Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhempien naisten mielestä nuoret äidit ovat kermaperseitä, joille arki on vaikeaa

Sunnuntai
 
Reetta Räty
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.

Toimittaja Katriina Pajari kirjoitti Hesarin Viikon lopuksi -palstalla (8. 2.) siitä, miltä tuntuu tulla äidiksi. Pajari on helsinkiläinen kolmekymppinen. "Yritin olla yleisesti hyväksytty hyvä äiti", otsikossa luki.

Nelikymppisenä äitiydestä(kin) kirjoittavana arvasin, millaista palautetta jutusta tulee. Erityisesti vanhempia naisia hermostuttaa, kun nuoremmat kirjoittavat äitiydestä.

Mikä siinä nyt on niin ihmeellistä? Hipsterillä on taas vaikeaa! Kirjoitapa tyttö sitten, kun olet kolmen murrosikäisen yksinhuoltaja. . .

Äitiydestä kirjoittaminen on miinakenttä. Usein kentän laidalta kajahtaa: latteäiti!

Latteäiti valittaa unen puutetta ja lörpöttelee äitiydestään niin paljon, että alkaa kuvitella kykenevänsä esittämään näkemyksiä siitä.

Latteäiti tekee äitiydestä numeron – mutta silti se vain odottaa pääsevänsä takaisin töihin.

Ja kun latteäiti jää uudestaan äitiyslomalle, se kiikuttaa esikoisen päivähoitoon, jotta saisi itse nukkua.

Latteäiti on ärsyttävä. Tämän Pajarikin sai kuulla somessa ja nettipalstoilla.

Vanhempien naisten on välillä vaikea kestää nuorempia naisia. Töitä ja seksiä nuoremmat saavat arveluttavin perustein, ja äiteinä he ovat kermaperseitä, joille lapsiperheen arkikin on jotenkin vaikeaa.

Ikään kuin äitiys ei olisi vaikeaa! Se on! Minusta on vastuullista ajatella, että äitiys on vaativa, ristialtis pesti. Ei se aina mene hyvin, ja jälki voi olla pahaa.

Enkä puhu nyt mistään soseuttamisesta, vaan vanhemmuudesta. On sekin outo ajatus, että vanhemmuus olisi jotain niin luonnollista, itsestäänselvää ja helppoa, ettei siitä pitäisi puhua julkisesti.

Ei toisten kokemuksiin aina samaistu, mutta mitä jos ne eivät silti johdu siitä, että kokija on nuori eli vähän bimbo?

Sukupolvi toisensa jälkeen kokee, että nuoret pääsevät helpommalla kuin vanhemmat. Jos nuoret valittavat, he siis valittavat turhasta. Eivät ymmärrä, mitä uhrauksia äitiys vaatii. Eivät tajua, että mekin selvittiin valittamatta. Eivät tiedä, millaisia ovat "isojen lasten isot murheet".

Ja näin tapahtuu pahin: naisia tytöttelevät miesten lisäksi vanhemmat naiset. Naiset, ei me niin saada tehdä.

Ehkä tulen itsekin näkemään uraäitisukupolven, joka julistaa, että työ ja perhe on helppo yhdistää. Ehkä heillä on liuta lastenhoitajia ja vanhempainvapailla olevat miehet. Ehkä he eivät muutenkaan pingota.

Kysymys kuuluu: Alanko tädiksi ja marttyyriksi? Kadehdinko, tytöttelenkö ja väheksynkö heitä? Vai kasvanko ihanaksi vanhaksi naiseksi, joka tuoreen äidin kohdatessaan pyytää lupaa kurkistaa vaunuun ja kysyy: Onko pysynyt terveenä?

Tällä palstalla Reetta Räty ja Laura Saarikoski
kirjoittavat työstä, vanhemmuudesta ja vallasta. Twitter: ReettaRaty

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat