Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ensimmäinen vaalikone julkaistiin jo vuonna 1970

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Kuka organisoi Suomen ensimmäisen vaalikoneen ja milloin? Jotkut voivat tietää virallisen oikean vastauksen: Yle vuoden 1996 eurovaaleissa. Ylen radiokuuntelijoille taas voi tulla mieleen Alivaltiosihteerin sketsi Ensimmäinen vaalikone.

Suomessa on kuitenkin jo ennen tietoverkkojen aikaa julkaistu painotuote, jonka konsepti muistuttaa suuresti nykyisiä vaalikoneita. Kirja Mitä puoluetta äänestäisin ilmestyi vuoden 1970 eduskuntavaalien alla. Sen toimitti Tampereen yliopiston professori Olavi Borg, eräs Suomen johtavista vaalitutkijoista.

Eduskunnassa oli ennen vaaleja kahdeksan puoluetta, ja ne saivat kirjassa puheenvuoron pienimmästä suurimpaan. Borg kysyi niiltä: Mitä valtion budjettiin pitäisi lisätä ja mitä siitä pitäisi vähentää? Mitkä ovat viisi pahinta epäkohtaa Suomessa? Miten maatalous tulisi järjestää? Tulisiko Suomen ulkopoliittista linjaa muuttaa?

Viidettä kysymystä ei kysyttäisi enää nykyään: Mitkä elinkeinoelämän alat katsoisitte tarkoituksenmukaiseksi ottaa yhteiskunnan haltuun?

Puoluehallitusten ja -valtuustojen jäsenistä luetellaan nimi, ikä ja ammatti. Puheenjohtajista, varapuheenjohtajista ja puoluesihteereistä on valokuva ja elämäkerta. Sen viimeinen ranskalainen viiva kertoo, millainen auto kullakin heistä on.

Tämä voi tuntua hämmentävältä, mutta Suomessa elettiin autoistumisen aikaa. Henkilöautojen määrä oli lähes nelinkertaistunut 1960-luvun mittaan, ja niihin liittyi vahvoja symbolisia latauksia. Borg perustelee kysymystä toteamalla monien sanovan, että "miehen tuntee parhaiten hänen autostaan".

Lausahdus heijastaa aidosti aikaansa. Politiikka oli keski-ikäisten miesten maailma vielä vahvemmin kuin nyt. 31 puoluejohtajasta oli naisia kolme, ja nuorin heistä oli 62-vuotias.

Vastapainoksi kirjassa on myös pitkä esittely kunkin puolueen nuorisojärjestöstä. Mukana on myös Borgin ja viiden muun tutkijan artikkeleita vaalien ja politiikan eri piirteistä.

Tämän päivän lukijasta on mielenkiintoista, kuinka selkeiltä puolueiden erot vaikuttavat vastauksissa. Viisi tärkeintä epäkohtaa eivät olleet kaikilla lainkaan samoja. Ja kysymys budjetin pääluokkiin kajoamisesta on niin konkreettinen ja havainnollinen, että se olisi yhtä hyvin syytä kysyä tänä keväänäkin.

Nykyään keskustelu vaalikoneiden kysymyksenasettelusta on täynnä ketunhäntien etsintää, vaikka koneita tarjoavat kansalle poliittisesti sitoutumattomat mediat. Tämän valossa on kiinnostavaa, että Olavi Borg oli itse aktiivipoliitikko, sittemmin kadonneessa liberaalisessa kansanpuolueessa. Seuraavissa, vuoden 1972 vaaleissa hänet jopa valittiin eduskuntaan.

Kaikki kirjaan liittyvä tapahtui kuitenkin sulassa sovussa ilman että kenenkään tarkoitusperiä kyseenalaistettiin – myöskään puolueiden vastauksissa. Epäilyt peitti arvovaltainen mutta samalla elämänläheinen maine, josta politiikka tuohon aikaan sai nauttia. On kuvaavaa, että Mitä puoluetta äänestäisin ilmestyi Otavan Käyttötieto-sarjassa, johon kuului oppaita esimerkiksi veneenrakennuksesta, seksistä, ruuanlaitosta, filateliasta ja keilailusta.

Esitellyistä poliitikoista on elossa enää muutama mutta 45 vuotta sitten äänestäneistä suomalaisista yhä runsas kolmannes. Moniko heistä mahtoi tuolloin äänestää Borgin kirjan perusteella, ja ketä?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat