään ei ole koko maan kymmenen kärjessä. Helsingissä myös Daniel, Emil, Anton ja Samuel ovat kärkijoukoissa, kun muualla maassa ne eivät mahdu top-30:een.

"Leoa nimetessämme kävimme paljon vaihtoehtoja läpi. Kun Leo oli syntynyt, kutsuimme häntä Hammiksi ja mietimme sitä jopa varsinaiseksi nimeksi, mutta se oli lopulta liian lempinimimäinen. Ajattelimme, että se ei ole kiva nimi aikuiselle. Hammi tuli miehen puolen suvusta, jossa on ollut paljon Abraham-nimeä. Meillä ei ollut selkeää jakoa, että millaisen nimen haluamme antaa, mutta ehkä sellaiset omien vanhempien ikäpolven nimet tuntuivat vierailta, Pertit ja Martat. Nimeä antaessamme en tiennyt, että Leo on niin suosittu nimi. Jopa Taka-Töölön suosituin! Matkan varrella on kyllä tullut muitakin Leoja vastaan – se on myös paavien, muusikkojen ja kirjailijoiden nimi."
Mirka Malmi,
Leo Vauhkosen, 7, äiti (Taka-Töölö)

Rio Gandara HS
Leo Vauhkonen, 7, asuu Taka-Töölössä. Vauhkonen harrastaa balettia ja laulaa kuorossa. Taka-Töölön suosituimmat nimet alle 10-vuotiailla lapsilla ovat Leo ja Lilja.
Leo Vauhkonen, 7, asuu Taka-Töölössä. Vauhkonen harrastaa balettia ja laulaa kuorossa. Taka-Töölön suosituimmat nimet alle 10-vuotiailla lapsilla ovat Leo ja Lilja.

Itä-Helsingissä suosikkien joukossa on useita etunimiä, jotka eivät nouse hittilistoille muualla kaupungissa. Vanessa, Nella, Jessica ja Luca tai Luka sekä Ahmed, Ibrahim ja Abdirahman.

Jälkimmäiset kertovat tietenkin monikulttuurisuudesta, mutta entä ensin mainitut?

Saarelma-Paukkala miettii hyvän tovin.

"Lähiönimi-termi ei ole virallinen, mutta esimerkiksi Britanniassa ja Ruotsissa ilmiö on yleisesti tunnettu ja nimitutkijoiden käyttämä. Tutkimusten mukaan siellä vanhempien sosioekonominen tausta vaikuttaa siihen, millaisen nimen he valitsevat lapselleen", Saarelma-Paukkala selittää.

Käytännössä on siis niin, että ylempiin yhteiskuntaluokkiin kuuluvat vanhemmat nimeävät lapsensa perinteisemmin – he valitsevat nimiä kuten Andrew tai Kate.

Britanniassa alemmat sosiaaliluokat pyrkivät antamaan lapselleen sosiaalista nostetta nimellä, joka kuulostaa hienostelevalta. Sellainen voisi olla vaikkapa Chantal.

"Meillä on Suomessakin nähtävissä tästä joitakin viitteitä, mutta ilmiötä ei ole akateemisesti tutkittu", Saarelma-Paukkala sanoo.

Tutkimuksen puutteeseen on monta syytä, joista suurin on se, ettei Suomi ole Britannian kaltainen luokkayhteiskunta. Jos tutkimusta tehtäisiin, pitäisi ensin ratkaista, luokiteltaisiinko vanhemmat koulutuksen vai tulojen mukaan. Suomessa työläisammatin edustaja voi olla valtavan sivistynyt, Saarelma-Paukkala muistuttaa.

Asuinalueestakaan ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä – se, että asuu vaikkapa juuri Itä-Helsingin lähiössä, ei kerro ihmisen sosioekonomisesta taustasta vielä mitään.

Ruotsissa vuonna 2011 tarkastetun väitöskirjan mukaan eniten nimivalintaan vaikuttaa äidin ikä. Mitä vanhempi äiti, sitä perinteisemmän nimen hän yleensä lapselleen valitsee – kyllä, sitäkin on tutkittu, että nimivaltaa on enemmän äidillä kuin isällä.

Suosikkinimitilaston perusteella vaikuttaa siltä, että Itä-Helsingille leimalliset tyttöjen etunimet ovat "prinsessamaisempia" kuin kantakaupungissa.

"Tutkijana en uskalla tätä sanoa faktaksi, mutta valistuneena näkemyksenä sanon, että työväenkulttuurissa miesten ja naisten sukupuoliroolit ovat selkeämpiä. Siksi usein tytöille valitaan hempeää naisellisuutta korostavia nimiä. Esimerkiksi Suomessa voisi ajatella, että Martta ei ole prinsessan nimi, mutta Vanessa on."

Suomessa syntyy vuosittain noin 55 000 lasta. Heille annettujen nimien kirjo on valtava: suomenkielisille tytöille on annettu 2000-luvulla yli 12 500 eri nimeä. Poikien luku on pienempi – noin 8 900 nimeä.

Tyttöjen nimiä on enemmän, koska niillä leikitellään. Se on heijastuma sukupuoliin kohdistuvista odotuksista, Saarelma-Paukkala sanoo.

Miehen rooli mielletään perinteiseksi vastuunkantajaksi, joten poikalapsen nimi valitaan asiaankuuluvalla vakavuudella.

"Tytöille omaksutaan herkemmin esimerkiksi Disney-prinsessojen nimistöä. Toki pojillakin populaarikulttuuri näkyy, esimerkiksi Robin -nimen nousussa. Ja on hauska huomata, miten tosielämässäkin naapurimaan prinsessat vaikuttavat: kun Ruotsin prinsessa Victoria meni naimisiin Danielin kanssa, Viktoria -nimen suosio toisena nimenä kasvoi meillä selvästi."

Yhä useammat vanhemmat haluavat antaa lapselleen ainutlaatuisen nimen.

Tällä vuosituhannella annetuista erilaisista nimistä yli 60 prosenttia on sellaisia, jotka on Suomessa annettu vain kerran.

"Ihmiset luovat uusia nimiä vanhojen nimien pohjalta, ottavat ulkomaisia etunimiä tai luovat harvinaisia nimiyhdistelmiä", Saarelma-Paukkala sanoo.

Nimet ovat siis nykyäänkin aikansa kuva – elämäntavat yksilöllistyvät, populaarikulttuuri sirpaloituu ja yksilöä korostetaan yhä enemmän.

"Kun valitsimme nimeä Vadelmalle, luonto oli yksi osatekijä muttei määräävä. Vadelma on kaunis nimi – tykkään alkusoinnuista, se sopii hyvin Valtakari-sukunimen kanssa ja rimmaa myös isosisko-Viljaan. Vadelma nimenä ei mielestäni eroa juurikaan esimerkiksi Kirsikasta, joka on jo ihan yleinen. Heitimme ilmaan myös Unelman toisena nimenä, mutta Vadelma Unelma kuulosti jo vähän liikaa jälkiruualta. Harvinainen nimi ei ollut meille tavoite, mutta emme halunneet hirveän yleistäkään nimeä antaa. Mielestäni Vadelma on makea nimi."
Tuula Tymjä,
Vadelma Valtakarin, 4, äiti (Ruskeasuo)

Rio Gandara HS
Nelivuotiaan Vadelma Valtakarin siskollakin on luontoon viittaava nimi: Vilja. Valtakarin kotikulmilla Ruskeasuolla suosituimmat etunimet ovat Ella ja Leo.
Nelivuotiaan Vadelma Valtakarin siskollakin on luontoon viittaava nimi: Vilja. Valtakarin kotikulmilla Ruskeasuolla suosituimmat etunimet ovat Ella ja Leo.

Almanakka on monen lapselleen nimeä pohtivan perustyökalu. Nimipäiväkalenterissa on 455 naisten nimeä ja 418 miehen nimeä.

"Jos nimipäiväkalenteri tehtäisiin nyt kokonaan alusta, se olisi ihan toisenlainen. Itse pidän ihan tyylikkäänä sitä, että kalenterissa näkyvät ajan kerrokset. Mutta almanakassa on nytkin nimiä, joita kukaan ei ole saanut ensimmäiseksi nimekseen viiteenkymmeneen vuoteen, kuten Suometar tai Väinämö, joka on muuten presidentti Sauli Niinistön toinen nimi", Saarelma-Paukkala sanoo.

Populaarikulttuuri kyllä näkyy nimimuodissa. Jare on yksi nimistä, joiden nousu on ollut räjähdysmäistä, kiitos rap-artisti Cheekin ja Jare&VilleGallen.

Myös nimet Rihanna ja Adele ovat tuttuja musiikkimaailmasta. Satukirjojen ikisuosikit, Eemelit ja Pepit, ovat tasaisen suosittuja vuodesta toiseen.

Yksi 2000-luvun nimitrendeistä on vastaisku sukupuolirooleille: Saarelma-Paukkala saa toisinaan yhteydenottoja, joissa pyydetään apua sukupuolineutraalin nimen valintaan. Sellaisia ovat esimerkiksi luonnosta kumpuavat nimet – esimerkiksi Kuura, Paju tai Tuisku.

Toinen asia, johon kysytään vinkkejä, on ei-kristilliset nimet.

"Valtaosa suomalaisista kantaa nimeä, jolla on kristilliset juuret. Osa vanhemmista vierastaa ajatusta. He ovat usein kiinnostuneita muinaissuomalaisista nimistä, kuten vaikkapa Ukko tai Sampo."

"Erkki tuli takavasemmalta, vaikka tiesimme kyllä etukäteen, että haluamme antaa selkeästi suomalaisen nimen pojallemme. Mies ehdotti Penttiä, Keijoa, Raimoa ja Jarmoa, mutta ne eivät menneet minulta läpi. Miehen mielestä Jarmo olisi ollut sellainen kunnon 70-luvun voimanimi, mutta lopulta Erkki tuntui meistä molemmista sopivalta. Jotkut ihmettelivät valintaa. Isovanhemmat olivat aluksi yllättyneitä eivätkä välttämättä pelkästään hyvällä tavalla. Myös miehen serkku varmisti, että olemmeko me tosissamme. Meistä se on erinomainen nimi, ei ole tullut toista pikku-Erkkiä vastaan. Kun kauppareissulla pojat karkasivat ja karjaisin "Erkki!", monta setämiestä kääntyi. Nimi ei saa muodostua vitsiksi, se olisi lapsen edun vastaista. Siksi emme antaisi nimeksi esimerkiksi Jormaa."
Milla Westerlund,
Erkki Westerlundin, 5, äiti (Laajasalo)

Rio Gandara HS
Erkki, 5, ja Antero, 4, Westerlund asuvat Laajasalossa. Vanhemmille oli selvää, että nimivalinnassa suositaan suomalaisuutta. Alueen suosikkinimet ovat Onni ja Ella.
Erkki, 5, ja Antero, 4, Westerlund asuvat Laajasalossa. Vanhemmille oli selvää, että nimivalinnassa suositaan suomalaisuutta. Alueen suosikkinimet ovat Onni ja Ella.

Nimien kiertokulku on yleensä noin sata vuotta. Se tarkoittaa, että nykylapset saavat usein nimiä, jotka ovat peräisin 1900-luvun alkupuolelta.

Ne ovat kuitenkin harvoin silloisia suosikkeja – tuolloin nimilistan kärkipäässä olivat Anna, Aino, Ritva, Eila ja Eeva sekä Matti, Erkki, Pentti, Veikko ja Eino.

Kun vertaa 1900-luvun alkupuolen kymmenen kärkinimen listaan, ainoastaan Aino löytyy molemmilta listoilta. Poikien nimistä yksikään ei ole sama.

Nykyään nimenanto onkin monimutkaisempaa puuhaa kuin vaikkapa viisikymmentä vuotta sitten. On enemmän nimiä mistä valita, ja joka toinen lapsi saa kolme nimeä. Vielä 1980-luvulla 80 prosenttia lapsista sai kaksi etunimeä.

Almanakasta voi lukea myös Suomen historiaa.

1800-luvun nimissä näkyy kansallisromantiikka, ja maailmansotien jälkeen vanhemmat halusivat antaa lapsilleen nimiä, jotka liittivät nämä rehtiin suomalaiseen kansaan. Tytöt olivat Kaijoja, Marjoja ja Riittoja, pojat Hannuja, Markkuja ja Perttejä.

1960-luku oli nimeämisen kannalta yksinkertaisempi: lapselle saattoi aina antaa nimeksi Mika tai Sari. On vuosia, jolloin liki joka kymmenes lapsi nimettiin Mikaksi (huippuvuosi 1969) tai Sariksi (huippuvuosi 1966).

Ja jos historiaa voi lukea ihmisten nimistä, tulevasta antaa viitteitä hieman yllättävä taho: lemmikkieläimet.

"Ihmiset testaavat uusia nimiä usein koirilla ja kissoilla. Eläimet ovat nimimuodin edelläkävijöitä, ja nimet sekoittuvat. Ihmiselläkin voi olla nimi, joka on perinteisesti mielletty koiran nimeksi."

Luna, Bella, Jeri, Remu.

Nimistö on muuttunut kolmessakymmenessä vuodessa rutkasti mutta nimilaki ei. Nykylaki on ollut voimassa vuodesta 1986.

Liian kauan, sanoo oikeusministeriön nimilautakuntaa liki 20 vuotta johtanut professori Urpo Kangas. "Nimilaki luotiin suomalais-ugrilaiseen maailmaan, jota ei enää ole."

Laki onkin osin hassua luettavaa. Esimerkiksi se, että Suomen ohella ainoa kansalaisuus, joka saa erityishuomion, on Islanti. Maassamme asuu vain noin sata islantilaista, mutta heille laki lupaa, että Ágúst -isän Heiðrún -tytär saa Suomessakin nimen Heiðrún Ágústsdóttir.

Nimilautakunta aloitti juuri uuden viisivuotiskautensa. Sen aikana on tarkoitus saada valmiiksi selvitys nimilain uudistamisen suuntaviivoista.

Monikulttuurisuuden lisäksi uudistuksen yhteydessä otetaan varmasti kantaa etunimien sukupuolineutraaliuteen. Nyt laki sanoo, että pojalle ei saa antaa naisen nimeä eikä tytölle miehen nimeä. "Jako ei käytännössä oikein toimi. Samoja etunimiä annetaan nykyisinkin sekä tytöille että pojille. Voitaisiin jättää kansalaisten oman harkinnan varaan, onko nimi lapselle sopiva. Ruotsin hallinto-oikeus katsoi muutama vuosi sitten, että nimien jakaminen tyttöjen ja poikien nimiin oli syrjivää", Kangas sanoo.

Ääriesimerkkinä siis, että tytön nimi voisi olla Antti? "Sitä ei laki estäisi, jos se vanhempien mielestä olisi sopivaa."

Sukunimikäytäntökin saattaa uudistua. Nyt lapsi saa joko äitinsä tai isänsä sukunimen. "On pohdittava, pitäisikö laissa antaa lapselle oikeus yhdistelmäsukunimeen", Kangas arvioi.

Nimilautakunta pohtii myös ihmisten oikeutta valita sukunimensä. Nykyisin kaikki sukunimet ovat suojattuja. Se tarkoittaa, että jos Suomesta löytyy yksikin henkilö, jolla on kyseinen sukunimi, sitä eivät saa muut vapaasti ottaa.

"Nykyaikaista olisi, että kun sukunimi on saavuttanut tietyn yleisyysasteen, se ei enää nauttisi ehdotonta nimisuojaa."

Tähän asti vanhempien päänvaivana on ollut keksiä lapsille etunimet. Tulevaisuudessa he joutuvat ehkä pohtimaan myös lapsensa sukunimeä.

Niin pitkälle tuskin kuitenkaan mennään, että perheet voisivat halutessaan muokata lapsensa sukunimen vanhemman etunimestä Islannin malliin.

Ronja Hennantytär on siis jatkossakin vain kömpelö sanaleikki otsikossa.

Katriina Pajari HS, teksti
Rio Gandara HS, kuvat
Jenni Tuominen, kuvitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat