Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta paljastaa korttinsa

Eduskuntavaalien talouspoliittinen keskustelu käynnistyy vihdoin toden teolla

Sunnuntai
 

Vaalikeskustelussa on viime viikkoina tapahtunut mielenkiintoinen käänne.

Kilpailijat ovat onnistuneet siirtämään kovimman paineen Suomen keskustan, vaalien ennakkosuosikin, niskaan.

Keskustan pitää ensin paljastaa korttinsa, kilpailijat vaativat ja lykkäävät omien ohjelmiensa julkistamista.

Muut puolueet ovat jo pitkään kärttäneet keskustalta varsinkin valtiontalouden säästölistaa.

Hurskaat toiveet eivät ole pyyteettömiä. Säästölistasta voi tulla se vaalipommi, joka leikkaa keskustan kannatusta juuri vaalien alla.

Keskusta saa syyttää hankalasta tilanteesta hieman itseäänkin. Se on tähän asti ajanut kahdella raiteella.

Puheenjohtaja Juha Sipilä on pontevasti vaatinut hallitusta pysäyttämään valtion velkaantumisen ja tekemään lisää suuria budjettisäästöjä.

Keskustan kansanedustajat ovat puheissa myötäilleet Sipilän linjaa mutta eduskunnan äänestyksissä vastustaneet hallituksen esittämiä menoleikkauksia. Hallituksen säästökohteet ovat järjestään olleet vääriä.

Kaksikasvoisuudessa ei ole mitään uutta. Se on ikiaikaista vaalitaktiikkaa, jota oppositiopuolueet – kukin vuorollaan – ovat käyttäneet.

Jos keskusta olisi entisensä, siis loistava vaalitaktikko, se jatkaisi tällä linjalla vaalipäivään asti, ottaisi voiton kotiin ja ryhtyisi vasta vaalien jälkeen miettimään, mitä voitolla voisi tehdä.

Keskusta ei kuitenkaan ole enää sama pelipuolue, jollaisena se on opittu tuntemaan. Toki puolueessa on avainpaikoilla liuta vanhoja pelureita, jotka mielellään jatkaisivat vanhaan malliin. Nyt he joutuvat harmikseen vaikenemaan.

Sipilä on noussut puolueen sisällä sellaiseen asemaan, että hänen tahtonsa mukaan toimitaan.

Sipilä haluaa suorasukaisen vaaliohjelman ja saa sen. Puoluejohto on valmistellut ohjelmaa jo kuukausia. Valmistelutyössä on kuultu myös paljon ulkopuolisia asiantuntijoita.

On siis lupa odottaa huolella mietittyä paperia. Ensi viikko on ohjelmien julkistamiseen sopiva, koska silloin puhutaan muutenkin taloudesta. Hallituksen tilaama Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen (kok) ohjelma julkistetaan keskiviikkona, ja pääministeri Alexander Stubb antaa eduskunnalle selonteon hallituksen rakennepoliittisista toimista eli säästöistä.

Keskusta julkistaa tiistaina puolueen verolinjaukset ja viikon loppupuolella vielä talousohjelman, jossa on myös arka asia, yksityiskohtainen valtiontalouden säästölista.

Se on rohkea temppu, sillä keskusta voi suorastaan vaarantaa voittonsa suuruuden. Jos puolue olisi jatkanut vanhalla taktiikalla, se olisi voinut saada yli viisikymmentä paikkaa.

Jos vaalipommi räjähtää Sipilän käsiin, vaalivoitto saattaa jäädä odotettua pienemmäksi. Ainakin perussuomalaiset voivat hyötyä toisen oppositiopuolueen avomielisyydestä.

Julkistaessaan ohjelman keskusta joutuu paljastamaan myös toisen valtakunnansalaisuuden eli mieluisimman kumppaninsa.

Stubbin hallituksen loppukausi on osoittanut, että kokoomuksen ja demarien välillä on selviä näkemyseroja nimenomaan talouspolitiikassa. Keskustan ohjelmaan on – tietysti rivien väliin – kirjoitettu arvio siitä, kumman kanssa se haluaisi hallitukseen.

Ohjelma-arvio ei tietenkään lopullisesti ratkaise tulevaa hallituspohjaa. Mieluisa kumppani voi hävitä vaaleissa niin paljon, ettei siitä ole hallitukseen. Silloin keskustan on pakko tyytyä toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat