Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko kunniakomppanian aseissa panoksia?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Edellisellä palstalla nimimerkki Tietämätön Meilahdesta kertoi saavansa runsaasti roskapostia. Nimimerkki Pajen ihmettelee roskapostin määrää. Hänestä noin 50 roskapostia päivässä voi tarkoittaa, että osoite on joutunut roskapostin jakelulistalle. Listalta pois pääseminen on vaikeaa, jopa mahdotonta.

Pajenin mielestä kannattaakin olla varovainen osoitteensa antamisessa verkon palveluihin tai sen julkaisemisessa netissä. Jos roskapostittajat eivät saa osoitetta, roskapostin määräkin pysyy aisoissa.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

 

Miksi arvovierasta, joka saapuu rauhanomaisissa aikeissa ja kutsuttuna, tervehtii perinteisesti kunniakomppania kivääreineen? Vai onko porukka suojaamassa isäntää arvovieraan mahdolliselta hyökkäykseltä? Milloin tämä tapa on keksitty? Ei kai aseissa ole panoksia?

– Liisa

 

Kunniakomppanian asettamisen perinne on niin vanha, että sen tarkkaa alkuajankohtaa on mahdoton määrittää.

Asettaminen on useimmiten liittynyt valtionpäämiesten virallisiin vierailuihin ja muihin korkean tason tilaisuuksiin.

Kunniaosastoakin vanhempi perinne ovat kunniavartiomiehet. Heistä voi Linnan edustalla vieläkin päätellä, onko isäntä talossa vai ei. Myös sotilaallisiin hautajaisiin voi liittyä erikokoisia kunniaosastoja.

Kunniakomppanian asettaa valtiovierailujen yhteydessä yleensä kaartinjoukko-osasto.

Saman osaston tehtävänä on ollut vastata hallitsijan tai muun valtionpäämiehen hengestä ja koskemattomuudesta.

Kunniakomppania on aseistettu, aseistamaton sotilasosasto kun näyttäisi aika erikoiselta vastaanottokomitealta. Aseilla ei kuitenkaan uhkailla, vaan ne ovat maan tavan ja ohjesäännön mukaisessa, kunnioitusta ilmaisevassa asennossa.

Ja jotta vahinkoja ei sattuisi, kunniakomppanian aseissa ei ainakaan Suomessa ole panoksia.

Vierasta vastaanottava kunniakomppania siis esittäytyy – eli sotilastermein ilmoittautuu – vieraalle ja samalla paitsi osoittaa kunnioitustaan myös ilmoittaa ottavansa vieraan suojelukseensa. Varsinainen henkilösuojelu on toki eri henkilöiden asia.

 

Laivan ankkuri pitää isonkin laivan paikoillaan. Mutta mitä tapahtuu, jos kesken matkan pudotetaan ankkuri mereen? Tuleeko äkkipysähdys vai tuntuuko vain nykäisy, kun kettinki katkeaa?

– E. Virta

 

Suurimpienkin laivojen ankkurit mitoitetaan niin, että niiden pitäisi pysäyttää laiva täydessä vauhdissa. Ankkurit, joita on suurissa laivoissa aina kaksi, kiinnitetään vahvoin kettingein ja vinssein, joiden tulisi kestää pysäytyksen aiheuttama rasitus. Käytännössä tätä ei tosin juuri testata, sillä ankkurit lasketaan vauhdin jo hiljennyttyä.

Täydestä vauhdista pysäytys olisi tuskin aivan äkkinäinen, sillä ankkurit raahautuisivat jonkin aikaa pohjassa ennen kuin pysäyttäisivät laivan. Jarrutusmatkan pituus riippuu pohjasta sekä laivan koosta ja vauhdista.

Jotta ankkurit toimisivat, ei alla saa tietenkään olla liian syvää. Suurissa laivoissa ankkureiden kettingit voivat olla yli kilometrin mittaisia, mutta valtamerillä tämä ei yleensä riitä pohjaan.

 

En ole koskaan päässyt purukumin makuun. Monet tuntuvat jauhavan ksylitolipurkkaa päivittäin. Kannattaisiko minunkin? Reikiä hampaissani on 26-vuotisen elämäni aikana ollut alle viisi. Syön viitisen kertaa päivässä ja pesen hampaat aamuin illoin.

– MA

 

Tikkaremmin hammaslääkärin mukaan sinun ei tarvitse opetella pitämään purukumista. Ksylitoli on ennen muuta sokerin korvike. On parempi pureskella ksylitolipurukumia kuin sokerilla makeutettua purkkaa. Ksylitolia tai purukumia itsessään ei tarvitse mihinkään.

Ksylitolipurukumin ja -pastillien teho perustuu siihen, että ne simuloivat syljen eritystä, ja sylki tekee hyvää hampaille. Samaan tulokseen pääsee järsimällä ruokailun lopuksi jotain muuta sokeritonta, esimerkiksi porkkanaa.

 

Mitä ovat ne Helsingissä siellä täällä, esimerkiksi Hämeentien ja Mäkelänkadun risteyksessä, olevat peukalonpään kokoiset valkoiset valot, jotka loistavat aika-ajoin punaisen, keltaisen ja vihreän valon vieressä? Ja mikä on niiden tarkoitus?

– Jukka Aaltonen

 

Busseilla ja raitiovaunuilla on monissa vilkkaissa risteyksissä kulkua sujuvoittavia etuuksia.

Valkoinen valo on joukkoliikenteen kuljettajalle tarkoitettu merkki siitä, että järjestelmä on huomannut lähestyvän ajoneuvon ja antaa edun. Valon puute tarkoittaa, että etuutta ei syystä tai toisesta ole luvassa.

Valo sammuu, kun joukkoliikenneväline on ohittanut risteyksen.

Vaikka valoa ei ole tarkoitettu muille kuin joukkoliikenteen ammattikuskille, siitä voivat muutkin päätellä, että valoissa seisovaa ratikkaa tai bussia odottaa jokin etu, esimerkiksi tavallista pidempi kääntymisvalo tai ajo-oikeus ennen muita.

 

Torstin remmi heittää tikkaa myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat